glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Cine este alesul local din județ cu cele mai multe deplasări în străinătate în ultimii trei ani

Glasul Hunedoarei derulează un proiect jurnalistic de monitorizare a deplasărilor în străinătate decontate din bani publici de primăriile de municipii și orașe și de Consiliul Județean Hunedoara.

Am solicitat instituțiilor situația deplasărilor în străinătate, decontate din bugetul public, la care au participat aleși județeni și locali, funcționari și angajați ai administrațiilor și ai serviciilor și instituțiilor din subordinea lor, în perioada 1 iunie 2016 – 1 mai 2019.

Primăria Deva a avut 20 de deplasări în străinătate în intervalul de aproape trei ani analizat de ziar. În mai mult de jumătate dintre deplasările externe, 11, apare același ales local – Răzvan Mareș, viceprimar la momentul vizitelor externe, în prezent consilier local PSRO. Din datele obținute de Glasul Hunedoarei de la primăriile de municipii și orașe din județ, Mareș este alesul local cu cele mai multe deplasări în străinătate din bani publici în ultimii trei ani.

De trei ori în Budapesta, într-o singură lună

În 2016, fostul viceprimar a fost în toate cele șase deplasări în străinătate decontate de Primăria Deva – Andorra (25 – 28 august; împreună cu primarul de atunci, Mircia Muntean; costul deplasării: 5.621 lei); Budapesta (5 – 6 septembrie; cu Mircia Muntean; cost: 4.687 lei); Szigetvar, Ungaria (6 – 11 septembrie; delegație: primar, viceprimar, cinci consilieri locali, șase angajați ai primăriei; cost: 8.831 lei), Budapesta (13 – 14 septembrie; cu Mircia Muntean; cost: 700 lei); Viena (16 – 18 septembrie, cu viceprimarul Ovidiu Moș; cost: 3.385 lei) și Budapesta (2 – 4 octombrie; cost: 2.067 lei).

În interval de o lună, Răzvan Mareș a fost de trei ori în capitala Ungariei, pe bani publici: de două ori împreună cu fostul primar Mircia Muntean, o dată, singur. Toate cele trei delegații au avut ca justificare proiectul unei centrale care să asigure apă caldă devenilor. Scopul primei vizite în Budapesta: “vizită la MKM (companie maghiară – n. red.) pentru a discuta despre posibilitatea construirii în municipiul Deva a unei centrale de 5 megawați care să asigure apă caldă devenilor în sistem centralizat”. A doua deplasare la Budapesta: “documentare, schimb de experiență în scopul punerii în funcțiune a motorului de gaz în sistem de co-generare existent în baza Complex Aqualand Deva”. A treia vizită la Budapesta: “documentare, schimb de experiență în vederea construirii unei centrale care să asigure apă caldă devenilor”. Răzvan Mareș a mers din nou în capitala Ungariei pentru o nouă vizită la compania MKM. Justificarea a fost că o delegație condusă de managerul companiei ungare fusese la Deva, la sfârșitul lunii septembrie, pentru a discuta despre construirea unei centrale pe combustibili alternativi care să asigure apă caldă în municipiu.

De trei ori în Viena, în mai puțin de un an

În 2017, Răzvan Mareș a fost în patru dintre cele șapte deplasări în străinătate înregistrate la Primăria Deva. Prima a fost la Ningbo, China (8 – 12 iunie; cu Hadrian Sârbu, angajat al Primăriei; cost: 9.154 lei; scopul: participarea la a IV-a ediție a Conferinței Internaționale de Cooperare în domeniul educației). Abia ajuns din China, Mareș a plecat după câteva zile în Italia, la Perugia, în perioada 16 – 18 iunie, împreună cu Ciprian Răchită, angajat la Primăriei. Costul deplasării a fost de 9.101 lei, scopul deplasării: documentare, schimb de experiență, vizitarea unei fabrici de autobuze electrice. A treia deplasare a fost în Viena, în 25 – 27 septembrie, singur, costul deplasării – 2.170 lei, pentru o “documentare, schimb de experiență referitor la funcționarea sistemului de transport public local cu autobuze electrice”. Răzvan Mareș se va reîntoarce la Viena, în 15 – 17 noiembrie, pentru ultima deplasare externă din 2017, însoțit de Cosmin Joițoiu, angajat al Primăriei, pentru “o vizită oficială privind perpectivele unui oraș inteligent”. Costul deplasării: 3.243 lei.

