glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Harta deplasărilor în străinătate, la Primăria Deva

În ultimii trei ani, angajaţii primăriei reşedinţei de judeţ s-au plimbat atât în Orientul îndepărtat, cât şi prin Europa

Glasul Hunedoarei derulează un proiect jurnalistic de monitorizare a deplasărilor în străinătate decontate din bani publici de primăriile de municipii și orașe și de Consiliul Județean Hunedoara.Am solicitat instituțiilor situația deplasărilor în străinătate, decontate din bugetul public, la care au participat aleși județeni și locali, funcționari și angajați ai administrațiilor și ai serviciilor și instituțiilor din subordinea lor, în perioada 1 iunie 2016 – 1 mai 2019.

V-am prezentat zilele trecute deplasările în străinătate ale fostului viceprimar al Devei Răzvan Mareș, care a reușit performanța să fie alesul local cu cele mai delegații externe din județ, în acest mandat. Cele 11 vizite oficiale în străinătate efectuate de Mareș între 2016 și 2018 nu au fost întrecute de niciun primar din județ și nici de șefii administrației județene. În acest articol, Glasul Hunedoarei vă arată deplasările în străinătate ale celorlalți aleși locali ai Devei și ai angajaților primăriei, costurile din bani publici și ce au raportat delegații că au făcut peste hotare. Din bugetul Devei s-au plătit deplasări în Japonia, Coreea de Sud, China, Turcia, Italia, Germania, Austria și Ungaria.

Cea mai scumpă delegație

Primăria Deva a avut 20 de deplasări în străinătate în intervalul de aproape trei ani analizat de ziar. Fostul primar al Devei Mircia Muntean a fost în cinci delegații în perioada de mai puțin de un an în care a ocupat funcția (în ultimul mandat), până la condamnarea sa definitivă. În 2016 a reprezentat municipiul Deva în patru vizite oficiale, în toate fiind însoțit de viceprimarul Răzvan Mareș, deplasări despre care am scris în articolul publicat marţi, 2 iunie, anul acesta. În 2017, Mircia Muntean a plecat într-o delegație în Japonia, Coreea de Sud și China, în perioada 29 martie – 15 aprilie. Vizita a fost organizată de Asociația Municipiilor din România (AMR), iar din delegație au făcut parte 15 primari de municipii. Vizita primarului Mircia Muntean în cele trei țări a costat 22.610 lei. Scopul deplasării, potrivit Primăriei Deva, a fost „misiune de lucru în Japonia, Republica Coreea și Republica Populară Chineză vizând extinderea contractelor și oportunităților care ar putea contribui la dezvoltarea schimbului de bune practice, al potențialului economic, turistic și investițional al municipalităților membre ale AMR”. Deplasarea lui Mircia Muntean în Asia a fost cea mai scumpă delegație decontată de Primăria Deva în cei aproape trei ani în care ziarul a urmărit situația vizitelor oficiale externe.

Situația deplasărilor în 2018

Primăria Deva a trimis doi consilieri de la Serviciul Investitori, Relații Externe în China, la Ningbo, la a 5-a ediție a Conferinței Internaționale de Cooperare în Domeniul Educației. Deplasarea în China a consilierilor Hadrian Sârbu și Larisa Stoica a avut loc în perioada 6 – 13 iuie 2018 și a costat 8.665 de lei. Vizita a fost făcută în baza acordului semnat în 2017 între Primăria Deva și Biroul de Educație Ningbo și în contextul unui parteneriat între Liceul de Arte din Deva și Școala de Afaceri Externe din Ningbo.

Primarul Florin Oancea a avut o singură deplasare în străinătate de la preluarea mandatului. În perioada 8 – 12 iulie 2018, primarul a fost la Trento, în Italia, „într-o vizită oficială în scopul dezvoltării raporturilor culturale bilaterale, pe sectoare de interes comun, împreună cu reliefarea unor parteneriate specifice între părțile bilaterale”. Potrivit Primăriei Deva, vizita în Italia s-a făcut la invitația Departamentul pentru coeziune teritorială, planificare urbană din provincia autonomă Trento. În raportul întocmit după întoarcerea din delegație, primarul Florin Oancea menționează propuneri și „direcții sugerate pentru dezvoltarea municipiului Deva”: dezvoltarea competențelor personale ale tinerilor, investiție în programe sociale, strategie de dezvoltare în domeniul turismului. Costul deplasării la Trento a fost 1.605 lei.

