glasul-hd.ro Web analytics

Special

Vârful Ararat, cucerit de Dan și Alexandra Marcu(GALERIE FOTO)

Prima expediție pe vârful Ararat, cel mai înalt vârf al Turciei (5.165 metri), a fost dusă la bun sfârșit, în luna august, de Dan și Alexandra Marcu, doi dintre membrii Clubului „Evoluții” din Deva. Muntele este considerat un loc biblic unde ar fi ajuns Arca lui Noe și este un vulcan stins pe Podișul Anatoliei.

„Ziua vârfului a durat în total 14 ore și a însemnat 1.000 de metri urcați în altitudine și aproximativ 3.000 m coborâre. A fost o zi lungă, cu porțiuni de grohotiș, bolovani, dar și ghețar, însă ne bucurăm că am avut parte de o zi frumoasă și am reușit să ajungem pe vârf! Suntem mândri că Pingu și-a dorit să vină alături de noi în această expediție, a fost mereu atentă și și-a dat toata silința, reușind să atingă cota de 5.165 m”, spune Dan Marcu. În total la expediție au participat 11 persoane de diferite naționalități – spanioli, irlandezi, italieni cu o bogată experiență montană. Alături de aceștia au escaladat vârful Ararat încă alți doi hunedoreni, tată și fiică, Florin Andrei și Alexandra Andrei, cea din urmă în vârstă de doar 11 ani. Alexandra, supranumită și „Pingu”, participă la acțiunile Clubului „Evoluții” încă de la înființarea acestuia. Pentru a escalada vârful Ararat s-a antrenat timp de trei luni, mărșăluind pe dealuri cu greutăți în spate, făcând antrenamente la sală sau în ture montane. Pingu s-a antrenat alături de tatăl său și a învățat inclusiv cum să respire, cum să mănânce sau să calce.  Din întreg grupul de alpiniști au reușit să ajungă în vârf doar nouă persoane, celelalte fiind nevoite să renunțe pentru că nu au avut parte de pregătirea și cunoștințele necesare unei asemenea ascensiuni. Expediția s-a desfășurat în prezența unui ghid montan turc, deoarece guvernul acestei țări obligă alpiniștii care doresc să urce Vârful Ararat să contacteze firme de ghizi montani, astfel încât riscurile ascensiunii să fie diminuate.

Centenarul Unirii, celebrat pe cel mai înalt vârf al Turciei

Expediția a avut ca scop promovarea Devei și sărbătorirea centenarului: „Mulțumim celor care ne-au susținut în acest demers și ne-au ajutat să promovăm Deva, județul Hunedoara. În acest fel am celebrat centenarul pe cel mai înalt vârf al Turciei”, spune Alexandra Marcu, vicepreședinte al clubului „Evoluții”. Cei doi deveni plănuiesc însă să sărbătorească centenarul și în perioada noiembrie-decembrie, când vor pleca într-o expediție în Uganda, pe vârful Margherita Peak, al treilea vârf ca înălțime al continentului african.