glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

La Aninoasa, zăpada distruge blocurile unul după altul

Încă un acoperiş al unui bloc „istoric” din orăşelul Văii Jiului s-a deplasat sub greutatea zăpezii

Pentru blocul de la numărul 25 de pe strada Libertăţii, Primăria Aninoasa nu mai are bani pentru o lucrare făcută în regim de urgenţă
Pentru blocul de la numărul 25 de pe strada Libertăţii, Primăria Aninoasa nu mai are bani pentru o lucrare făcută în regim de urgenţă

La Aninoasa se menţine starea de alertă a autorităţilor declanşată luni în urma prăbuşirii acoperişului unui bloc aflat la numărul 137 pe strada Libertăţii. Acoperişul altui bloc, de pe aceeaşi stradă, s-a deplasat 20 de centimetri şi este în pericol să se prăbuşească sub greutatea zăpezii.

Pentru primul bloc cu acoperişul prăbuşit, Primăria Aninoasa a contractat în regim de urgenţă o firmă care să-l decoperteze şi să reducă astfel pericolul de prăbuşire a tavanelor. Pentru ce-l de-al doilea nu are nici bani şi nici soluţii. „Am primit la ultima rectificare 100.000 de lei, bani pe care am fost nevoiţi să-i îndreptăm spre blocul de la numărul 137. A venit acum al doilea incident, la blocul de la numărul 25. Mâine (astăzi – n.red.) va fi o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi vom vedea acolo ce soluţii se pot găsi. Noi nu mai avem niciun ban. E şi final de an…”, spune primarul Nicolae Dunca.
Până să se găsească o soluţie, locatarii blocului de la numărul 25 de pe strada Libertăţii din Aninoasa s-au apucat să mai dea jos din zăpada de pe acoperiş. Primarul spune că acoperişul cedează sub greutatea stratului de zăpadă umedă, gros de aproape o jumătate de metru. „Doamne fereşte, dacă mai ninge sau dacă vine vreo ploaie, nu ştiu ce ne facem”, adaugă Nicolae Dunca.

De patru ori mai mult decât bugetul

În Aninoasa există 32 de blocuri vechi de 130 de ani, construite pe vremea Imperiului Austro-Ungar pentru angajaţii minei de huilă din localitate. Imobilele aparţin Primăriei şi sunt locuite de familii fără venituri, sau cu venituri modeste, care plătesc chirii modice, de doar 9 lei pe lună. „La cât sunt de părăginite, nu putem percepe chirii mai mari. În plus, familiile care le ocupă sunt extrem de sărace” adaugă Primarul. „Pe mine chiar mă depăşeşte problema. Noi am intervenit, cu banii pe care i-am avut, la primul bloc. Am făcut deja documentaţia pentru un proiect de hotărâre de guvern pentru reabilitarea acestor clădiri. Ar fi nevoie de 6 milioane de euro. Gândiţi-vă că veniturile proprii ale Primăriei Aninoasa pe un an întreg sunt de 1,5 milioane de euro. Ne este, practic, imposibil să le reabilităm cu forţe proprii. Până la urmă, aceşti cetăţeni sunt şi ai României, nu doar ai oraşului Aninoasa, aşa că eu cred că ar trebui să intervină şi Guvernul”, mai spune Nicolae Dunca.

Imobilul al cărui acoperiş a cedat primul (aflat la numărul 137 pe strada Libertăţii din Aninoasa)
Imobilul al cărui acoperiş a cedat primul (aflat la numărul 137 pe strada Libertăţii din Aninoasa)

Opţiune periculoasă

Primăria Aninoasa a emis dispoziţii de evacuare a imobilelor grav deteriorate în urma ninsorilor de la sfârşitul săptămânii trecute. Oamenii refuză să se conformeze pe motiv că nu prea au unde să se mute, iar varianta oferită de autorităţi, o sală de sport, nu li se pare deloc potrivită. Locatarii imobilelor în cauză preferă să semneze acte prin care declară că nu doresc să-şi părăsească locuinţele rămânând în ele „pe propria răspundere”, după cum se exprimă primarul.
Prefectul de Hunedoara, Fabius Kisely, spune că astăzi, o echipă de specialişti ai Inspecţiei de Stat în Construcţii se va deplasa la Aninoasa pentru a analiza starea în care se află „blocurile istorice” din localitatea amintită.