glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Termen prelungit la ajutorul de minimis pentru lână

Vești importante pentru crescătorii de ovine din județul Hunedoara. Termenul limită până la care aceștia pot să depună documentele justificative care să ateste comercializarea producției de lână obținute pentru a obține ajutorul de minimis a fost prelungit până la data de 1 noiembrie.

Noul act normativ reglementează completarea perioadei de cerere cu încă o perioadă, respectiv 20 septembrie – 1 noiembrie. Intervalul în care se pot depune documentele justificative care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinute a fost şi el schimbat. Astfel, între 20 septembrie şi 1 noiembrie 2018 ciobanii pot depune aceste documente. De asemenea, a fost prelungit şi termenul până la care Direcţia pentru Agricultură Hunedoara întocmește situaţia centralizatoare cu sumele necesare pentru acordarea sprijinului financiar, respectiv până la data de 10 noiembrie 2018. „S-a stabilit că atestatul de producător trebuie să fie valabil la data comercializării lânii. Programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii în țara noastră are drept scop asigurarea creșterii numerice a efectivelor de ovine, precum şi o eficiență economică în realizarea şi valorificarea produselor obținute de la acestea. De asemenea, aplicarea acestei scheme de minimis stimulează înființarea centrelor de colectare a lânii, creează noi locuri de muncă și stabilizează veniturile crescătorilor de ovine”, se arată în informarea Guvernului.

Aproximativ 180 de crescători hunedoreni au depus actele pentru ajutorul de minimis

La nivelul județului Hunedoara, până acum, sunt înscriși în program 935 de crescători de animale, dar doar 177 au depus documentele pentru a obține ajutorul de minimis, pentru o cantitate de 225 de tone de lână. Restul crescătorilor înscriși în program mai au timp până la data de 1 noiembrie să depună actele justificative care să ateste comercializarea producției de lână obținute pentru a obține ajutorul de minimis. În județ, există un singur centru autorizat de colectare a lânii de oaie. Acesta funcționează la Simeria, pe strada Depozitelor nr. 1 și aparține firmei SC APROTERRA SA Simeria.

Oierii hunedoreni, apel de urgență către autorități

În județul Hunedoara deocamdată nu au fost identificate focare de pestă porcină africană. Cu toate acestea, ca o măsură de prevenție, târgurile și expozițiile de animalele au fost interzise. Această măsură a trezit nemulțumiri în rândul crescătorilor de ovine care au solicitat autorităților
să reanalizeze decizia și să revină asupra ei, în condițiile în care deși pesta porcină nu este porezentă în județ, fermierii au înregistrat deja pierderi. „Ar fi bine ca autoritățile să reanalizeze decizia de interzicere a târgurilor de ovine la nivel județean și cred că ar fi necesară o discuție cu reprezentanții crescătorilor de ovine pe acest subiect”, a declarat pentru Agerpres președintele Asociației Oierilor de Munte „Retezatul Hațeg”, Pavel Iovăneasă. El a apreciat că medicii veterinari trebuie să se implice mai mult în prevenirea bolii şi să-i ajute pe fermieri cu sfaturi şi măsuri concrete, astfel încât crescătorii să nu aibă de suferit.