glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAnchetă

Bugetul Devei băgat, la propriu, la apă de Mărginean . „Jonglerii” cu carduri pentru elevi și pensionari

Pentru administrația Mărginean firma care administrează Aqualand a fost o mină de aur, în timp ce pentru bugetul local era o gaură neagră. Acesta este motivul pentru care fostul edil a evitat permanent o încercare de eficientizare a complexului acvatic, aflat permanent în colaps financiar.

În mandatul lui Petru Mărginean mai mulți consilieri locali au ridicat problema pierderilor financiare cu care se confruntă Complexul Aqualand Deva, dar edilul a evitat permanent o analiză temeinică a activității de acolo și a cauzelor rezultatelor financiare dezastruoase.

Partidul e în toate…

În perioada cât Mărginean a condus destinele Devei, complexul acvatic a devenit o adevărată oază a fostului USL, sub conducerea unuia dintre liderii PNL ai Devei, Irinel Faur. Prejudiciul de 77.640 de lei pe care auditorii Camerei de Cponturi din Deva l-au găsi în actele administrației locale e doar o mică parte din sumele immense scurse din banii devenilor ca să acopere pierderile de la Aqualand. Pierderi cauzate prin umflarea exagerată a schemei de personal cu angajați care nici măcar nu treceau pe la locul de muncă. Un exemplu elocvent ar fi pesedistul Cosmin Filip, omul bun la toate din PSD Deva, care figura ca director adjunct la Aqualand în timp ce era, de fapt, ”pontat” la sediul partidului. Și pentru că pierderile înregistrate de Aqualand, cauzate de managementul defectuos al unui director numit politic, nu erau suficiente pentru bugetul public al municipiului Deva, administrația locală a mai plătit ilegal subvenție pentru bilete gratuite ale unor pensionari care un se încadrau în baremul de venituri prevăzut și pentru unii tineri care depășiseră vârsta limită stabilită de Consiliul Local pentru a mai beneficia de intrări gratuite la Aqualand sau nu mai aveau statutul de elevi.

Peste 77.000 de lei deconturi ilegale

Auditorii Camerei de Conturi Hunedoara, au constatat că, în perioada 2014 – 2016, bugetul municipiului Deva a fost prejudiciat cu 77. 640 de lei prin decontarea ilegală a cardurilor de acces gratuit ale unor pensionari cu pensii de peste 1.000 de lei și ale unor tineri care au depășit vârsta de 20 de ani sau nu mai aveau statutul de elevi. În cadrul controlului efectuat de auditorii Camerei de Conturi Hunedoara au fost verificate, încrucișat, bazele de date ale Casei de Pensii și baza de date ale Primăriei Deva privind subvenționarea biletelor destinate pensionarilor cu venituri mai mici de 1000 de lei, în limita a 10 intrări pe lună. În urma verificărilor, auditorii au constatat că, în anul 2016, au fost făcute deconturi ilegale pentru pensionar în valoare de 27.280 de lei. Asta înseamnă că  136 de pensionari au primit subvenție ilegală timp de o lună pentru a intra la Aqualand. De asemenea în urma controlului Camerei de Conturi s-a constatat că 50.360 de lei au fost plătiți ilegal în perioada 2014 – 2016 pentru tineri care au depășit vârsta de 20 de ani și nu mai puteau beneficia de subvenționarea biletelor la Aqualand. Auditorii, au stabilit că responsabili de prejudiciul adus bugetului local s-au făcut, pe lângă fostul primar Petru Mărginean, în calitate de ordoonator de credite, șeful biroului ”administrare unități de învățământ”, Marcel Morar, precum și consilierul superior din cadrul aceluiași birou, Adriana Lungoci. Cei trei au susținut în fața auditorilor că au introdus un nou formular prin care pensionarii să declare pe proprie răspundere că nu au venituri de peste 1.000 de lei și dacă le depășesc să anunțe administrația locală. În ceea ce privește cardurile tinerilor, cei trei responsabili pentru prejudiciu au pus vina pe programatorul softului care gestionează cardurile.

One Comment

  1. Despre actualul director numit politic fara nicio calificare care sa il recomande de ce nu se mentioneaza nimic?

Back to top button
Close
Close