Galerie foto – Două săptămâni pe cont propriu în Tunisia. Vezi prețuri pentru zbor, cazare, mâncare și distracție

Anul acesta ne-am gândit să facem o ieșire mai specială și cum tot mai mulă lume a adus în discuție Tunisia, am zis hai să o facem și pe asta, să plecăm pe alt continent. Având și prieteni din Tunisia, ne-am apucat să căutăm, primul lucru, bilete de avion. În aprilie stabilisem data de septembrie, să fie mai “răcoare”. În iunie am găsit ofertă bună pentru zbor, 1100 lei, de persoana, dus-întors, cu câte o escală la Paris și zbor de la București.
Având biletele în buzunar am început să căutăm cazare, un apartament mare sau două apropiate, fiind 7 persoane, dintre care un copilaș de 6 luni.
Am ales stațiunea Sousse, una dintre cele mai renumite, unde am găsit un prim apartament situat la drumul principal, la 400 m de plaja, 2 camere și sufragerie, la 1595 dinari, aproximativ 2500 lei pentru 17 zile, 3 persoane.
Ajunsi după aproape două ore din capitala Tunis, unde am aterizat, un drum cu microbuz de 10 locuri, cu aer condiționat doar de la geamurile deschise, ne-am luat în primire apartamentul și odihna necesară după două zile de călătorit, zboruri și 10 ore escală în Paris.
A doua zi am pornit cu al meu coleg în explorarea zonei, bancomate, restaurante, supermarket și o primă baie. Plaja destul de curată, nisipul foarte fin, apa curată și foarte caldă. Pe toată perioada sejurului temperaturile au fost între 32 și 38 grade, la soare temperatura resimțindu-se cu 5 grade mai mult.
La început ne-a fost puțin greu la mâncare deoarece unele restaurante de dimensiuni mai mici, sau șaormerii, nu aveau meniuri în engleză ci doar în franceză și tunisiană. De precizat este faptul ca limba lor, este un dialect între arabă și franceză, noi nu știam nici franceză, nici arabă.
Dar ne-am adaptat rapid, când ajungeam la restaurante, sunam un prieten, pe Mohamed, care ne explica ce înseamnă sau mai cautam poze pe Google. De precizat este faptul ca ajunși în Tunisia ne-am cumparat cartele de telefonie locale pe care le încărcam cu internet, 11 lei 2 Gb.
Cât despre prețuri voi face un rezumat:
- Mâncarea la restaurante varia în funcție de luxul acestora – Un kabab plin cu ton la restaurantul de la bloc era 9 lei cu sos și cartofi prajiți, la alt restaurant un platou cu vită, orez legume, sosuri și cartofi prăjiți 35 lei, pizza 15- 35 lei și poate cea mai scumpă mâncare a noastră a fost la pub-ul din centrul stațiunii a fost 45 lei o porție de penne quatro formaggi, dar acolo mergeam de obicei pentru bere.
- La supermarket prețurile erau foarte avantajoase, la produsele locale prețurile erau cel puțin cu 50% mai mici ca în România, iar la produsele de branduri internaționale, prețurile asemănătoare cu cele practicate în țara noastră.
- Taxiul era 0.65 lei/km, tariful de zi ceea ce ne făcea să mergem zilnic pe orice distanță mai mare de 1 km doar cu taxiul. Era plin și de maxi taxi, microbuze mici care opreau oriunde și ele, doar trebuia să ridici mâna. Acelea erau 1.1 lei și te puteai plimba dintr-un capăt în celalalt, erau pe rute și riscam să ne ducă în alte părți, dar la 65 bani / km la două, trei persoane tot acolo ieșeam cu banii. Dar trebuia să soliciți să pună ceasul, în caz contrar cursa era
- Berea…o lăsăm ultima?
- La cafea am avut o problemă, am încercat două tipuri din supermarket, dar nu le-am nimerit nicicum. Și după mai multe încercări am zis să încerc cafeaua de peste drum. Atât mi-a fost, după trei zile deja mă întrebau doar dacă o vreau la pachet, 4.5 lei, foarte bună!
- Dar totuși berea?
- Fiind în luna septembrie, început de toamnă, am dat și o tură pe la mall, la reduceri! 27 lei tricoul, cu model, din bumbac 100%, blugii de la 50 lei în sus, bluză cu mânecă lungă, tot din bumbac 100%, 45 lei. Ne-am cam umplut și bagajele la întoarcere. Pe lângă mall, ca în orice stațiune, există o piața mare, Medina, unde găsești orice, haine, parfumuri, jucării, suveniruri.
- Benzina și motorina erau 3.5 lei litrul iar GPL-ul 2.5 lei.
