glasul-hd.ro Web analytics

Me’m tai – tai

M’em tai-tai. Rozul flamingo adus dintr-un capăt de lume: Singapore

Se spune că dacă visezi o pasăre flamingo e un semn că trebuie să cooperezi mai mult cu cei din jur. Un flamingo în vis este imboldul clar de a face mai mult efort în a ține aproape de cei de care îți pasă…A sta vine de la faptul că păsările flamingo trăiesc doar în comunități mari din motive lesne de înțeles – propria protecţie impotriva prădătorilor. Visul meu era de a vedea pe viu păsările flamingo si… iată-mă, într-un soi de tramvai străbătând străzile aglomerate din Singapore – oraș stat – pe o căldură de vară asiatică toridă.

Vehiculul cu care mă deplasez prin Singapore nu e un tramvai ci un fel de titicar – de genul „trenulețelor” de pe Litoralul românesc. E haios cum ne târâm prin jungla asta de mașini. Dar totul aici e atât de civilizat încât, ori că te afli într-o limuzină ori că stai într-un titicar, ești în siguranță.

Singapore freamătă de viață 24 de ore pezi, 7 zile pe săptămină! Ai ce face 24 în orice moment al zilei.

Rar mi-a fost dat să îmi pară rău să dorm. Ei bine, aici dacă am dormit patru ore pe zi, sau pe noapte, din dorinţa de a vedea şi face cât mai multe.

Jurong Bird Park Singapore este cel mai mare parc de păsări din întreaga Asie. Nu am crezut că voi ajunge şi aici. Cu puţin noroc şi destul de mult efort, un alt vis de călătorie mi s-a împlinit.

Sunt pentru a treia zi în Singapore și mi-am propus un respiro de jumătate de zi, o evadare din aglomeraţia orașului cosmopolit. Mă bucur oarecum să fiu singură, dar sunt tristă că nu am cu cine să împart bucuria de a străbate în liniște aleile unui paradis de 20 de hectare de pădure tropicală. Pentru azi se anunţă temperaturi „modeste”, de 38 grade Celsius, dar pentru mine umbra şi umezeala din parc sunt binevenite. Trebuie să recunosc că, după ce am avut ocazia să călătoresc în locuri cu temperaturi şi de 45 grade Celsius, pentru mine, codurile portocalii de acasă, de 35 grade, sunt o bagatelă. (Ştiu cum să mă îmbrac şi ce să fac pentru a le suporta ușor. De asemenea, iau căldurile astea mari ca un fapt dat pe care eu nu îl pot schimba şi atunci caut să îl transform în bucuria de a mă îmbrăca altfel. Din India, Brazilia sau Malaezia m-am întors şi cu bluze sau rochii colorate și răcoroase iar când le îmbrac mă simt din nou acolo și atunci căldura nu mai e o corvoadă).

Prin curcubeul de sunete

În parc e un privilegiu să fiu doar eu cu mine, să mă pot organiza și întârzia după bunul plac fără a avea de îndurat decât reproșuri. Deschis în 1971, parcul oferă 20 de hectare de paradis tropical pentru vreo 400 de specii de animale, majoritatea păsări (vreo 3.500 ca număr de exemplare). Parcul a fost creat astfel încât să simuleze habitatul natural al fiecărei specii. Plimbarea pe aici are menirea să te aducă în urniversul acestor vietăți minunate.

O cascadă de 30 m înălțime amenajată într-un perimetru distinct asigură climatul unic pentru vreo 600 de diferite păsări, iar eu mă pot plimba nestingherită printre ele. Triluri de nenumărate feluri se aud, diferite zburătoare dialoghează pe limba lor în timp ce ciugulesc, altele își fac siesta, unele își fac toaleta… Ce să spun, parcă pășesc într-un film, dar e real. Un curcubeu de sunete mă înconjoară. Sunt doar eu și ele, dar eu trec nebăgtă in seamă.

Dar tot acest paradis este și o înfloritoare afacere. Măiestria asiatică de a scoate bani din orice îşi spune și aici cuvântul. Cu peste 850.000 de vizitatori pe an, cu o mulțime de evenimente care de care mai atractive, cu proiecte de cercetare unice în lume, Jurong Park este o altă lecție de „ba se poate” pentru cine vrea să faca ceva cu adevărat.

Spectacole la tot pasul

Aleg să străbat pe jos aleile parcului, deși un minicar mă atrage grațios (probabil că par comodă și omul se gîndește la binele meu).

Lacul cu flamingo e mirific. Sute de păsări stau se mișcă pe ritmurile unei muzici de vânt îngânate şi doar de ele auzite. Aș sta aici cu orele doar cu visul acesta roz unduind aievea sub privirile mele.

Aflu că un flamingo poate sta ore întregi doar într-un singur picior, cu celălalt ghemuit în pene cu scopul de a-și conserva căldura corpului. Instinctul de conservare!

Vizavi de „Lacul cu flamingo” se află „Coasta pinguinilor”. Este o incintă închisă (nu e de mirare pentru că păstrează temperaturi de intre -10 și -15 grade C). Exemplarele le vezi printr-un perete de sticlă, ca şi când te-ai afla într-o peşteră subacvatică.

Trec agale pe lângă „Lacul de pelicani” și dau de amfiteatrul de spectacole. Aici tocmai are loc un show cu papagali uriași care execută felurite acrobații. Ai impresia că tot spectacolul e ceva natural, că tot ce se întâmplă e ceva de la sine înțeles, iar tinerii care lucrează cu păsările colorate au mișcări line și zâmbete largi pe față. Vorbesc cu papagalii și le mulțumesc pentru fiecare acrobație făcând ca totul să pară o joacă.

Mai încolo dau de alt show – „Regii vazduhului” – cu șoimi dresați.

Parcul are tot felul de programe (unele gratuite, altele contra cost) la care trebuie să te înscrii din timp.

„Stai peste noapte” – este un program interesant unde poţi petrece seara în parc asistând la diferitele ritualuri nocturne ale păsărilor. „În spatele cortinei” este un program care, pentru câteva ore, te duce în laboratoarele de cercetare și în spitalul de păsări – unic în Asia.

De prin locurile care îmi plac mă aleg mereu cu ceva ce durează: un obicei nou, o rețetă de papa bun, un obiect de mare folos, etc. De aici plec cu ceva nematerial – culoarea roz, culoare pe care eu până acum nu am îmbrăcat-o și care urmează curând să devină o culoare preferată datorită Nadiei, finuța mea pe care o şi alint numind-o „Pinky”. Datorită apariției ei pe această lume (locuieşte în Australia –n.red.), de fapt, am ajuns eu și în Singapore!

Suvenirurile la Jurong Park sunt astronomic de scumpe, dar musai să am ceva cu flamingo așa că…în așteptarea titicarului care mă duce înapoi în lumea urbană îmi comand de pe net, să vină acasă, în România, o lenjerie de pat turcoaz cu „flamingo roz”, absolut superbă, care mă costă nici 40 de Euro, bani cu care aici abia pot cumpăra o eșarfă de calitate.

 

Vezi și

Close