glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Excursii gratuite pentru copii din zone marginalizate ale Bradului

Un ONG din Hunedoara, împreună cu parteneri locali, le oferă copiilor din Brad care trăiesc în zone marginalizate din punct de vedere economic și social, posibilitatea să descopere locuri frumoase, obiective turistice și monumente istorice din județ și din Capitală.

Proiectul „Comunitatea Brad – Acceptă sprijinul nostru” este pus în practică de Asociația non-profit L&C Consulting Hunedoara și, printre altele, oferă copiilor excursii gratuite de o zi în judeţul Hunedoara şi de patru zile la Bucureşti. Iniţiativa se încadrează în activităţile de inovare socială în domeniul serviciilor sociale prevăzute de proiectul amintit, categorie de activităţi care vizează atât copiii cât şi persoanele vârstnice.

Seria excursiilor organizate prin acest proiect a început în 21 iunie anul acesta, cu o excursie de o zi în judeţul Hunedoara, de care au avut parte 17 copii din Brad. Aceștia au vizitat Cetatea Devei, fabrica de ceaiuri şi uleiuri esenţiale Fares Orăştie, Castelul Corvinilor şi Grădina Zoologică de la Hunedoara. În timpul excursiei, micuţii au aflat poveştile celor două monumente istorice simbolice pentru județ, au învățat cât de importante sunt plantele pentru sănătatea corpului uman şi au admirat şi studiat animalele de la zoo.

A doua excursie, la care au participat 20 de copii, a avut loc în perioada 24 – 27 iunie, la Bucureşti. Cele patru zile în Capitală au însemnat pentru cei 20 de participanţi o foarte bună ocazie de a lua contact cu ritmul şi stilul de viaţă al unui oraş mare (plimbări cu autobuzul descoperit, film la un cinematograf modern etc…), de a vizita obiective turistice importante (Muzeul „Grigore Antipa”, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, Palatul Parlamentului, Grădina Botanică), dar şi de a cunoaşte câte o părticică din povestea Sibiului (al cărui Centru Istoric a fost vizitat pe traseul spre Bucureşti, împreună cu Turnul Sfatului) sau din cea a Braşovului (unde programul a inclus, la întoarcerea dinspre Bucureşti, o plimbare prin Centrul Vechi şi o vizită la Biserica Neagră).

„Prin includerea acestor excursii în proiect am dorit să le oferim celor mici ocazia de a afla mai multe despre istoria judeţului şi a ţării, dar, mai ales, să contribuim la lărgirea orizonturilor lor. Să vezi încă de la o vârstă destul de fragedă care sunt, de fapt, standardele unui oraş mare, te poate ajuta şi ambiţiona să fii mai performant în tot ceea ce faci. O altă temă importantă a excursiilor este educaţia pentru o alimentaţie sănătoasă. Includerea fabricii Fares Orăştie în traseul excursiei de o zi este doar un exemplu din cadrul acestui demers al nostru. Ne bucură nespus faptul că reacţia primilor participanţi la excursii a fost una unanim favorabilă”, declară Cristian Corneliu Neamţu, preşedintele Asociaţiei non-profit L&C Consulting (lider de proiect).

Toate costurile excursiei, suportate de organizatori

În cadrul proiectului „Comunitatea Brad – Acceptă sprijinul nostru” vor mai fi organizate până în luna august a anului viitor nouă excursii de o zi în judeţul Hunedoara şi trei excursii de câte patru zile la Bucureşti. Excursiile pot avea loc doar în vacanţele şcolare, deoarece unul dintre obiectivele proiectului este combaterea abandonului şcolar, printr-o serie de măsuri sociale integrate. Pentru acest an mai sunt programate excursii de o zi în judeţ în 12, 14, 16 august şi 28 octombrie, iar în această vacanţă de vară va mai avea loc o excursie de patru zile la Bucureşti, în perioada 19 – 22 august.

În excursii, atât în cele din județ, cât și în București, participanţii nu trebuie să aibă cu ei decât obiectele personale de strictă necesitate. Costul cu cele trei mese pe zi şi cazarea, în cazul excursiilor de patru zile, precum şi costurile de transport, tarifele de acces şi ghidaj în obiectivele vizitate sunt suportate din bugetul proiectului.

La excursii pot participa doar minorii care domiciliază în cele 13 blocuri din municipiul Brad care compun zona vizată de proiect (105 G de pe str. Adrian Păunescu, 30 G – de pe str. Vasile Milea, 2A și 2B – str. 1 Iunie, B1 – str Libertății, 3A – str. Transilvaniei, 60 – Aleea Patriei, bl. ANL – str Nestor Lupei, 60 – str. Victoriei, 8 – str. Dacilor, 29, 30 și 31 de pe Aleea Privighetorilor).

Despre proiect, pe scurt

Activităţile de inovare socială reprezintă doar una dintre cele şapte direcţii generale de acţiune ale proiectului „Comunitatea Brad – Acceptă sprijinul nostru”. Proiectul are ca scop principal eliminarea discrepanțelor economice și sociale prin sprijinirea a peste 1.000 de persoane, din toate categoriile de vârstă, care locuiesc în zone marginalizate ale municipiului Brad (în principal, zona numită ”Peste Luncoi”) și include mai multe direcții de acțiune în care sunt abordate probleme locale din domeniul educației, reconversiei profesionale și ocupării forței de muncă, stimulării antreprenoriatului local, sprijinirii persoanelor cu nevoi sociale și medicale, combaterii discriminării de orice fel și îmbunătățirii efective a condițiilor de locuit.

Inițiativa este pusă în aplicare de Asociația non-profit L&C Consulting Hunedoara, în parteneriat cu Primăria municipiului Brad, S.C. Interlog Com S.R.L. Brad și Școala Gimnazială „Mircea Sântimbreanu” Brad.

Proiectul are o perioadă de implementare de 36 de luni, o valoare totală de 26,1 milioane de lei și este finanțat de Uniunea Europeană – Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020 Componenta 1 – Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360) în comunităţile marginalizate, Axa prioritară – Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Tags
Vezi și
Close
Back to top button
Close
Close