Pe lângă o vizită la Viena, în septembrie 2016, în compania celuilalt viceprimar din acea perioadă, Răzvan Mareș, viceprimarul Ovidiu Moș a mai făcut o singură deplasare în străinătate în perioada 1 iunie 2016 – 1 mai 2019. Moș a fost împreună cu consilierul Hadrian Sârbu în Germania, în Renania de Nord – Westfalia, în perioada 2 – 6 septembrie 2018. Delegația a costat bugetul Devei 20.590 de lei. Este a doua deplasare ca preț, după turneul fostului primar Mircia Muntean în Japonia, Coreea de Sud și China. Scopurile vizitei în Germania au fost „întâlniri cu primari germani, agențiile de dezvoltare regională, vizite la parcuri tehnologice / campusuri universitare / parcuri industriale”. Evenimentul la care au participat delegații Primăriei Deva a fost organizat de Camera de Comerț Româno-Germană.

Administratorul public al Devei, Vasilică Potecă, și Adrian David, consilier al primarului Devei, au reprezentat Primăria Deva în Germania, la Expo Real Munchen 2018. Deplasarea a avut loc în perioada 9 – 11 octombrie 2018 și a costat 11.959 de lei. Invitația la eveniment a venit tot din partea Camerei de Comerț Româno-Germane. În raportul privind participarea la eveniment, cei doi reprezentanți ai Primăriei Deva consemnează: „(…) Expo Real 2018 este cel mai important eveniment din Europa pentru proprietăți și investiții. Cu accent pe tendințele politicii economice, în special în UE, și cele mai recente oportunități de investiții au avut un mare interes, dar și subiecte de viitor, cum ar fi urbanizarea inteligentă și transformarea digitală, participarea Primăriei Municipiului Deva o considerăm ca fiind de bun augur în vederea promovării potențialului investițional al Municipiului Deva”.

Secretarul Primăriei, la un târg de tehnologii

Singura deplasare în străinătate decontată de Primăria Deva în acest an, până la data de 1 mai, a fost în Turcia, la Istanbul, la Târgul Internațional IFAT Eurasia, un târg specializat în tehnologii de protecția mediului. A costat 6.610 lei. Potrivit organizatorilor evenimentului, târgul a abordat teme ca tratarea și epurarea apei, colectarea și reciclarea deșeurilor, producerea de energie din materiale uzate, servicii de salubritate, reducerea nivelului zgomotului, controlul purității apei și aerului. La acest târg de tehnologie Primăria Deva a fost reprezentată de secretarul municipiului, Laura Sârbu, și de o consilieră a primarului, Raveca Sicoe. Secretarul unui municipiu are atribuții juridice, nu tehnice – să dea avizul de legalitate pe dispozițiile primarului și hotărârile consiliului local, să asigure procedurile de convocare a consiliului local, comunicarea ordinii de zi, întocmirea procesul-verbal al ședințelor consiliului local. Puteți citi activitatea și concluziile cu care s-a întors din Istanbul secretarul Primăriei Deva și ce susțin că au făcut peste hotare aleșii locali și funcționarii administrației, în galeria foto cu rapoartele de deplasare în străinătate ale Primăriei Deva, pe care o puteți vedea mai jos.

2016

2017

2018

2019

Citește și

Din Uricani la Amsterdam. Primarul Dănuț Buhăescu și consiliera lui, fosta soție, în deplasare pe bani publici

„Vizită de lucru” a primarului Florin Cazacu în Estonia și Olanda. Primăria Brad nu răspunde cum a folosit comunității deplasarea în străinătate

Cine este alesul local din județ cu cele mai multe deplasări în străinătate în ultimii trei ani

Tags