glasul-hd.ro Web analytics

Me’m tai – tai

Plăcerea călătoriilor și dorința de a explora, înscrise în codul nostru genetic

Potrivit unor studii recente, se dovedește că plăcerea de a călători ne este tiparită în înzestrarea genetică. Harta genetică cu care ne naștem abundă în nenumărate surprize, multe dintre ele nedescoperite încă.

Am aflat de curând că, de fapt, plăcerea de a călători îmi este înscrisă în ADN.

Gena DRD4 este asociată nivelului de dopamine în creier, cea care dă senzația de plăcere.

Cercetătorul Chaunsheng Chen de la Universitatea din Michigan, SUA, a descoperit o mutație a genei DRD4 pe care a numit-o DRD4-7R, care este corelată cu nivelul crescut de plăcere al creierului generat de călătorie și schimbare. Această genă îi face, de fapt, pe cei ce o au să găsească satisfacție și împlinire în noile experiențe, din explorarea de locuri deosebite sau doar din simplul fapt de a călători.

Se pare că aproximativ 20% din oameni au această genă, iar acum marile agenții de turism gândesc strategii pentru a depista cât mai ușor pe cei astfel înzestrați.

Pachete speciale ale agențiilor de turism

Cercetătorul american a realizat studiul său bazat pe faptul că originea rasei umane este în Africa și consideră că “travel gene” – gena călătorului – apare la descendenții migratorilor de pe continental african.

Se pare că posesorii genei DRD4-7R sunt predispuși la a-și asuma riscuri, la a încerca și explora locuri noi, lucruri noi, a gusta mâncăruri noi etc.

Există deja agenții de turism care, contra unor tarife generoase – de 5 cifre, în Euro – asigură doritorilor analiza ADN completă cu identificarea locului de origine al posesorului, întocmirea arborelui genealogic și identificarea posibilelor rude, inclusiv un tur turistic al respectivei zone și organizarea unei întâlniri cu rudele îndepărtate!

Habar nu am cât costă o simplă analiză ADN pentru depistarea acestei gene, dar eu sigur o am. Sunt curioasă doar să știu – dar nu voi afla probabil – ce grad are, cât de puternică este.

Experiențele noi sunt plăcerea noastră, a celor “înzestrați”, iar fericirea generată de acestea, precum călătoriile, rezistă timpului, deoarece toate experiențele acumulate devin parte din noi, ne schimbă uneori comportamentul și ne ajută să ne identificăm.

Jumătate din viață am făcut naveta. Pentru a merge la școală, la facultate sau la job. Apoi am emigrat și am făcut naveta între continente câțiva ani buni. Mi-am schimbat profesia de mai multe ori în viață, mi-am schimbat casa de multe ori. În orice călătorie sau schimbare am găsit mereu o plăcere, am găsit mereu o bucurie, chiar și acolo unde altcineva nu o găsea. Plouă, ninge ori e soare, e curat sau nu, aglomerat sau nu, ceva bun găsesc oriunde…

Așa că acum m-am liniștit la aflarea veștii că de fapt am o genă mutantă vinovată de plăcerea călătoriilor! Și că singurul tratament este la îndemâna mea! Dacă o călătorie în Mexic, Australia, Thailanda e mai rară, atunci o plimbare până la piață mă lecuiește de moment!

Tags

Vezi și

Close