glasul-hd.ro Web analytics

Me’m tai – tai

MAI PUȚIN ÎNSEAMNĂ MAI MULT – se aplică și în călătorii ?

LESS IS MORE – mai puțin înseamnă mai mult – a devenit un slogan care se aplică peste tot în viața de zi cu zi. Se aplică deci și în călătorii! Acesta era motto-ul preferat al unui arhitect german (care a emigrat în America după primul război mondial) și a lansat de fapt minimalismul în proiectarea clădirilor, bazându-se pe claritate, simplitate și versatilitate.

În epoca modernă „Less is more” a devenit un curent global de care nu numai generația millenials e îndrăgostită…Cum se aplică însă minimalismul în călătoriile noastre?

Beneficiile lui sunt multiple: cheltuind mai puțini bani și mai puțin timp aiurea poți călători mai mult. Având mai puțin bagaj, biletul de călătorie are un preț mai mic, ai mai puține griji, și totodată nu prea multă bătaie de cap, atât la împachetat cât și la despachetat.

O programare minimalistă a călătoriilor aduce mai multe surprize, crește adrenalina (aici amicii mei perfecționiști mă vor contrazice vehement, dar eu știu bine ce spun).

Minimalismul în călătorie îți eliberează mintea și te lasă să te bucuri de experiențele trăite. Este cu atât mai bine dacă grupul din care faci parte este mai redus, (călătoria de una singură e grozavă, credeți-mă pe cuvânt!). Dacă reduci în timpul călătoriei comunicarea pe rețelele de socializare cu atât mai bine îți va fi. De ce? Pentru că nu vei căuta înnebunit după unghiuri de fotografie deosebite și nici nu vei sta nedumerit să numeri like-urile. De altfel un număr redus de electronice, cum ar fi un smartphone  poate rezolva aproape orice nevoie de comunicare și nu numai. Și vă mai enumăr încă două aspecte nu mai puțin importante: cu cât mai puțină lume știe că ești călător, cu atât mai bine, iar mâncărurile abundente sau necunoscute, băutura în exces, complicarea meniurilor, toate acestea generează disconfort.

Cum facem un bagaj minimalist? Depinde de modul călătoriei, scopul și durata acesteia.

De exemplu, cu bagajul care încape într-un carry- on poți rezista lejer 3-7 zile. Iar o eșarfă ușoară de cașmir pentru doamne trebuie să fie nelipsită (va ține de cald în avion, ne va acoperi umerii în serile răcoroase, ne va acoperi la spa, ne va împodobi la o cină festivă). Am învățat cu ceva vreme în urmă de la o colegă de job chinezoaică ce ușor poți să fi elegantă și minimalistă în același timp. Este o provocare cu mine însămi pe care o fac de fiecare dată când plec undeva, indiferent cât de departe. Iar materialele de astăzi sunt neșifonabile, compacte iar designul hainelor este versatil, dacă știi să le alegi (dacă nu știi, atunci înveți pas cu pas).

Cum faci un program minimalist?

Despre asta vorbim data viitoare.

Pentru că – nu-i așa? – vorba multă, sărăcia omului.

Și eu am de călătorit o săptămână faină într-un ținut verde.

Back to top button