glasul-hd.ro Web analytics


Special

Harta deplasărilor în străinătate, la CJ Hunedoara: 18 țări şi costuri de peste 110.000 de euro

Peste 30 de deplasări în străinătate au fost plătite din bugetul județului Hunedoara în ultimii trei ani. Din delegații au făcut parte conducerea și angajați ai Consiliului Județean Hunedoara, aleși județeni și reprezentanți ai altor instituții publice din județ. S-au făcut deplasări în 18 țări, costurile totale depășind 500.000 de lei (aproximativ 110.000 de euro)

Glasul Hunedoarei derulează un proiect jurnalistic de monitorizare a deplasărilor în străinătate decontate din bani publici de primăriile de municipii și orașe și de Consiliul Județean Hunedoara. Am solicitat instituțiilor situația deplasărilor în străinătate, decontate din bugetul public, la care au participat aleși județeni și locali, funcționari și angajați ai administrațiilor și ai serviciilor și instituțiilor din subordinea lor, în perioada 1 iunie 2016 – 1 mai 2019. Vă prezentăm astăzi delegațiile externe decontate din bugetul administrației județului.

Salonul Mondial de Turism de la Paris, vizite de lucru în China, vizite de studiu la monumente istorice în Franța, vizită de înfrățire în Republica Moldova, evenimente ale Adunării Regiunilor Europei, sunt o parte dintre delegațiile oficiale la care au participat președintele și vicepreședinții CJ Hunedoara.

Majoritatea deplasărilor în străinătate la care au participat consilieri județeni și angajați ai Consiliului Județean au fost la evenimente organizate de Adunarea Regiunilor Europei, organizație din care Consiliul Județean Hunedoara face parte din 1993. Cele mai multe vizite externe au fost făcute în baza unor invitații la evenimente organizate de instituții și organizații din țară și străinătate – Ministerul Turismului din România, Agenția de Dezvoltare Regională Vest, Școala de Afaceri Externe din Ningbo (China), Ministerul Educației din China etc.

Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara au mers în delegații oficiale în următoarele țări: Norvegia (4 deplasări), Turcia, Cipru, Franța (4), Marea Britanie, Austria (2), Serbia (3), China (3), Croația, Spania (2), Olanda, Belgia (2), Polonia, Italia, Ungaria (2), Bulgaria (2), Republica Moldova și Suedia.

Deplasările conducerii CJ Hunedoara

Președintele administrației județene, Mircea Bobora, a reprezentat instituția în cinci delegații oficiale, având același număr de deplasări ca vicepreședintele CJ Hunedoara Sorin Vasilescu. Vicepreședintele Daniel Andronache a participat la șapte delegații externe. Vă prezentăm țările în care au avut loc aceste deplasări, participanții și costul lor. La fiecare ales județean am menționat și partidul din care face parte. Puteți vedea rapoartele de activitate întocmite după deplasările în străinătate în galeria foto de la finalul articolului.

16 – 19 martie 2017. Salonul Mondial de Turism de la Paris. Vicepreședintele Sorin Vasilescu (PSD) și directorul de atunci al Agenției de Dezvoltare Economică – Socială a județului Hunedoara, Radu Barb. Cost: 11.904 lei. Potrivit CJ Hunedoara, au avut loc “discuții constructive legate de posibilitățile de promovare a obiectivelor, monumentelor, obiceiurile și tradițiile specifice zonei pe plan european și mondial”.

20 – 24 martie 2017. Sesiunile plenare de primăvară ale Comisiilor Adunării Regiunilor Europei (ARE). Londra, Marea Britanie. Vicepreședintele Daniel Andronache (PSD), consilierii județeni Ioan Ștaier (PSD) și Ovidiu Popa (PNL), doi angajați ai CJ Hunedoara. Cost: 39.675 lei.

