glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAdministrație

SMID nu mai iese din vria contestaţiilor

După contestaţiile repetate referitoare la operarea deponeului ecologic, apar contestaţii şi la licitaţiile pentru desemnarea firmelor care să colecteze gunoiul din localităţile judeţului. În ritmul actual, Consiliul Judeţean Hunedoara riscă să fie pus să plătească penalităţi pentru că nu va reuşi să aibă un Sistem de Management Integrat al Deşeurilor perfect operaţional până în 2019.

Luna aceasta Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Deşeuri” Hunedoara, entitatea care se va ocupa de supervizarea colectării resturilor menajere din judeţ, a reuşit să urnească licitaţiile pentru desemnarea firmelor care să se ocupe de acest serviciu. Prin proiectul cu care CJ Hunedoara a reuşit să câştige 55 de milioane de euro nerambursabili, s-au impus patru zone de operare: 1 – Brad (şi toată partea de Nord a judeţului), 2 – Haţeg (şi comunele limitrofe), 3 – Centru (Deva, Simeria, Călan, Hunedoara şi toată Valea Mureşului) şi 4 – Valea Jiului.

Probleme pe zona Hunedoara – Deva

La licitaţia pentru zona Brad nu s-a prezentat niciun ofertant. La cea pentru zona 2 – Haţeg există, deocamdată, 4 firme interesate, termenul de depunere a ofertelor pe SEAP fiind 28 august. La licitaţia pentru zona 3 (aria care cuprinde pricipalele aglomerări urbane ale judeţului) sunt 5 firme interesate, dar au apărut deja două contestaţii referitoare la unele condiţii impuse de ADI „Deşeuri”. Licitaţia în acest caz este suspendată. Se aşteaptă o soluţie din partea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, soluţie care ar trebui să apară până la finele lunii septembrie. Pentru zona 4 – Valea Jiului, există, deocamdată, o singură firmă interesată, dar în acest caz termenul-limită de depunere a ofertelor e 22 septembrie.

Situaţia deponeului încurcă tot sistemul

Şi mai încurcată pare a fi situaţia deponeului ecologic de la Bârcea Mare (CMID). CJ Hunedoara a încredinţat în regim de urgenţă operarea deponeului firmei Supercom. Cealaltă firmă ajunsă în faza finală a negocierilor, Girexim, a contestat decizia la CNSC unde, parţial, a avut câştiga de cauză. CJ a mers în instanţă şi a pierdut. Curtea de Apel Alba Iulia a decis că e nevoie de o nouă evaluare a ofertelor de preţ. CJ a făcut reevaluarea şi a ajuns la aceeaşi concluzie: Supercom e câştigătoare pentru că a oferit un preţ cu 2 milioane de lei mai mic decât Girexim, pentru operarea temporară a deponeului. „Deocamdată nu avem nicio reacţie de la Girexim”, spune Dan Stoian, administratorul public al CJ Hunedoara.

În ce priveşte operarea de lungă durată a deponeului, licitaţia este, de asemenea, blocată, în urma unei contestaţii depusă de Retim. „Tot în instanţă s-a decis că trebuie să refacem o parte din nota de fundamentare. Nu ne-a venit încă motivarea sentinţei, ca să vedem ce parte anume din documentaţie trebuie refăcută”, declară Stoian.

Fără un concesionar al deponeului ecologic, care să opereze în baza unor tarife stabilite pe durata mai multor ani, firmele care doresc să colecteze gunoiul din judeţ nu îşi pot face un plan de afaceri corect calculat.

În cazul în care întregul sistem de management al deşeurilor nu este funcţional, cu operatori desemnaţi prin licitaţie, până la 1 ianuarie 2019, Consiliul Judeţean Hunedoara riscă să achite corecţii financiare, adică să dea înapoi o parte din banii europeni luaţi pentru implementarea proiectului.

Back to top button
Close
Close