glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Angajaţii Muzeului din Deva se revoltă

Sindicaliştii din cadrul muzeului spun că şi sărăcia l-a îndemnat pe un coleg de-al lor să se sinucidă

Sindicatul din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) organizează astăzi un protest în faţa sediului Consiliului Judeţean. Manifestarea vine în urma unei tragedii petrecute săptămâna trecută, dar este fundamentată pe o serie de nedreptăţi pe care sindicaliştii le reclamă, situaţii care, spun ei, persistă de câţiva ani. Managerul MCDR, Liliana Ţolaş, spune că situaţia este provocată de „Legea Salarizării Unitare, care numai unitară nu este”.

Săptămâna trecută, Marius Râza (32 de ani), arheolog în cadrul MCDR, s-a sinucis. Nu a lăsat niciun fel de indiciu privind motivele gestului său. Colegii lui spun că tragedia s-a produs pe fondul unor probleme sentimentale, dar şi din cauza pauperităţii în care trăia. Era angajat al MCDR de doi ani, dar era plătit cu salariul minim pe economie.

Un protest greu de „stins”

Ieri, Sindicatul Personalului Ştiinţific şi Tehnic Auxiliar din cadrul MCDR a anunţat că va organiza un protest, între orele 13.00 şi 14.00, în faţa sediului CJ Hunedoara, pentru „a semnala public  situația salarială, abuzurile și discriminările în rândurile unei instituții de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean. La o săptămână după moartea tragică a colegului arheolog Marius Râza, memoria acestuia va fi marcată printr-un moment de reculegere acolo unde fragilitatea sufletească, lipsa de orizont, nedreptatea și sărăcia au produs un deznodământ tragic”.

Contactat de „Glasul Hunedoarei”, liderul sindicatului amintit, arheologul Mihai Căstăian, a declarat: „În cazul lui Marius, au fost mai multe motive care s-au adunat, printre care şi pauperitatea. El avea salariul minim pe economie, de 1.900 de lei brut, iar un coleg de-al lui, de aceeaşi vârstă, aceeaşi vechime, pe un post similar, avea 3.500 de lei brut. Aici este cea mai mare diferenţă, dar trebuie ştiut că mai sunt astfel de situaţii în cadrul MCDR. E o bătaie de joc, în condiţiile în care am fost în audienţă la Prefectură şi la Consiliul Judeţean de patru ori anul acesta, cam tot ce am semnalat noi s-a verificat, doar că nu s-au îndreptat lucrurile. Cu siguranţă că una dintre cauzele deciziei luate de colegul nostru a fost şi problema salariului său, precum şi felul în care i s-a răspuns la adresele înaintate către conducerea Muzeului”.

Acuzaţii puţine, dar grave

Mihai Căstăian adaugă că situaţia angajaţilor MCDR este, per ansamblu, una gravă, dând ca exemplu persoane care au 35 de ani vechime, se pregătesc să iasă la pensie, dar sunt plătite şi acum cu salariul minim pe economie. Întrebat fiind dacă a încercat să discute aceste probleme cu managerul instituţiei, Mihai Căstăian a răspuns: „Doamna manager este cea care încearcă să astupe găurile la vapor, nu vrea să deranjeze pe nimeni la Consiliul Judeţean (instituţia care patronează MCDR – n.red.). La Biblioteca Judeţeană, pe un post similar cu unul din MCDR, salariul este cu 1.000 de lei mai mare. Asta înseamnă că domnul Sebastian Bara a ştiut să-şi facă treaba şi să-şi ajute angajaţii. La Muzeu se fac economii pe spinarea noastră, pe sufletele noastre şi pe viaţa noastră. Este clar că la MCDR vorbim despre management prost, lipsă de profesionalism şi lipsă de respect faţă de angajaţi”.

Ţolaş: „Legea e de vină”

În replică, managerul MCDR, Liliana Ţolaş, spune că nu poate face nimic pentru a schimba situaţia, legislaţia fiind de vină pentru situaţia personalului din muzee. „Regret nespus tragedia petrecută, suntem solidari cu familia colegului nostru şi am şi încercat să o ajutăm. Pe de altă parte, în ultimul an, cu sprijinul Consiliului Judeţean, am implementat trei tipuri de majorări salariale. Am fost primul muzeu din România care a reuşit să implementeze sporul de 15 la sută pentru condiţii vătămătoare, iar de la 1 decembrie am reuşit să acordăm şi indemnizaţia de hrană prevăzută de Legea 153. Tot ce s-a putut acorda pe Legea 153 s-a acordat. Problema este că această lege pune cultura într-o anexă separată. Cei din domeniul teatrului au reacţionat şi s-a făcut o ordonanţă de urgenţă şi s-a remediat problema. Angajaţii din muzee nu au reacţionat la timp şi legea a trecut fără să fie corectată. Este vorba despre Legea Salarizării Unitare a personalului din domeniul bugetar, care numai unitară nu este. Şi eu lucrez în această instituţie. Şi eu mă pot considera nedreptăţită”.

În ce priveşte acuzele aduse de Mihai Căstăian, Liliana Ţolaş consideră că sunt total nefondate: „Îmi pare rău că avem colegi care vorbesc de rău instituţia. De când sunt director al acestui muzeu, în fiecare an mi-am depăşit indicatorii de performanţă din contract. Din partea celor care fac acuzaţii aştept şi dovezi. Revenind la problema salariilor, repet, noi am aplicat în totalitate legislaţia în domeniu. Sunt foarte multe lucruri de corectat în legislaţia privind salariile, dar nu putem face asta nici eu şi nici preşedintele Consiliului Judeţean. Le-am spus de-atâtea ori colegilor mei să se organizeze într-o structură la nivel naţional pentru că altfel pot discuta cu Ministerul Culturii şi cu reprezentanţii legiuitorului.

Nu ştiu ce situaţie este la Biblioteca Judeţeană, poate acolo sunt prevederi legale diferite. Nemulţumiri poate avea oricare dintre noi, dar e trist că oameni care lucrează de 20 de ani îşi denigrează propria instituţie”.

În ce priveşte diferenţa salarială dată ca exemplu de Mihai Căstăian, Liliana Ţolaş spune că este vorba, din nou, despre o eroare de ordin legislativ: „Acolo este vorba despre data la care s-au făcut cele două angajări. E o situaţie asemănătoare cu cea din domeniul pensiilor (pensionarii din minerit şi siderurgie care s-au retras înainte de 2011 au pensii cu mult mai mici decât cei care s-au retras din activitate după anul amintit – n.red.)”.