Biserica de patrimoniu național din Baru Mare, salvată de “Ambulanța pentru monumente”
Arhitecți, meșteri, profesori și voluntari au lucrat în acestă lună la Biserica „Sf. Ilie” din Baru Mare, monument istoric de interes național. Datorită lucrărilor de intervenție făcute de “Ambulanța pentru Monumente”, biserica din secolul al XVIII-lea își va mai putea spune povestea.
(FOTO: Călin Șuteu, Eugen Vaida, Ileana Burnichioiu)
Când unui proprietar îi plouă în casă, repară acoperișul. Dacă pică tencuiala, o reface. Cu monumentele istorice nu este, însă, la fel de simplu. Deși au proprietari, plouă în ele. Deși există legi care le protejează, se năruie. Unele s-au prăbușit și mai există doar în Lista monumentelor istorice, pentru vrednica lor pomenire. Altele sunt în pericol iminent de distrugere sau riscă să sufere degradări iremediabile ale arhitecturii și picturii care le-au dăruit statutul de monumente. Acolo unde statul și cei responsabili cu protejarea lor au eșuat, acolo unde nepăsarea și barbaria au lăsat răni adânci, intervin cei cărora chiar le pasă de monumente. Și se pricep să le salveze. Priceperea și pasiunea sunt puse în mod voluntar în slujba patrimoniului cultural și măresc durata de viață a unor monumente tot mai vulnerabile. “Ambulanța pentru Monumente” este o astfel de poveste.
Arhitecți, profesori, studenți, voluntari, meșteri locali se implică de trei ani în lucrări de intervenție la monumente istorice. Peste 20 de monumente au fost salvate în țară și trei în județul Hunedoara (bisericile din Vălari, Strei, Streisângiorgiu). Echipa “Ambulanței pentru Monumente” este acum pe teren la al patrulea monument din județul Hunedoara – Biserica „Sf. Ilie” (Biserica Pârveştilor) din localitatea Baru Mare. Se apropie de finalizarea lucrărilor de intervenție.
“Ambulanța pentru Monumente” este un proiect pornit în 2016 de Asociația Monumentum, din necesitatea creării unei entități care să intervină pentru situații de urgență la monumente istorice aflate într-o stare de conservare foarte precară.
Arhitectul Veronica Vaida, membru al Asociației Monumentum, și Ileana Burnichioiu, colaborator al asociației și al proiectului Ambulanța pentru Monumente, au explicat pentru Glasul Hunedoarei ce intervenții se fac la biserica din Baru Mare și prin ce se remarcă lăcașul de cult în arhitectura religioasă din România.
Biserica, alcătuită din altar, naos, pronaos și turn-cloptniță – toate din zidărie, reprezintă un exemplar aparte de arhitectură religioasă, expresia posibilităților și pioșeniei pe care le-a avut o familie locală la un moment dat. Din rândul familiei, care s-a desprins probabil din rândul cnezilor de la Râu Bărbat, întâlnim un „Ianeș Pârvu” în pisania pictată pe zidul dintre naos și pronaos. Data de construcție a bisericii este doar aproximată pentru începutul veacului al XVIII-lea, însă cea a pictării este precisă: 1785. În acel an, Simion Popa din Pitești, pictor care a activat mult în Hațeg, a fost chemat în sat, la această biserică, ca să-i picteze pereții și iconostasul. În prezent, atât zidăria, cât și pictura lui Simion de Pitești se află într-o stare precară de conservare, fiind necesare lucrări mai ample decât o intervenție de urgență.
Ce lucrări s-au făcut
Lucrările la biserica din Baru Mare au presupus mai multe etape. Mai întâi, cu pictori-restauratori și specialiști atestatați de Ministerul Culturii s-au pus în siguranță fragmentele de pictură și de tencuieli vechi din exterior (părțile superioare ale pereților turnului, naosului și pronaosului) și interior (părțile inferioare). S-au refăcut învelitorile de draniță ale bisericii și turnului pe structurile vechi care nu au prezentat degradări majore. În timpul șantierului s-au făcut noi observații de parament și s-au agreat pașii următori pentru cercetarea și conservarea monumentului în cadrul unui proiect mai amplu, integrat, pe care să-l inițieze Primăria Baru Mare și parohia ortodoxă din localitate, iar în final se va monta un nou paratrăznet.
Lucrările au început după obținerea avizelor, în 1 mai, și se vor încheia în acestă săptămână. De pregătirea documentației și organizarea evenimentului s-au ocupat arhitecții Eugen Vaida, Veronica Vaida și Ștefana Paul (Asociația Monumentum), în colaborare cu Ileana Burnichioiu, conf. univ. dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. La execuția lucrării au participat meșteri, arhitecți, profesori și voluntari de toate vârstele (peste 20 de persoane, în diferite zile). Între participanți s-au aflat studenți, masteranzi și absolvenți de la Arhitectură, Patrimoniu, Arheologie și Istoria artei din Timișoara, Alba Iulia, Cluj, București și Iași, participanți vechi sau noi la activitățile din proiect.
