glasul-hd.ro Web analytics


Me’m tai – tai

FOTO. PRIMA DRAGOSTE NU SE UITĂ NICIODATĂ – SIBIU

Copil fiind, de două ori pe an, porneam cu ai mei în călătorie spre Râmnicu Vâlcea, orașul în care trăiau bunicii mei – vorbim de anii ‘70. Era vremea când tata aduna benzina de „cartelă” pe două luni pentru o astfel de călătorie, bine planificată din timp. Nu mă opresc aici să-i plictisesc pe cei tineri cu poveștile despre cum puteai circula duminica doar de două ori pe lună, în funcție de ultima cifră a numărului de înmatriculare (pară sau impară) (ceea ce acum, în unele zone din metropolele aglomerate este o metodă propusă de secialiști pentru descongestionarea traficului azi). Vreau doar să povestesc cum a ajuns Sibiul să fie prima destinație de care m-am îndrăgostit.

Sibiul era prima oprire dupa vreo două ore de drum, oprire pe care o așteptam cu nerăbdare… Parca tata mașina la hotel Bulevard (actualul Continental) și ne plimbam „pe Corso” (actuala pietonală) cu oprire musai la magazinul de pantofi de unde întotdeauna mă alegeam (cel puțin eu) cu o pereche de încălțări de sezon. Toate perechile mele preferate de pantofi erau cumpărate de la Sibiu. Ani la rând știam că acolo sunt cei mai frumoși pantofi…
Mâncam câte o plăcintă caldă cu lapte bătut (la Simeria nu aveam așa bunătăți) și plecam fericită mai departe. Au trecut multe opriri din astea până când, adolescentă fiind, am vizitat Muzeul Brukenthal sau am ajuns la Păltiniș la săniuș…
Mai târziu, studentă fiind mă gândeam să mă mărit in Sibiu, de dragul orașului, dar nu aveam deloc colegi din zona aceea… De toate astea mi-am amintit acum, când am petrecut un week-end prelungit în Sibiu. Aproape că uitasem de farmecul acestui oraș, grăbită mereu fiind cu ajutorul autostrăzii să îl ocolesc în drum spre alte destinații. Noroc cu evenimentele prilejuite de faptul că Sibiul este „Regiune gastronomică europeană 2019”.

Voluntar pentru un eveniment cu gusturi multe şi bune

De ceva vreme urmăresc activitatea unei entități care se numește „My Transylvania”, din Sibiu, care a ajuns în câțiva ani să scoată din anonimat sate săsești și nu numai prin organizarea de evenimente deosebite.
Şi iată-mă voluntară în organizarea evenimentului „Transilvania gastronomică” , de o mare anvergură. 21 de master-class, organizate în 3 zile în mai multe locații faine din Sibiu, cu master-chefi mai mult sau mai puțin cunoscuți, cu participanți de toate categoriile. Era fain să vezi același om care acum dădea lecții, iar peste patru ore lua lecţii de la alții. O armată de tineri pasionați de gătit, de metode tradișionale sau moderne. Bucătari tineri atât de pasionați de meserie încât ăți descriau un preparat ca pe o operă de artă, oameni școliți în Franța sau Italia care căscau ochii la metode vechi din Transilvania…
A fost o încântare să străbat ulicioarele Sibiului trebăluind de la o locație la alta, să uit că aceia puteau sa fie copiii mei… să fiu parte a unui fenomen atât de puțin cunoscut de noi, atât de aproape fiind de Sibiu.

Un Sibiu cuceritor

Orașul fremăta de viață și culoare, pe fiecare stradă se întâmpla ceva. De dimineță străzile sunt animate de cei ce merg la biserică, apoi, încet-încet, apar și cei tineri care se grăbesc spre undeva dar stau la o cafea umplând zecile de terase din centrul orașului. E atât de pestriță lumea, dar mereu politicoasă și amabilă. Campania publcitară masivă cu anunțuri de genul „în Sibiu se spune mulțumesc” sau „În Sibiu se dă «Bună ziua»” te face să conștientizezi mereu rolul important al bunei-crșteri în viața de zi cu zi.
La Bibioteca Astra sunt tot felul de activități chiar și vinerea seara la ora 20.00, tineri preocupați intră și ies. O echipă de specialiști cercetează arhivele în căutarea unor rețete sau tehnologii tradiționale de gătit, colecții vechi de plante medicinale, orice legat de alimentația transilvăneană arhaică.
O tânără biolog ne ține lecții și organizează săptămânal drumeții pentru recolatare de plante comestibile pe care apoi le și prepară în diferite feluri. A moștenit de la mama și bunica ei toate obiceiurile, iar acum le îmbogățește cu ceea ce a învățat la facultate. Și-a creat un public dornic să cunoască și să aplice toate vechiel învățături, iar în Sibiu există localuri care servesc preparate cu ierburi culese sau recomandate de ea.
Un specialist ne învață totul despre trufe, iar un master-chef ne arată cum se prepară acestea, gustăm și savurăm pe viu aceste minuni ale naturii pe care noi nu știm să le prețuim…
Am redescoperit un Sibiu tânăr și vibrant, frumos, ademenitor și cuceritor, ca un gentlemen mereu tânăr, politicos și galant atât cu mulțimea de turiști străini cât și cu mine, cea care cu nostalgie mi-am amintit cât de drag îmi este.

Back to top button