glasul-hd.ro Web analytics

Me’m tai – tai

(Galerie foto)Alternativa litoralului românesc – Siófok, Balaton, Ungaria – mai aproape, mai rapid, mai ieftin

Dacă încă nu v-ați făcut planuri de concediu pentru această vară, lacul Balaton din Ungaria este o alternativă excelentă, ieftină și rapidă. Noi am fost anul trecut la jumătatea lunii iulie și ne-am simțit superb.

Am rezervat un apartament cu 2 dormitoare și sufragerie, într-o vilă care dispunea și de piscină, pentru 5 nopți la 415 euro, la 1 km de plajă, într-o zonă de case, liniștită, la 4 km de centru și faleza principală.

Plajele, să le spunem așa, sunt predominante cu iarbă, copaci, trepte și pontoane pentru a intra în apă. Un aspect de subliniat este faptul că apa este foarte mică și se adâncește foarte greu, ideală pentru copii.

Drumul este foarte accesibil din Deva, singura coborâre de pe autostradă fiind veșnicul tronson Holdea – Margina, durează aproximativ 6 ore(5 ore de la destinație datorită fusului orar), iar Siofok are ieșire directă la autostradă. Singurul lucru care trebuie luat în considerare este Vama Nadlac II. Noi am stat aproximativ 30 minute.

Prima oprire neapărat trebuie să fie lângă Szeged, la Taverna și Pensiunea Pescarului din Fehértó. Mâncarea acolo este foarte bună, să nu ratați tradiționalul gulaș de vită sau cel de fasole și jumerile de pește.

Siófok este cea mai populară stațiune de pe țărmul lacului Balaton și totodată cea mai atractivă din punct de vedere al serviciilor de cazare și a posibilităților de petrecere a timpului liber.

Prețurile la mâncare sunt foarte accesibile, spre exemplu: in zona falezei pietonale, am servit o bucată de vită la grătar cu ceapă caramelizată și cartofi prajiți la 57 lei, cumpărăturile le-am facut de la Lidl, deoarece era cel mai aproape de noi, dar mai găsești Penny, Spar, Aldi, Tesco, etc.

Atracții găsești tot ceea ce vrei, parcuri acvatice, obiective de vizitat, muzee, roată panoramică, karting, discoteci.

Pe scurt vă enumăr ce am vizitat noi:

  • Turnul de Apă, un turn înalt de 45 metri care îți oferă o panoramă superbă a stațiunii Siófok, casa întoarsă care a fost pentru noi cea mai tare și ciudată senzație datorită gravitației, iar seara este de vizitat pietonala de pe faleză, plină de restaurante, pub-uri, discoteci, jocuri mecanice, fotbal sau realitate virtuală.
  • Nu am ratat și o cursă de karting, unde concurezi alături de alte opt persoane.
  • Palatul Festetics și Muzeul Keszthely – Am ales doar două muzee: cel al naturii și cel al miniaturilor, deoarce nu ne mai încadram în timp să le vedem și pe celelalte trei: Muzeul Trăsurilor, Casa cu palmieri și păsări și Expoziția interioară aristocratică.

  • Am vizitat stațiunea Hévíz, renumită pentru lacul termal aflat într-o padure răcoroasă, aici a vrut colegul meu, Andrei, să mănânce primul lui gulaș și ne-am ales cu o zeamă chioară, noroc cu condimentele că a mai prins puțin gust.
  • BL YachtClub din portul Balatonlelle

De precizat este faptul că pe partea stațiunilor legătura se poate face rapid cu ajutorul autostrăzii, pe cei 77 km cât măsoară lacul existând aproximativ 13 noduri rutiere, iar la 250 km se află Zagreb și la 400 km Ljubljana.

Dacă doriți în schimb liniște și pescuit puteți opta pentru partea opusă a lacului, partea care apartine de județul Veszprém, transferul cu bacul durează 30 minute și se realizează pe traseul Szántód – Tihany.

În speranța ca v-am stârnit interesul vă invit să admirați cele enumerate mai sus.

Back to top button