glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Profesorul Eugen Blaga devine „Cetăţean de onoare” al oraşului Simeria

Profesorul universitar Eugen Blaga primeşte astăzi titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului Simeria în cadrul unei festivităţi ce va avea loc cu începere de la ora 15.30, în sala de şedinţe a Consiliului Local.
„Mai mulţi cetăţeni ai oraşului Simeria mi-au atras atenţia că domnul Eugen Blaga ar trebui să fie declarat «Cetăţean de onoare». Ulterior, m-am întâlnit şi eu cu Domnia Sa, de mai multe ori şi am realizat că este o persoană cu totul deosebită şi o personalitate remarcabilă a sociologiei româneşti. Am făcut Consiliului Local propunerea pentru că domnul Blaga merită din plin acest titlu, dar şi pentru că Domnia Sa poate fi un exemplu motivant pentru orice copil care învaţă într-o şcoală din Simeria. Domnul Eugen Blaga a urmat cursurile şcolare doar în Simeria, începând de la grădiniţă şi până la absolvirea liceului”, spune primarul oraşului, Emil Rîşteiu.

Un avangardist al sociologiei

Eugen Blaga s-a născut la 16 iulie 1951 la Simeria. În 1975 a absolvit Facultatea de Filosofie – Secţia Sociologie a Universităţii din Bucureşti, după care a fost repartizat ca sociolog stagiar la Direcţia de Muncă Hunedoara. În 1997 publică primul manual destinat furnizorilor de servicii de ocupare, volum care, de fapt, a deschis seria mai multor ample lucrări de specialitate la care Eugen Blaga a fost autor sau co-autor. În 1998, Eugen Blaga se numără printre primele persoane din România care reuşesc să atragă fonduri de pre-aderare, iar în 1999 devine subsecretar de stat în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Între 2001 şi 2009, ocupă prin concurs posturile de lector, apoi conferenţiar, după care profesor la Universitatea din Bucureşti. În aceeaşi perioadă ocupă funcţii importante în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Muncii şi continuă să publice lucrări de referinţă în special în domeniul asistenţei sociale.
În 2007 este inclus în „Enciclopedia personalităţilor din România”, iar în 2016, Senatul Universităţii din Bucureşti îi conferă titlul de profesor emerit „pentru merite deosebite în dezvoltarea activităţii didactice şi ştiinţifice şi pentru contribuţia exemplară la promovarea excelenţei academice şi profesionale”. Prof. dr. Eugen Blaga va fi prezent astăzi, la festivitatea de la Simeria.