- Să ajungem și la bere. Alcoolul nu se găsește peste tot în Tunisia, fiind o țară musulmană și de aceea este scump. De cumpărat pentru uz propriu aveam de mers 10 km, ori la un anumit supermarket, ori la hypermarketul din mall, unde ne-am învârtit 20 minute să găsim raionul de alcool, ascuns și păzit, după ce am nimerit doi angajați care nu știau un cuvânt în engleză să ne îndrume.
Berea, doar la doze de 0.24 l, varia între 2.8 lei și 5 lei, cea mai scumpă și singura care se gasea și la doza de de 0.5 l, era Haineken. La whisky găseai și la 33 lei sticla, dar brandurile de renume internațional aveau cam aceleași prețuri ca în hypermarketurile noastre.
La terase/cluburi/pe plajă, pentru că la restaurante nu prea găseai alcool, berea varia între 7.5 lei și 10 lei, la sticlă de 0.30 l. Noi am fost duși de noul nostru prieten, pe care l-am cunoscut a doua zi pe plajă, la un pub unde aveau bere Haineken, la draft, la 0.5 l, la 10 lei. Acolo a fost de noi, la două trei zile eram prezenți la ei, deja ne cunoșteau, cum ne puneam la masă veneau halbele, fără să apucăm să le comandăm și tradiționalul platou de pepene roșu, galben, castraveți și popcorn din partea casei. - Țigările de asemeanea erau foarte ieftine, se cumpără doar din magazinele de tabac, branduri specifice zonei se gaseau la 4-5 lei iar cele internaționale la 10 lei iar fumatul este permis peste tot
Oamenii sunt majoritatea foarte de treabă, aminteam mai sus de prietenul pe care l-am cunoscut în cea de-a doua zi, care acum profesează în Timișoara. Din prima zi ne-a invitat la el, ne-a prezentat casa și camerele pe care le aveau părinții lui de închiriat, iar prin urmare pe prietenii noștri, care au ajuns cu întârziere de câteva zile, am reușit să-i cazăm la el.
Împreună cu soția, timișoreancă, ne-a prezentat locurile și ne-am bucurat că ne simțeam ca acasă. Ca să nu plecăm de acolo fără să gustăm coușcouș tradițional cu miel, am primit invitația mamei sale la o porție adevărată și picantăăă. Am uitat să precizez faptul că aproape toată mâncarea în Tunisia este picantă dar puteți cere să fie mediu picantă sau chiar deloc, în cazul în care se poate.
Datorită colegului meu George, care a mai fost în anul precedent în Tunisia, am primit de la un prieten al acestuia invitația de a participa la o petrecere care avea loc cu o seară înainta nunții, unde am văzut tradițiile, bărbații cântau, fumau narghilea, femeile împreună cu copiii se pregăteau pentru a doua zi, jocuri, foc de artifici, am asistat la sacrificarea taurului care urma să fie preparat și servit la nuntă.
Bar Le P’tit Bateau a fost clubul în care am petrecut cel mai mult timp, ziua avea șezlonguri gratuite dacă consumam de la ei, iar seara o petrecere pe plajă era cel mai frumos lucru.
În ultimele zile am dat o fugă să vizităm și stațiunea Monastir, cu trenul, care a costat 3 lei, unde punctul de atracție îl reprezintă mausoleul lui Habib Bourguiba – cel mai iubit președinte, care a reușit la 25 iulie 1957 să proclamae Tunisia ca Republică și a devenit primul președinte al acesteia. Printre prioritățile sale figurează dezvoltarea învățământului, reducerea inegalităților dintre femei și bărbați, dezvoltarea economică și o politică externă echilibrată care face din Tunisia o excepție în rândul țărilor arabe. Mausoleul este o clădire impresionantă susținută de două turnuri gemene, în interiorul căreia găsești mormintele primului președinte și ale apropiaților, precum și o colecție de obiecte personale. În exterior, un cimitir imens se întinde de-o parte și de alta a falezei ce duce spre muzeu. Aici am observat că toate mormintele au aceeași înălțime și formă, ideea exprimată fiind egalitatea dintre oameni, indiferent de rang, funcție, clasă socială. Intrarea este gratuită. În apropiere am avut și ocazia unei plimbări scurte cu tradiționala cămilă, care a costat 30 lei.
O altă stațiune, pe care din păcate nu am apucat să o vizităm din cauză că am aflat prea târziu de ea, este Mahdia, o stațiune liniștită cu cele mai frumoase plaje și o apă cristalină.
În concluzie, Tunisia este o țară de vizitat, dar vă recomand să va luați un zbor cât mai apropiat de stațiunea în care doriți să aveți sejurul, în cazul în care optați pentru hotel, cu siguranți veți avea asigurate și transferurile.