glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Din Uricani la Amsterdam. Primarul Dănuț Buhăescu și consiliera lui, fosta soție, în deplasare pe bani publici

Glasul Hunedoarei porneşte un proiect jurnalistic de monitorizare a deplasărilor în străinătate decontate din bani publici de primăriile de municipii și orașe și de Consiliul Județean Hunedoara

Am solicitat instituțiilor situația deplasărilor în străinătate, decontate din bugetul public, la care au participat aleși județeni și locali, funcționari și angajați ai administrațiilor și ai serviciilor și instituțiilor din subordinea lor, în perioada 1 iunie 2016 – 1 mai 2019.

Glasul Hunedoarei a cerut administrațiilor și fotocopii după rapoartele de deplasare întocmite de fiecare persoană care a fost în aceste delegații, rapoarte care au rolul de a arăta activitatea propriu-zisă desfășurată de reprezentanții instituțiilor în perioada petrecută în străinătate.
Am vrut să aflăm, pentru a putea prezenta cetățenilor din banii cărora s-au plătit aceste deplasări, care a fost utilitatea lor pentru comunitatea locală, pentru locuitorii oraşului și pentru administrația locală. Ce lucruri s-au învățat și au fost aplicate apoi concret de către administrații în urma vizitelor delegațiilor oficiale în străinătate? Ce oportunități s-au concretizat pentru localitate sau județ? Care au fost beneficiile directe resimțite de cetățeni în urma deplasărilor externe? Toate aceste întrebări au fost trimise primăriilor din mediul urban și administrației județene. Veți vedea răspunsurile lor în articolele din acest proiect. Glasul Hunedoarei deschide seria acestor articole cu situația deplasărilor externe la Primăria Uricani, un oraș dintr-o zonă pe care însuși primarul localității, Dănuț Buhăescu, o descrie “o zonă subdezvoltată masiv”.

În perioada 1 iunie 2016 – 1 mai 2019, a avut loc o singură deplasare în străinătate decontată din bugetul orașului Uricani. Primarul Dănuț Buhăescu și consilierul personal al acestuia, Adriana Buhăescu, au participat la “Săptămâna Europeană a Serviciilor de Utilități”, care a avut loc în perioada 3 – 5 octombrie 2017, la Amsterdam. Adriana Buhăescu este fosta soție a primarului. Cei doi s-au căsătorit când Adriana Buhăescu era consilieră a edilului-şef. În urmă cu patru ani, presa locală a descris divorțul celor doi ca pe o formalitate, prin care se evitau situații interzise de legislația privind integritatea în funcții publice – incompatibilități și conflicte de interese. Declarațiile de avere arată că, și după divorț, în 2016, au cumpărat bunuri împreună. Pentru “Glasul Hunedoarei”, primarul Dănuț Buhăescu a explicat că, după divorț, “s-a revenit la situația de dinainte”, preferând să nu facă alte comentarii despre un subiect care consideră că aparține de sfera vieții private.
Primarul Dănuț Buhăescu și consiliera sa personală Adriana Buhăescu au fost reprezentanții Primăriei Uricani la evenimentul de la Amsterdam. Deplasarea a fost organizată de Asociația Orașelor din România (AOR), care a plătit taxa de participare la eveniment, iar Primăria Uricani a decontat transportul și cazarea primarului și consilierei acestuia.
Costul deplasării în Amsterdam pentru Dănuț Buhăescu și Adriana Buhăescu a fost de 755 de euro în care a intrat biletul de avion București – Amsterdam și retur, cazare în cameră dublă la Mercure Hotel Amsterdam City și transferul aeroport – hotel.