Tot în Viena și tot pentru “o vizită oficială privind perpectivele unui oraș inteligent” a mers Răzvan Mareș în primăvara anului trecut, în perioada 20 – 23 aprilie. A fost singur în delegație, care a costat 1.373 de lei. A fost și ultima deplasare în străinătate, din bani publici. În iunie anul trecut, Răzvan Mareș a fost schimbat din funcția de viceprimar al Devei. A rămas consilier local din partea PSRO.

Mareș consideră că toate vizitele au fost justificate

“Întotdeauna am fost trimis în deplasări în străinătate din dispoziția primarului sau prin hotărâre de consiliu local”, a declarat Răzvan Mareș. Fostul viceprimar consideră că și-a îndeplinit îndatoririle administrative în timpul deplasărilor în străinătate la care a fost delegat să reprezinte Primăria Deva. “În urma vizitei în China am adus finanțare de 80.000 de euro pentru Liceul de Arte din Deva pentru instrumente muzicale”, exemplifică Răzvan Mareș.

Alesul local spune că în timpul vizitei în Andorra i s-a prezentat delegației din Deva sistemul de co-generare, care este utilizat în această țară. Andorra produce motoare în sistem de co-generare și gazdele au pus în discuție varianta ca Primăria Deva să cumpere astfel de motoare, variantă care nu era agreată de municipalitate, a explicat consilierul local.

Fostul viceprimar își amintește că în cele trei deplasări în Budapesta, din perioada septembrie – octombrie 2016, s-a discutat despre mai multe proiecte: un parc tematic medieval la Deva, proiect al unui investitor din Ungaria care a făcut un astfel de parc în țara sa, un proiect de centrală care să furnizeze apă caldă în municipiul Deva și varianta punerii în funcțiune a motorului în sistem de co-generare existent la Aqualand Deva. “S-a discutat pentru motoare în sistem de co-generare, dar partea maghiară a vrut ca noi, Primăria Deva, să achiziționăm motoarele, ceea ce nu noi nu agream”, a declarat Mareș.

Despre deplasările în Viena, Răzvan Mareș spune că au fost utile pentru că delegația deveană a văzut cum sunt gestionate în capitala Austriei serviciile și companiile din subordinea primăriei și cum funcționează sistemul public de transport. Fostul viceprimar susține că Werner Kraftl, coordonatorul sistemului de transport public, le-a propus ideea ca Deva să folosească autobuze electrice, planul de atunci al administrației locale devene fiind să utilizeze autobuze hibrid. Primăria Deva are depus în prezent un proiect pe fonduri europene pentru autobuze electrice, spune Mareș.

Multe schimburi de experiență”, nicio schimbare 

În septembrie și octombrie, Răzvan Mareș a fost la Budapesta (prima oară împreună cu Mircia Muntean), într-o vizită la compania MKM. Compania era interesată să construiască la Deva o centrală care să funcționeze pe baza de combustibili alternativi (nămol și deșeuri) și să asigure, în prima etapă, apă caldă în sistem centralizat și, în faza a doua, agent termic. Directorul companiei MKM fusese la sfârșitul lunii septembrie la Deva și prezentase proiectul. În 5 octombrie, Primăria Deva a anunțat printr-un comunicat de presă că în 4 și 5 octombrie “primarul Mircia Muntean şi viceprimarul Cosmin Răzvan Mareş au purtat discuţii cu doi dintre reprezentanţii investitorului german care deţine Centrala cu cogenerare din municipiul Făgăraş”. Era vorba despre compania Gas Energy Ecotherm S.A. Braşov, care propunea o centrală în sistem de co-generare. Reprezentanţii investitorului german veniseră la Deva, după ce reprezentanţii Primăriei Deva vizitaseră centrala de la Făgăraş.

În final, nu s-a mai făcut niciun fel de centrală, nici cu compania din Ungaria, nici cu cea germană. Dar s-au făcut multe deplasări în străinătate.

TOP 3 deplasări externe Primăria Deva

Răzvan Mareș (fost viceprimar, consilier local PSRO) – 11

Mircia Muntean (fost primar, PSRO) – 5

Ovidiu Moș (viceprimar, PSD) – 2

(Perioada 1 iunie 2016 – 1 mai 2019, dintr-un total de 20 de deplasări.)

Citește și

Din Uricani la Amsterdam. Primarul Dănuț Buhăescu și consiliera lui, fosta soție, în deplasare pe bani publici

„Vizită de lucru” a primarului Florin Cazacu în Estonia și Olanda. Primăria Brad nu răspunde cum a folosit comunității deplasarea în străinătate

Tags