glasul-hd.ro Web analytics

Special

Premianții fără premii: Ion Mătăsaru, „mantaua de vreme rea a handbalului devean”

Ediţia cu numărul 145 a campaniei civice „Premianții fără premii” îl va avea în prim-plan pe emeritul antrenor de handbal Ion Mătăsaru. Acesta va fi prezent, sâmbătă, în centrul Devei, unde societatea civilă îl va răsplăti simbolic pentru toată dăruirea și modul în care a ales să fie alături de handbalul devean.

„Într-o vreme în care sportul hunedorean se scria cu… litere mari, în care nici fotbalul nu murea, nici atletismul, nici alpinismul, nici rugby-ulul, mai ființau pe aici și echipe de baschet, de volei. Și se încerca o înviorare a handbalului feminin. Care se şi producea la Constructorul Hunedoara. Unde, pe atunci tânărul antrenor Ion Mătăsaru chiar construise și ridicase o echipă de tinere hunedorence cu aspirații la promovarea în primul eșalon. Se numărau între acesta: Melania Sânterjudean, Elena Hosu, Sofia Niciofschi, Georgeta Bărbulescu, Felicia Petrescu – căpitanul echipei, Rodica Coșerin, Floarea Coșerin, Lucia Balog și altele. De aici începe marea aventură a antrenorului Ion Mătăsaru”, au precizat inițiatorii campaniei. Doctorul Ioachim Oană l-a oprit pe Mătăsaru la Deva, după ce s-a retras de la Oradea, unde plecase pe promisiuni mari că i se vor crea condiții să promoveze cu o formație locală în primul eșalon valoric, care doctor Oană a fost un extraordinar pasionat şi animator al handbalului feminin şi a pus bazele viitoarei echipe europene, chiar la… locul său de muncă, la Baia Sărată. De la Sănătatea Deva la REMIN-Universitatea Deva s-au scurs ani grei de muncă, de aspiraţii, pasiuni, sacrificii personale ale multor oameni, mai la vedere sau mai anonimi. Dar marea performanţă a handbalului la poalele Cetăţii a început o dată cu preluarea conducerii administrative de către omul de afaceri Nelu Ardeleanu. Fost fotbalist, pasionat de fotbal, dar a ascultat sfaturi bune şi handbalul nu i-a mâncat banii degeaba. Cum ar fi făcut-o fotbalul, cu care, oricum, nu ar fi ajuns în Europa, ba chiar la vârful ei. După o vreme, de echipă s-a apropiat şi Sigismund Duma, rectorul Universităţii Ecologice, care, după un consacrat model clujean, a deschis o ofertă instructiv-educativă şi intelectual-profesională de atragere a sportivelor la noul club ce asalta vârfuri ambiţioase. În club activau oameni de mare condiţie şi probitate, precum inginerii Ioan Trosan, Gheorghe Crişan și alții care asigurau locuri de muncă, salarii, locuinţe, pentru ca sportive valoroase din ţară să joace la Deva, pentru că nu toate jucătoarele erau… Simona Bozan, supravieţuitoare, pe-atunci, de pe vremea când antrenor la „Sănătatea” Deva nu venise încă Mătăsaru.

Mătăsaru – un antrenor 100% dăruit handbalului

„Apropo de antrenori. Pe aici au trecut aproape toţi antrenorii de primă reputaţie: Marcel Şerban, Dinu Cojocaru, Cornel Bădulescu şi alţii. Unul singur a rămas… mijloc fix: Ion Mătăsaru. Mantaua de vreme rea. La toate poticnirile și părăsirile, Mătăsaru continua să spere, să muncească, să se zbată și să se bată cu potrivnicii, de invidie sau nepricepere, ai echipei pe care el o ridicase până-n Europa. După o dublă cu Rapid Bucureşti, în semifinala Challenge Cup, sub conducerea lui Cornel Bădulescu echipa deveană a reuşit, în sfârşit, după cinci tentative, să ajungă într-o finală europeană! Cu Melinda Toth, exponentul de speranţă, dăruire, abnegaţie, sacrificiu și 9 ani de convingere că va ajunge să joace în Europa! Alături de colegele sale Avădanii, Năniţă, Toncean, Bidirel, Zavragiu, Picu, Pătru, Bozan, Elisei… Ultima va ajunge, peste ani, cea mai bună jucătoare din Europa, şi portărița Ileana Bistriceanu, care, probabil, a făcut cel mai mare meci în semifinala cu Rapid. Toate astea se leagă și fac o onorantă carte de vizită antrenorului Ion Mătăsaru”, au adăugat organizatorii evenimentului.
Pentru exemplul său de dăruire, pentru modul în care a ales să fie alături de handbalul devean, organizatorii campaniei „Premianții fără premii” de la Deva propun o întâlnire cu Ion Mătăsaru. Aceasta va avea loc sâmbătă, 22 septembrie, la ora 11:00, în Piața Victoriei, din centrul Devei, unde antrenorul va fi răsplătit simbolic de societatea civilă din oraș, cu o diplomă, un buchet de flori și o strângere de mână caldă, în semn de recunoștință pentru întreaga sa activitate.