glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

De anul viitor, se schimbă operatorul şi se scumpeşte gunoiul

Primarii principalelor oraşe ale judeţului spun că au motive să spere că serviciul de salubritate nu va avea de suferit

Primăriile din Deva şi Hunedoara sunt în plin proces de „transfer” al serviciilor de colectare a deşeurilor menajere de la vechii operatori la noul operator (stabilit în urma unei licitaţii derulată de o asociere judeţeană). La 1 ianuarie 2019 ar trebui ca noul operator de salubritate care se ocupă, practic, de o treime din judeţ (toate zonele cu excepţia Văii Jiului) să „intre în pâine”. Asocierea Brai – Căta – Ted Trans a câştigat licitaţiile pentru trei dintre cele patru zone de colectare. Schimbarea nu vine însă singură, ci cu o majorare de tarife destul de consistentă pentru cetăţenii din ambele oraşe. Culmea, pentru creşterea tarifelor nu primăriile pot fi învinovăţite.

Pe 10 ianuarie, de la ora 16.00, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Deva sunt aşteptaţi la Casa de Cultură, în Sala Mare, pentru o întâlnire cu noul operator de salubritate. Primarul Devei, Florin Oancea, spune că întâlnirea este organizată pentru că e nevoie de întocmirea de noi contracte de salubritate, între asociaţiile de proprietari şi noul operator. „Am discutat cu cei de la Brai – Căta (noul operator – n.red.) şi facem tot posibilul ca transferul să fie făcut cât mai rapid şi eficient. Am discutat şi transferul unei bune părţi a angajaţilor de la vechea firmă de salubritate la noul operator. Ne-au dat asigurări că nu vor fi probleme în Deva aşa cum au fost în Brad (oraş în care, în primele săptămâni de la preluarea serviciului, Brai – Căta a avut serioase probleme în ce priveşte ritmul de colectare a deşeurilor menajere – n.red.)”, declară Florin Oancea.

Bobouţanu, nemulţumit de deciziile mai vechi

La rândul său, primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, declară că s-a întâlnit deja de câteva ori cu reprezentanţii noului operator de salubritate de la care spune că va avea pretenţia să presteze serviciul cel puţin la acelaşi nivel la care a făcut-o firma din subordinea Primăriei, Salubprest: „Dacă eu, la trei noaptea, vedeam prea mult gunoi undeva, sunam la Salubprest şi în 15 minute problema era rezolvată. La fel va trebui să se întâmple şi cu noul operator. Am discutat cu reprezentanţii noii firme, sunt dispuşi să preia personalul Salubprest şi am solicitat ca salariile acestor oameni să fie menţinute la nivelul actual. Mi s-a spus că ar fi posibilă chiar o creştere, dar vom vedea. Mai avem de rezolvat problema autospecialelor cumpărate de Primărie pentru a avea servicii de calitate în oraş. Trei maşini sunt ca noi, cumpărate în leasing, dar sunt convins că vom găsi o soluţie legală şi eficientă şi pentru chestiunea aceasta”.
Bobouţanu este însă total nemulţumit de cum a fost gândit Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, cel în baza căruia Consiliul Judeţean a reuşit, cu mai bine de şase ani în urmă, pe vremea în care era condus de Mircea Moloţ, să atragă 55 de milioane de euro nerambursabili pentru proiectul destinat gunoiului menajer. „Toate deciziile se iau de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri. În această asociaţie, Hunedoara plăteşte o cotizaţie pentru 72.000 de locuitori, dar are un singur vot. Tot un vot are şi o comună de 1000 de locuitori care, oricum, nu-şi plăteşte nici măcar cotizaţia pe motiv că nu are bani. Dar de votat votează, iar votul acelei comune este egal cu al Devei sau al Hunedoarei. Nu e deloc corect. Cum la fel de incorect mi se pare faptul că la licitaţiile pentru colectarea deşeurilor au putut participa doar firme cu capital privat. Noi am reuşit să avem la Hunedoara o societate a Primăriei care a ajuns la un anumit nivel de calitate a acestui serviciu, dar firma noastră nu s-a putut prezenta la licitaţie pe motiv că aşa a fost întocmită cererea de finanţare europeană cu mai mulţi ani în urmă”.

Cum cresc preţurile

În Deva, la ora actuală, taxa de salubritate este de 6,98 lei pe locuitor pe lună. De la data la care noul operator îşi va începe şi aici activitatea, tariful va fi de 9,7 lei. O creştere cu aproape 30 la sută. În Hunedoara, tariful aplicat acum de Salubprest este de 8 lei pe lună, pentru fiecare persoană. Şi aici se va ajunge la 9,7 lei după prima lună de operare a serviciului de către noul operator.
În aplicaţia de finanţare prin care a obţinut banii europeni pentru implementarea sistemului (deponeu ecologic la Bârcea Mare, staţii de sortare şi transfer, euro-pubele etc…) Consiliul Judeţean a stabilit un grafic de evoluţie a preţurilor maximale ce vor fi aplicate până în 2040. Există doar două feluri de tarife, în ce priveşte populaţia: urban şi rural. La ora actuală, tariful maximal urban este de 9,8 lei, iar cel rural de 3,08 lei (inclusiv TVA). În 2020 ele vor ajunge la 10,5 lei de persoană, pe lună, în mediul urban şi la aproape 4 lei de persoană, pe lună, în mediul rural.