1 – 15 iunie 2017. Vizită de lucru în vederea stabilirii de relații de colaborare cu provincii din Republica Populară Chineză. Sorin Vasilescu, vicepreședinte CJ Hunedoara (PSD), consilierii județeni Victoria Dunca (PSD) și Ovidiu Vlad (PNL), un angajat al CJ, un inspector școlar, un traducător. Cost: 75.944 lei. S-au făcut vizite “la diverse companii cu posibilă cooperare cu altele similare din județul Hunedoara, inclusiv cele vizând medicina tradițională chineză”. Au fost semnate două acorduri de sponsorizare pentru Liceul de Arte din Deva. La Institutul Cultural Român s-a discutat ca Teatrul din Petroșani să prezinte la Beijing, în vara acelui an, piesa de teatru „Infinitul Brâncuși”. Ceea ce s-a și întâmplat, CJ Hunedoara dând din buget alți 60.000 de lei pentru spectacolul teatrului din Valea Jiului în capitala Chinei.

1 – 5 octombrie 2017. „Vizită la nivel înalt în Regiunea Țara Bascilor, Spania”. Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara. Cost: 649 lei. Vizită la invitația ADR Vest, pentru dezvoltarea relațiilor economice bilaterale între regiunile de dezvoltare aferente.

17 – 19 octombrie 2017. Vizită de studiu Austria de Jos, situl arheologic Carnuntum. Sorin Vasilescu, vicepreședinte CJ Hunedoara. Cost: 4.765 lei. La discuțiile cu oficialii austrieci a participat și prof. Ioan Piso, responsabil ştiinţific al sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

29 – 30 noiembrie 2017. „Biroul de Toamnă al Adunării Regiunilor Europei”. Mastricht (Olanda), Bruxelles (Belgia). Daniel Andronache, vicepreședinte CJ Hunedoara, Lucian Rus (consilier județean PSD), un angajat al CJ, un șofer. Cost: 30.237 lei. La eveniment “s-a stabilit că scopul politic se va concretiza prin o Europă a Regiunilor democratică, cooperativa, incluzivă și sustenabilă”. “(…) la Bruxelles, delegația a participat la conferința internațională intitulată „Artificial Intelligence” (Inteligența artificială), în cadrul căreia s-a dezbătut semnificația conceptului din perspectiva regiunilor europene și a provocărilor viitoare”. A fost nevoie de o delegație de trei oameni de la CJ, plus un conducător auto, pentru ca hunedorenii să nu fie văduviți de aceste informații.

Medicina chinezească, la mare căutare

6 – 14 ianuarie 2018. Vizită “la nivel înalt” în China. Ningbo. Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara,  Fabius Tiberiu Kiszely, prefectul județului Hunedoara, Maria Ștefănie, șefa Inspectoratului Școlar Hunedoara, directorul și directorul adjunct ai Liceului de Arte din Deva. Cost: 78.515 lei. Sponsorizări și semnare de acorduri pentru Liceul de Arte din Deva, în baza parteneriatului dintre Școala de Afaceri Externe din Ningbo și liceul devean. Ca și la precedenta vizită în China, delegația a fost interesată de medicina tradiționala chinezească. “Întâlnire cu reprezentanții unei companii de medicamente tradiționale chinezești, precum și cu cei ai unei clinici de medicină tradițională chineză. S-a convenit analiza posibilității implementării la Deva a unei clinici de medicină tradițională chineză”.

25 – 28 aprilie 2018. Congresul European al Autorităților Locale de la Cracovia, Polonia. Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara. Cost: 673 lei. Invitație de la ADR Vest.

8 – 11 iulie 2018. Vizită oficială în Provincia Autonomă Trento, Italia. Sorin Vasilescu, vicepreședinte CJ Hunedoara. Cost: 6.353 lei. Schimb de experiență cu responsabili ai administrației publice locale.

11 – 12 septembrie 2018. Vizită în domeniul cultural la Szigetvar, Ungaria. Daniel Andronache, vicepreședinte CJ Hunedoara, și un șofer. Cost: 1.305 lei. Daniel Andronache s-a dus în Ungaria să ia notițe cum se organizează profesionist un “eveniment cultural de amploare” și a văzut „Principele”, spectacolul muzical “având ca decor Cetatea din Szigetvar”.

