glasul-hd.ro Web analytics

Anchetă

Hunedoara riscă să piardă terenul Ecosid. Primarul Viorel Arion: „Dacă se întâmplă asta, îmi dau demisia”

Greşelile flagrante ale administraţiilor trecute sporesc şansele ca Primăria Hunedoarei să piardă un teren vital pentru viitorul oraşului: cele 108 hectare administrate de Ecosid, pe plaftorma vechiului combinat siderurgic.

Scandalul a ieşit la iveală, miercuri, la o şedinţă de consiliu local convocată deîndată pe a cărei ordine de zi, pe lângă câteva proiecte legate de încheierea bugetului local pe anul trecut, figura şi mandatarea reprezentantului CL în AGA Ecosid (unde municipalitatea deţine 99 la sută din acţiuni) care să aprobe transferarea terenului de 108 hectare din patrimoniul Ecosid în cel al municipalităţii. Propunerea a căzut, după ce atât secretarul Primăriei, Aurel – Raţă Bugnaru, cât şi departamentul economic al instituţiei au atras atenţia asupra faptului că o asemenea decizie ar fi ilegală, din moment ce terenul în cauză este notat la Cartea Funciară de o firmă care a câştigat două procese cu Ecosid şi, conform unei sentinţe încă nedefinitive, are de încasat 6,6 milioane de lei. Şi aici începe, de fapt, povestea.

Nu-i prost cine cere…

În februarie 2008, ia fiinţă la Hunedoara societatea Santinel SRL. O lună mai târziu Santinel SRL încheie un contract cu Ecosid Hunedoara pentru demolarea a 150.000 de metri cubi de betoane de pe platforma vechiului combinat siderurgic, operaţiune pentru care firma aflată în subordinea Consiliului Local se obliga să plătească 2,1 milioane de euro. După demolare, Santinel ar fi urmat să cumpere de la Ecosid betoane în valoare de 500.000 de euro. La acea vreme, contractul a fost aprobat şi de Consiliul Local (cam acelaşi consiliu care a făcut posibil şi dezastrul edilitar din Parcul Corvinul). Pe atunci primar era încă Nicolae Schiau (PDL), iar director al Ecosid era Marian Mihalache (tot PDL), aflat acum după gratii, în Irlanda, după ce şi-a omorât, în Dublin, iubita aflată acolo la muncă.

Încercarea eşuată a lui Hada

În iunie 2008, garda de la conducerea Primăriei s-a schimbat. Noul primar Ovidiu Hada a considerat că este extrem de păgubos pentru municipalitate contractul cu Santinel, dar nu a încercat să-l anuleze în instanţă, ci a încercat să se folosească de tertipuri administrative. Mai precis, nu a eliberat pentru Santinel SRL autorizaţiile de demolare necesare. Firma privată a dat în judecată Ecosid pe motiv că nu este lăsată să înceapă demolările şi a avut câştig de cauză, obţinând un titlu executoriu pe cei 150.000 de metri cubi de betoane. În 2009, Primăria, Ecosid şi Santinel încheie o tranzacţie legală prin care firma privată primeşte în exploatare 15.000 de metri cubi de betoane, sub angajamentul că firma privată renunţă la pretenţiile pentru care a avut câştig de cauză şi în instanţă. În 2012, la puţin timp înainte de prescrierea titlului executoriu obţinut în 2009, Santinel SRL se răzgândeşte şi se îndreaptă din nou în instanţă împotriva Ecosid. Între timp, de pe platforma vechiului combinat siderurgic nu mai poate fi valorificat mai nimic: tot fierul-beton şi celelalte bunuri recuperabile s-au cam epuizat. Procesul, pe fond, s-a finalizat în decembrie anul trecut la Judecătoria Hunedoara, iar Santinel SRL a avut, din nou, câştig de cauză. Instanţa a dispus Ecosid-ului să plătească firmei private 6,6 milioane de lei, contravaloarea pierderilor suferite de societate prin nerespectarea contractului din 2008, aprobat de Consiliul Local de la acea vreme.

