glasul-hd.ro Web analytics

Special

Vine criza! De data asta, din China.

646x404

O nouă criză mondială poate fi declanşată în orice moment, consideră brokerul fugar Cristian Sima. El a explicat la Realitatea TV o serie de speculaţii care sunt făcute de companii chineze pe bursa americană.

„Ceea ce se întâmplă cu anumite companii chineze care sunt listate pe Wall Street şi ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani este îngrijorător. Mai ales că într-un clasament al băncilor din lume primele patru bănci nu mai sunt britanice sau americane, ci chinezeşti şi toate cele patru au împreună au datorii ce însumează 13.000 de miliarde de dolari”, îşi începe teoria Cristian Sima. El precizează că datoriile băncilor chineze valorează cât Produsul Intern Brut „a 60 de Românii”.   Analistul financiar face o paralelă cu colapsul înregistrat în 2007 în Islanda, unde primele trei bănci din piaţă deţineau datorii de peste 60 de miliarde de dolari, în condiţiile în care PIB-ul ţării era de doar 13 miliarde de dolari.

Revenind la China, o țară care deține al doilea PIB din lume, situația este mult mai dificilă, iar mecanismele financiare mult mai complicate. Cristian Sima relatează despre un fenomen care a început în urmă cu circa 2-3 ani, când companii chineze au început să „vâneze” societăți americane fără activitate care au fost listate la bursă și nu mai au niciun fel de valoare.

„Acum 2-3 ani, erau în jur de 400 de societăți chineze pe Wall Street. Cum putea o societate chineză să se listeze pe Wall Street? Se întâmplă lucrul ăsta printr-un truc pe care îl fac băncile americane care aduc firmele pe piața din SUA. Acest truc se numește fuziune inversă și e pe principiul peștele mare care înghite pestele mic”, completează Cristian Sima.

Potrivit analistului, în Statele Unite există destul de multe companii ale căror acțiuni nu mai valorează nimic, iar speculatorii le au în vizor pentru a încasa bani de pe urma lor. Dar despre ce este vorba?

„Se găsește o companie americană care e listată pe bursă și nu mai produce nimic și a ajuns să se numească Penny Stocks (acțiuni de doi bani – n.r.). Celebre acțiuni vândute de Lupul de pe Wall Street în celebrul film. Sunt companii delistate care nu mai fac nimic, nu mai au. Valorează 2 sau 5 cenți. Foarte multe sunt companii miniere”, explică Sima la Realitatea TV.

Este vorba despre mine care s-au închis în Statele Unite. Compania a fost inițială foarte mare, a fost listată, iar acum e pe bursă dar nu se mai fac tranzacții. „Și acum o companie chinezească care fuzionează cu acestă companie face o injecție de capital după care lumea se repede să cumpere economia chineză, fără să știe nimic de firma care a fuzionat cu societatea minieră care nu mai funcționează”, completează brokerul fugar.

Complice la aceste inginerii financiare din Statele Unite „Există o bancă californiană Roth (Capital Partners) care a adus astfel asemenea 200 de companii chineze. Acțiunile lor crescând de la 10 -20 de cenți până la 18 dolari. După care speculatorii ies și se descoperă”, mai dezvăluie Sima cu precizarea că scenariul este izbitor de asemănător cu cel al peliculei „Lupul de pe Wall Street”.

Pe scurt, „companiile chineze mint pe Wall Stret, vin cu bilanțuri false cu cifre de afaceri de sute de milioane de dolari care nu există de fapt, iar statul chinez le încurajează pentru că asta înseamnă că prin fraudă acea companie reușește să ia banii americanilor și ai altor investitori”, adaugă analistul. De câștigat au și brokerii mai deștepți care au găsit acest sistem de a aduce aceste „mari” companii. Nu este pentru prima dată când Cristian Sima atrage atenția asupra unei crize financiare globale. Înainte cu 2-3 ani de criza din 2008, Sima atrăgea atenția asupra mișcărilor pe care le fac unele bănci cu creditele neperformante. Și asta în condițiile în care instituțiile financiare erau în plin boom al acordării de credite.