glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAnchetă

Autoritățile statului demontează minciunile electorale ale lui Petru Mărginean. Autovictimizarea este strategia fostului primar

Petru Mărginean nu a învățat din precedenta campanie electorală că lumea nu mai înghite minciunile sale. În lipsa unor argumente solide, bazate pe realizări, fostul edil încearcă să se autovictimizeze, vorbind despre o anumită mafie care a încercat să-l suprime, chiar și fizic. Afirmațiile sale nu sunt acoperite de documente. Și nici nu au cum, pentru că actele prezintă adevărul exact pe dos.

Într-o conferință de presă susținută într-unul dintre parcurile Devei, fostul edil a susținut că este victima „mafiei gunoaielor”, dând de înțeles că i se pregătesc atacuri din partea firmei de salubrizare pe care nu a vrut să o favorizeze în cei patru ani cât a condus destinele Devei.

Controalele ANRSC demonstrează incompetența lui Mărginean

Ulterior conferinței de presă, într-o emisiune difuzată la propria televiziune, Mărginean a rostit și numele celui care, spune el, se află în spatele încercărilor de a-l discredita, în persoana unuia dintre acționarii firmei de salubritate a municipiului Deva. Adevărul despre relația dintre fostul edil și firma care se ocupa cu serviciul de salubritate a municipiului reiese cel mai bine din actele întocmite de inspectorii Agenției Naționale de Reglementare pentru  Serviciile Comunitare (ANRSC).  În 4 august 2015 a fost încheiată o notă de control de către inspectorii ANRSC care au verificat cum funcționează serviciile de salubrizare în municipiul condus la acea vreme de Petru Mărginean. Inspectorii constată că pe Mărginean nu-l interesa nimic din ceea ce era legat de curățenia orașului și colectarea deșeurilor. „Așa cum rezultă din cele prezentate mai sus, mai multe activități specifice serviciului de salubrizare a localităților, cum sunt: organizarea tratării mecano-biologice; operarea/administrarea stațiilor de transfer pentru deșeurile municipale și deșeurile similare; sortarea deșeurilor municipale; nu fac obiectul unor contracte sau preocupării administrației publice locale. În condițiile în care depozitul de deșeuri al municipiului Deva a fost închis conform legii,  în cursul lunii iulie 2015, autoritatea administrației publice local  se bazează pe acțiunile întreprinse de operatorul S.C. Salubritate S.A. în ceea ce privește depozitarea deșeurilor, în sensul amenajării unui depozit temporar – tip stație de transfer a deșeurilor colectate în municipiu”, scrie în documentul de control al ANRSC.  Cu alte cuvinte, „mafia gunoaielor” a făcut ceea ce trebuia să facă edilul Petru Mărginean. Să găsească soluții pentru rezolvarea „crizei gunoaielor”. Inspectorii ANRSC au mai constatat că deși Deva avea elaborată o „Strategie locală cu privire la dezvoltarea și funcționarea pe termen mediu și lung a serviciului de salubrizare”, administrația publică locală se baza în document tot pe investițiile pe care urma să le facă operatorul privat de salubrizare. De altfel, inspectorii constată că întreaga strategie se referă doar la măsurile pe care operatorul de salubritate trebuie să le ia, fără să prevadă modul în care autoritățile locale vor acționa pentru asigurarea unui sistem public de salubrizare a orașului, așa cum prevede legea. Mai mult decât atât, prin Strategie, societatea de salubrizare a fost obligată să realizeze o diminuare a cantităților de deșeuri depozitate cu 15 la sută anual prin „implementarea de sisteme eficiente pentru colectarea și stocarea deșeurilor reciclabile din deșeurile menajere”, ceea ce a presupus investiții în valoare de peste două milioane de euro pe care firma privată le-a făcut.

 „Gunoiul electoral” pentru Mărginean, plătit tot de „mafie”

Tot din actul de control reiese că: „În vederea aplicării prevederilor legale, administrația publică locală din Deva a aprobat  instituirea taxei speciale de salubrizare pentru colectarea, transportul, depozitarea și neutralizarea deșeurilor menajere și asimilabile acestora pentru toți utilizatorii serviciului, care nu au încheiat contract cu firma de salubrizare”. Asta însemnând că primăria condusă de Petru Mărginean era obligată să plătească ridicarea și depozitarea gunoiului menajer pentru persoanele care nu aveau încheiat un contract cu firma de salubritate, îndreptându-se apoi împotriva acestora pentru recuperarea sumelor. Tot actul de control relevă însă că Primăria Municipiului Deva nu deține o situație a utilizatorilor serviciului de salubrizare care nu au contract de prestări servicii cu operatorul, deși legea obligă autoritățile să dețină o astfel de situație și să deconteze, lunar, operatorului direct din bugetul local, sumele aferente. În urma controlului a fost dispusă măsura ca începând din luna martie a anului 2015, primăria, condusă la acea vreme de Petru Mărginean, să deconteze operatorului de salubritate contravaloarea activităților prestate către utilizatorii fără contract. Pe lângă această măsură au mai fost prevăzute încă trei, legate de armonizarea activității de salubrizare cu legile în vigoare și eficientizarea acesteia. Ordonatorul principal de credite care era Petru Mărginean nu a plătit niciun leu firmei private de salubritate, așa cum era obligat să o facă prin măsura legală impusă de reprezentanții ANRSC, în condițiile în care, conform evidențelor în Deva, aproximativ 20.000 de persoane nu au încheiat contracte de salubrizare, dar se bucură de acest serviciu. Paguba estimată pentru firma privată este de circa trei milioane de lei.  Un control ulterior al inspectorilor ANRSC la Primăria Deva, încheiat în 23 iunie 2016, imediat după ce Petru Mărginean a predat mandatul de primar, a relevat faptul că nicio măsură dintre cele impuse la controlul precedent nu a fost aplicată de fostul edil, căruia nu i-a păsat practic de problema salubrității municipiului Deva, dar se victimizează acum și vorbește despre o așa-zisă „mafie a gunoaielor”.

3 Comments

  1. Razboi ca razboi cu mafia gunoaielor ……dar ce este concret Deva a devenit un oras murdar la proiu!Daca vrei sa verifici ordinea si curatenia intr-un oras incepi de la primul metru al periferiei fartii orasului si pana in centru!Daca tot ceea ce apartine de domeniul public este in ordine si curat atunci inseamna ca avem administratie servicii si edil!Pana atunci toate sunt vorbe!Legea sa-si spuna cuvantul!

Back to top button
Close
Close