17 – 23 septembrie 2018. Participare la Conferința Internațională „Rolul diversității lingvistice în construirea unei comunități globale cu viitor comun: protejarea, accesul și promovarea resurselor lingvistice”. Changsha, Provincia Hunan, China. Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara, și Ovidiu Bălan, primarul Orăștiei (PSD). Cost: 4.588 lei.

12 – 13 noiembrie 2018. Vizită oficială în domeniul cultural la Ruse, Bulgaria. Daniel Andronache, vicepreședinte CJ Hunedoara, și un șofer. Cost: 4.470 lei. Daniel Andronache a fost însoțit de directorul Teatrului de Artă Deva, Mihai Panaitescu. S-a discutat cu directorul Operei de Stat din Ruse despre termenii colaborării pentru Festivalul “Hunedoara Lirică”.

7 – 12 noiembrie 2018. Vizită de studiu și schimb de bune practici la Centrul Arheologic European Bibracte, Franța. Sorin Vasilescu, vicepreședinte CJ Hunedoara. Cost: 8.223 lei. S-a semnat un protocol de colaborare privind administrarea și valorificarea siturilor arheologice Bibracte și Sarmizegetusa Regia.

Trei șefi și trei șoferi, la o înfrățire

28 februarie – 4 martie 2019. Participare la Festivalul Național ”Mărțișor 2019” și semnarea Acordului de Colaborare și Înfrățire între Raionul Strășeni, Republica Moldova, și Județul Hunedoara. Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara, Daniel Andronache, vicepreședinte CJ Hunedoara, Costel Avram, administratorul public al județului, cu trei șoferi. Cost: 18.028 lei. Conducerea județului a considerat că este nevoie să trimită trei oameni din conducerea județului, cu șofer pentru fiecare, pentru “demararea relațiilor diplomatice” cu Raionul Strășeni. A fost nevoie de o singură semnătură ca acordul de înfrățire să fie valabil, cea a lui Bobora. Evenimentul de la Strășeni a fost un bun prilej pentru o agapă frățească, pe ospitalierele meleaguri ale fraților din Republica Moldova, pentru membri importanți ai PSD din județ. Pe lângă cei de la CJ Hunedoara, au mai mers la Strășeni, pe alte delegații, Natalia Intotero (ministru pentru Românii de Pretutindeni) și deputații Laurențiu Nistor și Sorin Marica.

23 – 26 martie 2019. Vizită de lucru în Ruse, Bulgaria. Daniel Andronache, vicepreședinte CJ Hunedoara, Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva, Ciprian Roman, managerului Centrului de Cultură și Artă al județului, un șofer.  A fost o vizită de lucru pentru organizarea festivalului ”Hunedoara Lirică” 2019. De data aceasta s-a putut cu trei oameni la un șofer.

5000 de cărți, donate Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula

O singură deplasare în străinătate din perioada 1 iunie 2016 – 1 mai 2019 a fost organizată din inițiativa administrației județene, de fapt din inițiativa Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu”, instituție aflată în subordinea CJ Hunedoara. În 12 decembrie anul trecut, Biblioteca Județeană a donat aproape 5.000 de cărți românești (literatură, istorie, artă și cărți pentru copii), provenite din donații ale comunității hunedorene, Liceului „Nicolae Bălcescu” din orașul Gyula, centrul celei mai importante comunități românești din Ungaria. Din delegația în Ungaria au făcut parte vicepreședintele CJ Hunedoara, Daniel Andronache, managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara, și consilierii județeni Lenuța Armean și Petru Hodor.

Informările după deplasările în străinătate decontate din bugetul CJ Hunedoara

2016

2017

2018

2019

Citește și

Din Uricani la Amsterdam. Primarul Dănuț Buhăescu și consiliera lui, fosta soție, în deplasare pe bani publici

„Vizită de lucru” a primarului Florin Cazacu în Estonia și Olanda. Primăria Brad nu răspunde cum a folosit comunității deplasarea în străinătate

Cine este alesul local din județ cu cele mai multe deplasări în străinătate în ultimii trei ani

Harta deplasărilor în străinătate, la Primăria Deva

Tags
Vezi și
Close
Back to top button
Close
Close