„Pentru mine, printre altele, monumentele și siturile arheologice sunt și arhive cu documente istorice. Și am ajuns la un punct din cariera mea în care nu mai pot privi cum se distrug documentele. Nu vreau să fiu contemporană cu atâtea distrugeri produse de uitare, neputință, intemperii, lipsă de educație. De documente nu trebuie doar să ne folosim pentru a le cerceta, ci trebuie să le mai și transmitem viitorului, să le ajutăm să depășească perioadele de criză într-un mod cât mai demn, cu cât mai mult din substanța moștenită”, spune Ileana Burnichioiu, conf. univ. dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Multe monumente din județ, în stare foarte gravă
Biserica Pârveștilor din Baru Mare este al patrulea monument la care se intervine prin proiectul „Ambulanța pentru Monumente”. Specialiștii Asociației Monumentum spun că alte cazuri sunt în evaluare, li s-au constatat urgențele și se identifică sursele de finanțare. Situația multor monumente din județ, neglijate de prea mult timp, a ajuns să fie foarte gravă, de precolaps, încât lucrările necesare pentru punerea în siguranță în regim de urgență depășesc capacitatea de mobilizare a asociației.
Prințul Charles, un susținător al “Ambulanței pentru Monumente”
„Ambulanța pentru Monumente” se bucură de sprijinul Alteței Sale Regale prințul Charles de Wales. Proiectul are parte de susținerea unor parteneri tradiționali: Temad Co. SRL, Deposib Sibiu, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (prin conf. univ. dr. Ileana Burnichioiu și dr. Călin Șuteu) și Atelierul „Monumenta Transsylvaniae” Târgu-Mureș (pictori restauratori: Lóránd Kiss și Zsolt Sólyom). În cazul Bisericii „Pârveștilor” din Baru Mare, implicarea majoră a fost locală. Primăria a finanțat 5500 Euro pentru draniță, lați și schela de la turn, Parohia Ortodoxă Baru Mare (prin preotul Adinel Popovici), primăria și comunitatea au oferit masa, iar cazarea a fost asigurată de Universitatea „Babeș-Bolyai” și de primărie. La finalul lucrărilor, Euroelectrica va suporta toate costurile cu montarea unui nou paratrăznet.
Ce face pentru patrimoniu “Ambulanța pentru Monumente”
Activități de formare profesională și de stimulare a voluntariatului în domeniul conservării patrimoniului cultural, în special (dar nu exclusiv) în rândul tinerilor care încep studii în domeniile arhitectură, conservare și restaurare, arheologie, construcții, istorie, istoria artei, turism cultural; totodată, stimularea colaborării dintre specialiști și nespecialiști în beneficiul conservării și al valorificării durabile a patrimoniului cultural;
Implicarea comunităților în asumarea moștenirii culturale; conștientizarea de către comunități a potențialului economic al moștenirii culturale, dar și a necesității de a acționa responsabil;
Revitalizarea meșteșugurilor și mobilizarea resurselor umane și materiale locale (inclusiv cu utilizarea materialelor tradiționale);
Stimularea donațiilor și implicarea responsabilă a societății civile, sub diferite alte forme, în protejarea patrimoniului cultural.
„În fapt, restituim monumentul comunității, restituim sentimentul de mândrie, de apartenență, de statornicie. Facem istoria vie – ea trăiește astfel și prin noi toți, cei care ne asumăm și protejăm pentru viitor moștenirea culturală” (Adrian Puiuleț, masterand, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, voluntar cu vechime al „Ambulanței pentru Monumente”)
Planuri de viitor
După experiența acumulată în ultimii doi ani, Asociația Monumentum și-a adăugat un nou scop, pe lângă obiectivele inițiale: crearea unei rețele de „ambulanțe pentru monumente” sub coordonarea altor organizații partenere. Potrivit specialiștilor asociației, odată cu inițierea și derularea intervențiilor, s-a putut testa nivelul de implicare al tinerilor aflați în diferite stagii de formare, al comunităților și autorităților locale, al partenerilor specialiști, al direcțiilor județene de cultură și disponibilitatea lor de a conlucra pentru păstrarea valorilor de patrimoniu. Modelul oferit de proiectul asociației ar putea fi adaptat condițiilor din fiecare zonă sau județ unde este nevoie să se acționeze pentru inventarierea, evaluarea, monitorizarea și punerea în siguranță a unor monumente aflate în stare de precolaps.