glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAnchetă

Scandalul ”iluminițelor” revine în actualitate. Camera de Conturi a găsit o parte dintre neregulile semnalate de Glasul Hunedoarei

La sfîrșitul anului 2015 mai mulți jurnaliști erau etichetaţi de fostul primar Petru Mărginean ca fiind „proşti, nemernici, mârlani, mercenari și guvernați de legile imbecilității” pentru că au descoperit un ”tun” tras de edil bugetului local prin închirierea la suprapreț a unor ornamente luminoase. Auditorii Camerei de Conturi Hunedoara confirmă, în urma verificărilor, neregulile săvârșite de Mărginean în ceea ce la vremea respectivă era denumită ”Afacerea iluminițelor”.

Auditorii care au efectuat controlul la Primăria Deva nu au avut putut să stabilească numărul exact de ornamente montate și demontate fizic, așa că o parte din afacerea lui Mărginean a fost trecută cu vederea. Ceea ce a rămas însă în acte demonstrează fără echivoc că bugetul local a fost ”jecmănit” cu premeditare.

O afacere pemeditată

Serviciul de iluminat public, inclusiv iluminatul ornamental de Sărbători a fost concesionat în urma unei licitații publice către firma Electro Stăncălie SRL. Caietul de sarcini pentru licitația privind „delegarea gestiunii prin concesiune a Serviciului de iluminat public, pentru activități de întreținere și reparații a sistemului de iluminat public, precum și verificarea/repararea, montarea/demontarea ornamentelor pentru sărbători în municipiul Deva” a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 129/27.03.2015.

Contrar caietului de sarcini aprobat de Consiliul Local, în contractul încheiat ulterior cu firma câștigătoare a licitației oamenii lui Mărginean au lăsat o portiță premeditând astfel afacerea cu ”iluminițe”. În contractul încheiat cu firma Electro Stăncălie administraţia locală a menționat că aceasta are obligația de a monta/demonta, repara sau întreține doar ornamentele aflate în proprietatea municipiului Deva. Precizare care nu era prevăzută în caietul de sarcini și nici aprobată de Consiliul Local.

Iluminițele montate fără licență

Având o aparentă portiță legală, administrația publică din Deva a încheiat ulteror contractului cu firma câștigătoare a concesiunii Serviciului public e iluminat, un alt contract, cu societatea MK Ilumination, prin care închiria de la aceasta la prețuri uriașe ornamente de sărbători, în prețul închirierii intrând și montarea, respectiv demontarea acestora. Auditorii Camerei de Conturi au constatat că, în contractul încheiat cu firma MK Ilumination, prețul nu era defalcat pe operațiuni de montare/demontare și chiria efectivă a ornamentelor pe o perioadă de două luni. De asemenea în urma controlului s-a constatat că firma care a închiriat, montat și demontat ornamentele nu era licențiată ANRSC pentru această activitate. Drept urmare, auditorii au considerat că afacerea ”iluminițelor” a fost derulată cu încălcarea legislației în vigoare prejudiciind bugetul Devei cu suma de 608.653,64 de lei. Petru Mărginean nu a răspuns la întrebările auditorilor, neformulând răspuns la nota de relații solicitată.

Ornamente de sărbători casate ilegal

Imediat după afacerea ”iluminițelor”, primarul din acea vreme Petru Mărginean a dispus inventarierea în vederea casării tuturor ornamentelor pe care municipalitatea le avea în proprietate, încercând astfel să justifice închirierea acestora în condiții dezavantajoase pentru bugetul municipiului. În urma controlului Camerei de Conturi a reieșit că nici inventarierea și casarea ornamentelor nu a fost făcută cu respectarea legislației care reglementează aceste operațiuni contabile. Astfel au fost casate ornamente în valoare de 484.863,90 de lei, valorificate la centrele de colectare a metalelor pentru suma de 620,80 de lei.

Back to top button
Close
Close