glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Pietonala din Hunedoara e gata, dar nu e gata

Primăria nu a făcut nici acum recepţia finală a lucrărilor de pe porţiunea b-dului Corvin transformată în zonă exclusiv pietonală

Pietonala din Hunedoara este gata, pentru că poate fi folosită în condiţii normale de către cetăţeni şi comercianţii din zonă, dar nu e gata din punct de vedere contractual. Primarul refuză plata lucrării pe motiv că încă nu s-au făcut toate remedierile considerate a fi obligatorii. Problemele nu se opresc aici: un regulament al pietonalei va fi lansat zilele acestea în dezbatere publică. Pentru anul viitor se plănuieşte mutarea umbrelelor de pe Lipscani pe zona pietonală.

Luna trecută Primăria a comandat mai multe remedieri la lucrările de pavaj în special. S-au decopertat zeci de metri pătraţi în mai multe porţiuni şi s-a reamplasat pavajul. Nu s-au însă toate „reparaţiile” cerute, motiv pentru care primarul refuză în continuare să facă plata întregii lucrări de pavare, aproximativ 2 milioane de lei.

„Pietonala este gata pentru că e folosibilă în condiţii bune de către cetăţeni, dar, din punct de vedere contractual, mai sunt câteva lucruri de dus la bun sfârşit. Nu am făcut încă nicio recepţie la lucrare pentru că încă mai aşteptăm să fie închise rosturile bordurilor dimprejurul copacilor plantaţi, rosturile din jurul canalului central de scurgere şi mai trebuie înlocuiţi câţiva metri pătraţi de pavaj acolo unde noi considerăm că nu e bine nivelat. Un alt motiv pentru care încă n-am semnat recepţia sunt cele cinci becuri din instalaţia de iluminat instalată la nivelul pavajului care s-au ars şi care aşteptăm să fie înlocuite de constructor. De ce să plătim ceva care nu ne place sută la sută? Până când lucrările nu sunt aşa cum scrie-n contract, nu o să plătim. Şi nici din garanţia de bună execuţie a lucrărilor nu s-a eliberat vreun leu. Dacă lumea se plimbă cu plăcere pe pietonală, ne bucurăm, dar asta nu înseamnă că, din punct de vedere contractual, situaţia este total rezolvată. Nu putem merge pe ideea «Las’ că merge şi aşa»”, spune primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu

Regulament – peste câteva zile, umbrele – la anul

Conform primarului, în zilele următoare va fi prezentat în dezbatere publică, pe site-ul Primăriei Hunedoara regulamentul care va viza în special zona pietonalei. Proprietarii de terase vor trebui să-şi adapteze culorile faţadelor şi mobilierului la cele ale pavajului şi mobilierului stradal deja amplasat aici. Aşa se face că, dacă, nu cumva, în urma dezbaterii publice se vor trage alte concluzii, pe la terasa vor trebui să predomine nuanţele de maro, crem şi bej. Conform variantei iniţiale a proiectului de regulament, pe pietonală va fi interzis comerţul stradal, iar regula este dusă până în punctul în care comercianţii care au spaţii în zonă vor trebui să-şi amplaseze în incinta proprie frigiderele şi lăzile frigorifice, nicidecum pe pietonală. Zona pietonală va putea fi, totuşi, ocupată cu extensii ale teraselor (lucru care s-a întâmplat deja) dar până la limita stâlpilor de iluminat, astfel încât axul central al aleii să fie permanent liber.

O altă idee a Primăriei ce vizează pietonala este mutarea umbrelelor care, până acum, erau amplasate pe Strada Grădinilor („Lipscani” – n.red.) pe pietonală. „Facem un studiu de rezistenţă al stâlpilor metalici amplasaţi pe Lipscani. Dacă suportă o greutate mai mare (plasa de prindere a umbrelelor va trebui să fie mai lată şi mai lungă şi, cel mai probabil, şi numărul umbrelelor necesare va creşte considerabil – n.red.) ne gândim serios ca, de la anul, să punem umbrelele colorate pe pietonală. Anul acesta ele vor fi amplasate pe Lipscani”, adaugă Dan Bobouţanu.