glasul-hd.ro Web analytics

Special

Povestea lui Moș Nicolae

O seară magică ne așteaptă pentru că vine Moș Nicolae. Mai cuminți ca niciodată, copiii își lustruiesc ghetuțele și le pun la ușă pentru ca Moșul să știe unde să lase cadourile. Nerăbdarea și curiozitatea se citesc pe chipul fiecărui copil. Este seara în care lasă în ghetuțe dulciuri, fructe, jucării și, nu în ultimul rând, o crenguță argintie care reprezintă „avertismentul” pe care îl dă Moș Nicolae copiilor neastâmpărați.

Legendele țesute în jurul Sfântului Nicolae arată că generozitatea sa față de cei lipsiți de ajutor, și în special față de copii, rămâne un model de înțelepciune, dragoste și milostenie.

Minunile lui Moș Nicolae

În această noapte, de cinci spre șase decembrie, Moș Nicolae vine la geamuri și îi vede pe copiii care sunt cuminți, lăsându-le pe furiș cadouri. Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată copiilor.
Se spune că Moș Nicolae s-a născut în cetatea Patara din ținutul Lichiei, din Asia. După ce i-au murit părinții, Nicolae și-a împărțit averea săracilor și a întemeiat mănăstirea Sionului de lângă Mira, capitala Lichiei, călătorind ca prelat la Ierusalim.
Dar Moș Nicolae nu „vine” doar la copiii cuminți. Se spune că, pe lângă darurile pe care le împarte copiilor, el mai are în sarcină să îi protejeze pe cei neputincioși și neajutorați. Legenda spune că Sfântul Nicolae a lăsat pe furiș daruri pentru trei fete sărmane, al căror tată plănuia să le vândă pentru a scăpa de sărăcie. Auzind ce se întâmplă, Sfântul Nicolae a aruncat pe fereastra camerei fetei celei mari o pungă cu galbeni. Povestea s-a repetat pentru cea de a doua fată aunci când i-a venit vremea măritișului. Când a fost rândul fetei celei mici să se căsătorească, tatăl fetelor a stat la pândă și l-a văzut pe Moș Nicolae care a dat drumul pungii cu galbeni pe hornul casei. Deși a fost rugat să păstreze secretul, tatăl fetelor a povestit minunea pe care a făcut-o Moș Nicolae. De atunci minunile s-au perpetuat, iar copiii, în mod special, primesc cadouri.

Dacă Moș Nicolae își scutură barba, pământul se umple de zăpadă

În popor Moș Nicolae mai este numit Sânmicori. Imaginea multor icoane îl reprezintă pe Sfântul Nicolae ca un sfânt bătrân, cu barba albă, care atunci când și-o scutură se umple pământul de zăpadă. În multe legende el apare ca un erou popular călare pe un cal alb (de fapt, prima zăpadă din decembrie) și păzește Soarele de acțiunile malefice ale Diavolului. Sf. Nicolae stăpânește apele și este patronul corăbierilor, ferindu-i de la înec, protejeazã militarii în confruntările armate, iar pe văduve, orfani și fetele sărace le ajută cu bani și obiecte. Sfântul Nicolae este considerat a fi primul sfânt bătrân al lui Dumnezeu. El este asociat cu serile de iarnă care devin mai lungi, când vine zăpada și înghețul, iar puterea razelor solare scade. În satele hunedorene se spune că „Sfântul e milostiv fațã de săraci, ajută pe fetele sărace sã se mărite iar la copii ce-or ascultat părinții le pune daruri în ghete, chiar câte un <galbin> iară pe muierile ce nu l-or respectat și nu l-or țânut le bate păste mânuri cu nuielușa fermecată”.