glasul-hd.ro Web analyticsMe’m tai – tai

Nu am timp să mă grăbesc

De câte ori ne-am întors din concediu mai obosiți decât am plecat? De cîte ori ne-am spus la revenirea acasă, după o vacanță frumoasă, dar obositoare, că data viitoare vom proceda altfel?! Cel puțin la noi în familie așa se întâmplă de cele mai multe ori. Din dorința de a vedea cât mai multe, de a nu pierde vreun obiectiv important din destinația respectivă, de a cuprinde cât mai multe – la gândul că viața e prea scurtă pentru a merge de două ori în același loc, ajungem să revenim acasă extenuați...

Călătoriile ar trebui să ne bucure și ne trezim – unii dintre noi – că de fapt ne stresează și ne copleșesc de prea multe ori.

Ați auzit de conceptul slow travel – călătorie lentă?

Poate că pentru noi, românii, este un concept nou, dar de fapt definește un mod de călătorie pe care alții l-au încercat de mai multă vreme, iar acum devine o tendință în creștere accentuată.

Scrierile mele de până acum denotă că, de fapt, eu mă bucur să pot efectua astfel de călătorii în care să mă delectez îndelung cu frumuseți sau gusturi locale. Iar dacă îmi place mult un loc, sunt în stare să modific programul și să sar peste alte puncte prestabilite în itinerar (spre disperarea însoțitorilor mei de drum, care mereu sunt persoane care funcționează după program strict!).

Eram la Palermo cu Zsuzsanna, amica mea de o viață, într-o excursie minunată pe Coasta Amalfi – despre care voi povesti cândva). A fost prima și ultima dată când am călătorit împreună – acum am înțeles de ce. Suzi, dragă, vezi, eu sunt o slow traveler, tu ești o program traveler, aici e deosebirea dintre noi! Tu vrei să știi de câte minute am nevoie eu să savurez o cafea bună pe acoperișul hotelului la etajul 15, având în fața ochilor o priveliște minunată și mângâiată de soarele de iunie. Și vii, arătându-mi agitată ceasul – 8.30- și trebuie să plecăm la Pompei. Iar eu, nedumerită, zic: “Și ce? Mai este alt tren peste juma de oră”. Iar tu zici: „Ai zis că plecăm cu tren de 9”. „Și ce?”, zic eu. „Pompei-ul rămâne acolo, avem vreme, uite ce fain e aici, se vede zăpada pe munții de la 40 de kilometri”. „Dar avem program”, zici tu. „Și ce?”, zic eu.

Plăcerea călătoriilor lente

Acuma văd că, de fapt, modul meu de a călători este un curent mondial – sunt în trend, deci. Puteți poate să credeți că slow travel este doar pentru cei leneși sau vârstnici, dar vă contrazic vehement. Vă spun că slow travel este pentru toți, tineri sau vârstnici, activi sau mai puțin activi. Călătoria lentă – slow travel – este pentru toți aceia care vor să experimenteze în profunzime, în amănunt, de fapt asta e frumusețea călătoriilor. Încetinind ritmul, alocând mai multă vreme pentru o destinație, o vom înțelege mai bine. De exemplu, în loc să vizităm toată Italia într-un tur de 12 zile, să mergem în Toscana pentru 7 zile.

Călătoriile lente înseamnă să ne setăm (programăm) așteptările pentru a ne putea delecta cu adevărat de frumusețile locale, de gusturile locale, de obiceiurile locurilor pe care le alegem. Să mergi dimineața la piața locală, să te delectezi la o cafea unde localnicii se întâlnesc, să conversezi cu ei despre atracțiile locale – aflând atâtea lucruri neștiute!

Conceptul de slow travel a apărut prin 1980 în Piemont, Italia, împreună – de fapt, ca urmare – a conceptului de slow food – opusul conceptului american de fast food. Se deschidea la Roma pe atunci primul restaurant Mc Donalds, iar producătorii locali din regiunea Piemont au pornit acest curent de slow food – mâncare gătită și savurată lent – dorind să își apere produsele locale.

În toată lumea sunt asociații și firme care dezvoltă acest fel de a călători, dar stă la îndemâna fiecăruia dintre noi să experimentăm o astfel de călătorie. Fie că e vorba de doar o zi într-un sat apropiat, unde ne bucurăm de o plimbare în livadă și de un prânz cu bunătăți locale, fie că mergem la Alba Iulia, Sibiu sau Timișoara sau Cluj să vedem un spectacol și apoi să avem o cină liniștită, fie că alegem un city break la Budapesta sau Viena sau Barcelona…

Variantele sunt infinite!

Se pare că azi, în era digitalizării, oamenii caută tot mai mult experiențe tactile, gustative, liniște, pace, bunătate. Turismul gastronomic este în topul creșterii, ceea ce acum 20 de ani era doar un moft.

Festina lente – grăbește-te încet – spunea Augustus acum peste 2000 de ani. Iată că proverbele își confirmă valabilitatea…

“Nu am timp să mă grăbesc” este deviza mea de călător lent și, pe vreme ce trece, mă bucur tot mai mult de încetineala aceasta.

 

Back to top button