glasul-hd.ro Web analytics


Eveniment

Cimitirul de la Ţebea, profanare sau indiferenţă crasă? (GALERIE FOTO)

Descoperite scandaloasă făcută de o familie din București într-o vizită la Panteonul Moților de la Țebea. Oamenii au găsit mai multe cruci, care se pare că aparțin unor eroi ai  neamului românesc, arse, vandalizate sau sparte cel mai probabil de niște inconștienți. Indignați de gestul necreștinesc, turiștii au realizat mai multe fotografii pe care le-au postat pe un site de socializare și cer socoteală autorităților.

O familie din București a avut parte de un șoc la finele săptămânii trecute în cadrul unei vizite la panteonul moților de la Țebea. Oamenii au descoperit mai multe cruci vechi, ale eroii neamului românesc vandalizate, căzute la pământ, arse sau sparte. Deși autoritățile neagă faptul că ar fi vorba despre o profanare de cruci, turiștii sunt revoltați cu atât mai mult cu cât în cimitirul respectiv este înmormântat Avram Iancu. „Cum e posibil să dai foc unor cruci vechi ale celor care au luptat la 1848 ori în războiul de reîntregire? Și unde? La Țebea, exact în locul unde e înmormântat Avram Iancu. Nu sunt naționalistă, dar m-am simțit batjocorită să aflu că au luat foc pentru că era depozitat gunoiul printre ele. Sunt cruci unice, unele au simbolul lui Sol Invictus (Soarele Invincibil), altele spicul de grâu ori potirul. Căzute, arse, vandalizate, crucile contemporane lui Avram Iancu nu sunt pe aleea pietruită, cea care îi primește pe vizitatori, ci în dreapta Bisericii din cadrul panteonului, ferite de oficialități”, a postat pe un site de socializare, Nicoleta Nidelea Vaia.

Primarul spune că furtuna a fost de vină

Contactat telefonic de redactorii cotidianului Glasul Hunedoarei, primarul comunei Baia de Criș, Mihai Liviu Gorcea, susține că nu este vorba de nicio profanare. Mai mult decât atât, edilul dă asigurări că de vină pentru starea crucilor căzute și sparte este furtuna de acum trei săptămâni care a produs pagube însemnate în cimitirul din Țebea. „Este o prostie. În urmă cu trei săptămâni a fost o furtună foarte puternică la Țebea și atunci s-a rupt un brad care a picat pe mai multe cruci și într-adevăr câteva dintre ele au fost afectate. Dar, nu poate fi vorba despre o profanare a mormintelor sau crucilor din cimitir. Am auzit că ar fi fost făcute ceva poze, dar chiar astăzi (n. red. ieri) am stat multe ore prin cimitir și nu am identificat acele cruci despre care se vorbește. Există varianta ca oamenii să fi dat foc gunoaielor și ierbii cosite de pe lângă morminte și asta să fi afectat unele cruci. În plus, este posibil ca acele cruci să fie pe lângă gardul cimitirului, unde sunt și toaletele și se strânge gunoiul și noi să nu fi observat acest lucru. Ar fi câteva variante, dar sub nicio formă nu cred că este vorba despre o profanare sau despre o rea intenție din partea cuiva de a vandaliza acele cruci. Totuși, chiar dacă nu am primit nicio sesizare în acest sens, în zilele următoare vom mai verifica cimitirul, iar dacă vom găsi cruci căzute, vandalizate, sparte sau arse vom sesiza administratorul locului să remedieze situația”, a precizat Mihai Liviu Gorcea.

Back to top button
Close
Close