glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

Raport Greenpeace: Poluarea Termocentralei Mintia provoacă anual 120 de decese premature

Un raport realizat de organizaţia Greenpeace privind impactul emisiilor produse de Termocentrala Mintia asupra calității aerului și sănătății arată o creştere a riscului unor boli la adulţi, precum accidentul vascular cerebral, cancerul pulmonar, și la copii.

“Greenpeace a evaluat impactul emisiilor termocentralei Mintia asupra sănătății, iar rezultatele indică aproximativ 120 de decese premature pe an, conform raportului „O evaluare integrată a impactului emisiilor de la termocentrala pe bază de cărbune Mintia din România asupra calității aerului și sănătății”. Termocentrala Mintia funcționează în prezent fără o autorizație integrată de mediu și fără instalații de reducere a poluării (desulfurare) necesare pentru a fi autorizată, aceasta reprezentând o sursă importantă de poluare a aerului în România, cu potențiale efecte semnificative asupra comunităților și ecosistemelor din jur”, susţin reprezentanţii Greenpeace.

Problemele de mediu şi de sănătate din raportul Greenpeace

Potrivit raportului Greenpeace, emisiile de la termocentrala Mintia ridică nivelul de particule toxice și oxizi de azot în aer deasupra localității Mintia și dincolo de ea, crescând riscul bolilor precum accidentul vascular cerebral, cancerul pulmonar, bolile cardiace și respiratorii la adulți, și infecțiile respiratorii la copii. Aceste cauze, susţine Greenpeace, duc la decese premature. Studiul organizaţiei ecologiste mai arată că emisiile de la termocentrală provoacă ploi acide, care pot afecta culturile și solurile, şi cauzează precipitații radioactive cu metale grele toxice – arsenic, nichel, crom, plumb și mercur.
“Rezultatele studiului nostru de modelare sugerează că termocentrala pe bază de cărbune Mintia cauzează aproximativ 120 de decese premature pe an (…). Alte efecte includ 13 cazuri de greutate mică la nou-născuți, 50 de cazuri noi de bronșită cronică la adulți pe an și 400 de persoane pe zi care suferă de boli cum ar fi infecțiile respiratorii, inclusiv 80 de zile lucrătoare pierdute, din cauza expunerii la poluanții proveniți de la termocentrală. Se estimează că în fiecare an 100 de persoane sunt spitalizate din cauza bolilor respiratorii și cardiovasculare atribuite poluării aerului din cauza termocentralei. Depunerea de mercur estimată depășește valorile limită și pot duce la acumularea periculoasă a mercurului în pești într-un perimetru de 200 km2, cu o populație de aproximativ 34.000 de persoane”, susţine Greenpeace.

Luni de monitorizare

Organizaţia a monitorizat timp de trei luni dioxidul de sulf în localitățile din jurul Termocentralei Mintia, incluzând și orașul Deva, și a analizat datele privind dioxidul de sulf provenite de la rețeaua oficială de monitorizare a calității aerului. Potrivit Greenpeace, concentrațiile medii la stația oficială de monitorizare HD-2, de la marginea de nord a Devei, sunt mai mari decât cele la stația HD-1, din centrul orașului, sugerând că există o sursă importantă de poluare cu dioxid de sulf în afara orașului.
Rezultatele monitorizării Greenpeace sugerează că zona Devei este afectată de emisii de dioxid de sulf provenite de la o sursă de poluare care funcționează 24 de ore pe zi – Termocentrala Mintia. “Greenpeace România cere autorităților române prioritizarea producției de energie din surse regenerabile, pentru a proteja sănătatea cetățenilor și mediul înconjurător”, susţin reprezentanţii organizaţiei.

APM Hunedoara: “Mediile zilnice, sub concentrația maximă admisă“

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaș, susține că Termocentrala Mintia nu are autorizație integrată de mediu pentru că nu a făcut investițiile pentru retehnologizare. Potrivit directorului APM, în județul Hunedoara sunt cinci stații de monitorizare a calității aerului, una dintre ele fiind amplasată la ieșirea din Deva spre Mintia cu rolul de a monitoriza zona populată din arealul termocentralei. Este admis un număr de 35 de depășiri pe an ale indicatorului ‘’Praf”, dar acest prag nu a fost niciodată depășit, susține Georgeta Barabaș.
Stațiile de monitorizare a calității aerului sunt dotate cu echipamente automate pentru măsurarea concentraţiilor principalilor poluanţi atmosferici. Reţeaua Naționala de Monitorizare a Calităţii Aerului efectuează măsurători continue de dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon, ozon, particule în suspensie, benzen, plumb, arsen, cadmiu, nichel, benzo(a)piren. Calitatea aerului în fiecare staţie este reprezentată prin indici de calitate sugestivi, stabiliţi pe baza valorilor concentraţiilor principalilor poluanţi atmosferici măsuraţi.
“Mediile zilnice sunt sub concentrația maximă admisă de legislația europeană, iar numărul de depășiri anuale nu a fost niciodată atins din 2007, de când se fac măsurători”, a declarat pentru Glasul Hunedoarei Georgeta Barabaș.
Până la închiderea ediţiei, directorul Electrocentrale Deva, Ioan Conţ, nu a putut fi contactat telefonic pentru un punct de vedere referitor la raportul Greenpeace.

Back to top button