glasul-hd.ro Web analytics

Special

Profesorul Eugen Blaga, după primirea titlului de Cetăţean de onoare al oraşului Simeria: „E o altă minune care mi se întâmplă”

Eugen Blaga, sociolog renumit, profesor universitar şi, mai nou, scriitor, a primit ieri, în Sala de Festivităţi a Primăriei Simeria, titlul de Cetăţean de onoare al oraşului. Momentul nu a fost lipsit de emoţii, nici din partea „emitenţilor”, nici din partea „destinatarului”.

„Domnul Eugen Blaga este una dintre personalităţile care a parcurs primele etape educaţionale în oraşul nostru. Poate fi un exemplu pentru toţi copiii care fac şcoala aici. Şi spun asta pentru că sunt tot felul de discuţii pe tema dacă este bine sau nu să faci şcoala la Simeria. Din păcate pentru mine, eu l-am cunoscut de puţin timp pe domnul Blaga şi, la modul cel mai serios, cred că am pierdut momente importante din viaţă. Cred că, dacă aveam şansa să îl cunosc măcar de când a revenit la Simeria, aveam posibilitatea să vin cu idei şi mai importante sau puteam să mă achit de obligaţiile de primar mult mai bine. Sper să-mi înţelegeţi emoţiile pentru că nu este uşor să fii la nivelul unei personalităţi precum domnul Eugen Blaga. Ştie multe, are experienţe de toate felurile şi mă bucur că l-am cunoscut şi, mai mult, dumnealui şi-a exprimat sprijinul în ceea ce urmează să facem noi pe linie educaţională în Simeria”, a spus, în cadrul ceremoniei, primarul Simeriei, Emil Rîşteiu.

O carieră remarcabilă

Emoţionat a fost şi profesorul Eugen Blaga, spunând că momentul îl egalează pe cel de acum doi ani, când a primit titlul de „profesor emerit” al Universităţii din Bucureşti, ambele momente reprezentând două dintre „minunile” care i s-au întâmplat până acum, în viaţă.

Eugen Blaga a absolvit secţia de sociologie a Facultăţii de Filosofie din Bucureşti în 1975, după absolvire a fost repartizat la Direcţia de Muncă din Deva, unde a parcurs toate etapele ierarhice. După 1997 a ocupat mai multe posturi în administraţia centrală potrivite specializării sale, ajungând să se numere printre specialiştii care au contribuit din plin la crearea unor instituţii importante, cum sunt Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În paralel a parcurs şi toate etapele unei cariere universitare, ajungând profesor la Universitatea din Bucureşti, fiind apoi invitat să predea şi la alte instituţii de învăţământ superior din ţară şi din străinătate. A scris câteva zeci de volume de specialitate, sute de articole preluate şi de mass-media, iar, de vreo 10 ani încoace, a început să scrie şi eseuri, mărturisind ieri că lucrează la un „pretext de roman” al cărui subiect e, de fapt, istoria zonei din secolol al XIX-lea încoace.

Despre căldura „cuibului copilăriei”

Imediat după ceremonia de ieri, profesorul Eugen Blaga a răspuns câtorva întrebări adresate de „Glasul Hunedoarei”:

 Puteţi să descrieţi emoţiile pe care le-aţi avut în momentul primirii titlului de Cetăţean de onoare?

 Sunt emoţii fireşti. În momentul în care nu ne-am emoţiona în asemenea situaţii, înseamnă că ne-am dezumaniza puţin. Sunt fireşti pentru semnificaţia ca atare a evenimentului dar mai ales pentru un om ca mine care s-a născut aici şi a urmat cursurile şcolii aici. Nu e doar atât. Şi după ce-am plecat de aici, am continuat să vin mereu la Simeria, să-mi vizitez rudele şi prietenii şi să-mi păstrez legătura afectivă pe care am avut-o dintotdeauna cu Simeria.

Silviu Dragomir, o mare personalitate a judeţului, spunea că, pentru a-ţi iubi cu adevărat ţara trebuie, în primul rând, să-ţi iubeşti din tot sufletul locul în care te-ai născut şi să cunoşti istoria adevărată a acelui loc.

Când eraţi la Bucureşti, şi eraţi foarte concentrat pe o problemă profesională, ce se întâmpla în momentul în care găseaţi pe undeva cuvântul „Simeria”?

 Mă trecea instant o căldură prin suflet. Ca atunci când dai de ceva foarte valoros pe care-l ţii în suflet, dar nu-l destăinui nimănui în momentele alea. Mă încălzea şi mă ajuta, pentru că ştiam că-ntotdeauna aici, în cuibul copilăriei mele, chiar dacă părinţii se duseseră de multă vreme, găsesc acea linişte şi acel sprijin pe care numai aici poţi să le ai, când te legi de pământ, de locul în care te-ai născut. E ceva fabulos.

Când aţi plecat student la Bucureşti eraţi hotărât să vă întoarceţi?

 Oh, atunci am plecat bucuros în studenţie. Habar n-aveam ce se va întâmpla. După facultate, când am primit repartiţie aici am fost fericit. Era o singură problemă: soţia mea e dintr-o altă parte a ţării şi trebuia să aleg unde mă duc, mă duc în Târgovişte ori Câmpulung Muscel, sau vin la Deva. Am venit la Deva şi a fost o alegere bună.

Când aţi plecat a doua oară din judeţ v-aţi gândit că o să deveniţi vreodată cetăţean de onoare al oraşului în care v-aţi născut şi aţi copilărit?

 Categoric nu. Toţi avem nevoie de recunoaştere, dar pentru mine recunoaşterea s-a petrecut de mai multe ori. Ca să-l citez aproximativ pe Brâncuşi, care zicea că viaţa lui a fost o înşiruire de miracole, ei, câteva miracole s-au întâmplat şi la mine. Pe lângă muncă îndârjită trebuie să mai fie ceva şi de sus, de la Divinitate, care să te-ndrume sau să te-aleagă, să zicem. Sigur că, dacă acum mă întrebaţi şi dau filmul înapoi, poate că mi-aş fi dorit lucrul ăsta, dar nu credeam că-l merit, nu ştiam ce s-a petrecut în zona aceasta şi, mă rog, era ca un lucru foarte îndepărtat, frumos, pe care l-aş fi admirat la alţii.

Unde o să poziţionaţi, în casă, diploma de „Cetăţean de onoare al oraşului Simeria”?

 O să o pun, cu siguranţă, în camera în care am crescut, în casa părintească pe care am păstrat-o, în Simeria, dar o să–i fac şi o copie pe care o să o pun în locuinţa de la Bucureşti.

Citeşte şi:

https://glasul-hd.ro/profesorul-eugen-blaga-devine-cetatean-de-onoare-al-orasului-simeria/