Plângere penală

Societatea Ecosid este cu un picior în groapă. Fier de valorificat de pe platformă nu mai este, principalul său obiect de activitate, în ultimul an, devenind transportul local de persoane, pentru care primeşte lunar subvenţii de 45 – 60.000 de lei de la bugetul oraşului. S-ar putea crede că încercarea de transferare a terenului de 108 hectare din proprietatea Ecosid în cea a Primăriei a fost o tentativă de „adăpostire” a bunului imobil extrem de important pentru oraş. Directorul Ecosid, Nicolae Baloşin, neagă însă ideea: „Am vrut să-l transferăm pentru simplul motiv că Ecosid nu este eligibilă pentru accesarea de finanţări europene pentru ecologizarea lui. Primăria, în schimb este. Am mai transferat, deja, parţial, şi alte suprafeţe pentru care Primăria a obţinut apoi bani europeni destinaţi ecologizării şi repunerii în circuitul economic. În plus, cele 108 hectare, pentru societate au devenit o piatră de moară, pentru că suntem nevoiţi să plătim anual Primăriei un impozit de 200.000 de lei”. În ce priveşte disputa juridică avută cu Santinel, Nicolae Baloşin crede că ar mai fi o undă de speranţă: „Avem drept de recurs şi am atacat sentinţa, la Tribunalul Hunedoara. Ecosid nu s-a apărat la primele procese cu Santinel, cele din 2008 – 2009. Acum s-a apărat dar nu a avut câştig de cauză”. Baloşin adaugă că, după sentinţa dată de judecătoria Hunedoara, la finele anului trecut, a depus o plângere penală la Parchetul local: „Nu mă aşteptam la o asemenea decizie a instanţei. Consider că toată afacerea din 2008 a fost cusută cu aţă albă. Conform contractului iniţial, Ecosid trebuia să plătească 2,1 milioane de euro doar pentru demolarea a 150.000 de metri cubi de betoane, apoi Santinel, probabil, şi-ar fi ales betoanele cu cel mai mare conţinut de fier şi ar fi cumpărat de la Ecosid 100.000 de metri cubi, cu doar 500.000 de euro, după care ar mai fi câştigat o dată din vânzarea fierului rezultat. Mi se pare suspect şi faptul că Ecosid nu s-a apărat în instanţă la primul proces. Aşteptăm concluziile procurorilor”.

Arion spune că îşi dă demisia

 

Ecosid a apărut ca societate comercială în 2002, pe când vechiul combinat de la Hunedoara îşi dădea ultima suflare. Încă de pe vremea primarului Remus Mariş se vorbea ca societatea, cu tot cu cele 130 de hectare de ruine industriale ale sale să treacă în proprietatea primăriei în contul datoriilor pe care combinatul le acumulase la bugetul local. Mariş s-a opus ideii. În 2005, după ce Nicolae Schiau a venit la Primărie, AVAS s-a făcut că uită de promisiunea făcută Primăriei. Se vorbea atunci despre un grup de oameni de afaceri interesaţi să pună mâna pe cele 130 de hectare, pe atunci, extrem de tentante, pentru că adăposteau cantităţi mari de fier vechi. Nicolae Schiau şi Viorel Arion (senator), pe atunci colegi de partid la PD, au intervenit la Bucureşti pentru ca înţelegerea cu Primăria oraşului să fie respectată. Atât în 2008 cât şi în 2012, la alegerile locale, în campanie s-a vorbit mult despre potenţialul oferit de cele 130 de hectare de teren. S-au făcut tot felul de strategii, tot felul de planuri, dar până acum doar vreo 20, situate în apropierea Castelului Corvinilor, au fost ecologizate şi urmează să reintre în circuitul economic.
Cu puţin timp înaintea începerii şedinţei de miercuri a Consiliului Local, primarul Hunedoarei, Viorel Arion, a afirmat că îşi va da demisia în cazul în care municipalitatea pierde cele 108 hectare de teren aflate în patrimoniul Ecosid. Arion şi-a reconfirmat intenţia, declarând pentru Glasul Hunedoarei: „Da, am spus că, în cazul în care se întâmplă să pierdem terenul de la Ecosid îmi dau demisia. Ştiu că este vorba despre o situaţie care vine din urmă cu mulţi ani, dar cine să îşi asume răspunderea pentru un asemenea dezastru? Mi-o asum eu. Pe de altă parte, în situaţia de faţă, vă asigur că nu va pleca niciun hectar de la Ecosid. Primăria a pus sechestru pe toate bunurile Ecosid în contul unor datorii pe care societatea le are la bugetul local. Am această atitudine tranşantă pentru că eu sunt cel care, în 2005 s-a luptat ca acel teren să ajungă la Primărie şi nu pe mâna nu ştiu cui, împreună cu primarul de la acea vreme, Nicolae Schiau. Ar fi de neacceptat să pierdem acel teren”.