Vizita, un “succes” pentru primar și consiliera lui

Raportul la întoarcerea din delegație a fost întocmit de consiliera Adriana Buhăescu și descrie activitățile care au avut loc pe parcursul celor trei zile ale evenimentului de la Amsterdam. Redăm din raport impresiile din delegație consemnate de consiliera Buhăescu. “După deschiderea evenimentului, delegația primarilor de orașe membre ale AOR au vizitat standurile diverselor companii prezente, precum și pavilioanele naționale ale țărilor participante. Pe parcursul acestui tur introductiv au avut loc discuții cu companii din domeniul energetic interesate de dezvoltarea de proiecte de parcuri fotovoltaice sau eoliene în localități românești. Cele patru teme ale summit-ului au fost: Rețele inteligente, Orașe sustenabile și smart, digitalizare și retail. (…) Cea de-a doua zi a fost dedicată participării la sesiunile de lucru din HUB-ul centrului expozițional. Aici tematica a vizat: programele de inovare și cercetare ale Uniunii Europene, stocarea eficientă a energiei, modalități de măsurare inteligentă a consumului, revoluția energiei în Europa și clădiri inteligente”, scrie consiliera Adriana Buhăescu în raportul de deplasare.
Documentul se încheie cu concluzia că vizita în Amsterdam “poate fi considerată un succes prin prisma contactelor stabilite și a posibilității cunoașterii ultimelor noutăți în domeniul energiei cu aplicabilitate pentru autoritățile publice locale”.

Întrebările despre efectele vizitei, fără răspuns

Parcuri fotovoltaice. Parcuri eoliene. Orașe smart. Digitalizare. Clădiri inteligente. Revoluția energiei în Europa. Cuvinte mari pentru un oraș mic precum Uricaniul. La un an și jumătate de la vizita în Amsterdam, care a fost utilitatea ei pentru comunitatea locală? O întrebare adresată de “Glasul Hunedoarei” Primăriei Uricani și care nu a primit răspuns. Ce lucruri s-au învățat și au fost aplicate apoi concret de către administrația locală după delegația în Amsterdam? Fără răspuns. Ce oportunități s-au concretizat pentru localitate? Fără răspuns. Documentul prin care Primăria Uricani a răspuns la solicitarea ziarului nu pomenește nimic despre cel mai important aspect al unei vizite de lucru în străinătate – care a fost câștigul comunității de pe urma unei delegații plătite de ea.
“Glasul Hunedoarei” l-a întrebat pe primarul Dănuț Buhăescu cum s-a concretizat experiența de la Amsterdam în beneficiul locuitorilor din Uricani și dacă s-au început proiecte pe plan local determinate de lucrurile văzute în Olanda.
Primarul din Uricani spune că delegația la “Săptămâna Europeană a Serviciilor de Utilități” din Amsterdam a fost utilă pentru că a aflat mai multe despre modul de implementare a tehnologiilor și a proiectelor legate de acestea. “Ai o viziune a modului în care pot fi puse în practică aceste tehnologii la nivelul administrațiilor locale. Vezi ce se poate și ce nu se poate implementa la noi. Vezi care sunt diferențele legislative între noi și țările din Occident. Afli cum să scrii proiecte referitoare la energie verde și smart city și cum să le implementezi. E important că vezi în ce direcție se îndreaptă serviciile de utilități în viitor, care este dinamica tehnologiei”, a declarat primarul.
Dănuț Buhăescu susține că o investiție pe care a făcut-o în Uricani, inspirată de vizita în Amsterdam, a fost achiziția unui utilaj multifuncțional pentru deszăpezit, măturat și spălat străzile. Primarul spune că a văzut la salonul de la Amsterdam un stand cu utilaje de acest fel. Contractul pentru achiziția utilajului a fost semnat luna trecută, pe un proiect din fonduri europene.
Uricani este un oraș cu 9.500 de locuitori din Valea Jiului, o zonă măcinată de probleme economice și de lipsa unor strategii corente de dezvoltare. “O zonă subdezvoltată masiv”, cum o numește primarul Dănuț Buhăescu. Cu atât mai mult, oamenii pe care-i reprezintă primarul merită ca fiecare leu din bani publici să fie cheltuit chibzuit în politici publice care să dea speranță orașului. Un raport de deplasare în care se vorbește despre “orașe smart” nu va face Uricaniul mai “deștept”.