glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAnchetă

SPIGM în ”epoca Mărginean”, un ”cimitir” pentru mașini agricole

Marionetele puse de fostul primar, Petru Mărginean să conducă Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM) din Deva au aruncat bani publici pe un tractor care zace nefolosit în curtea instituției pentru că nu poate fi înmatriculat.

Fostl șef al SPIGM Deva, Cristian Marius Muzicaș, susținut în funcție de fostul primar Petru Mărginean a aprobat achiziționarea, la începutul anului 2016, a unui tractor Belarus 820 de la firma Banat Tractor Service din Timișoara.

Primăria refuză să-și înregistreze propriul tractor

Din bugetul SPIGM au fost plătiți, pentru tractorul de care firma din Timișoara voia să scape cu orice preț, suma de 112.752 lei, aproximativ 25.000 de euro. Tractorul, care a fost achiziționat ca utilaj nou, este în realitate uzat moral și, așa cum urma să se dovedească, nu corespunde cerințelor tehnice și nici normelor de poluare pentru a putea fi înmatriculat. Ca urmare, Primăria Deva, instituția în subordinea căreia se află SPIGM, a refuzat să înregistreze utilajul şi să-i acorde dreptul de a circula pe drumurile publice. Tractorul respectiv a fost inclus în planul de achiziții publice pentru anul 2016 și în lista de investiții pentru același an, anexă a Bugetului de Venituri și Cheltuieli al SPIGM, aprobat de Consiliul Local la prounerea fostului primar Petru Mărginean. Suma estimată în documentele menționate a fost de 100.000 de lei, mai mică decât suma cu care a fost cumpărat tractorul. Ulterior achiziției, SPIGM a solicitat Primăriei municipiului Deva înregistrarea tractorului, dar aceasta nu a fost aprobată, nefiind prezentată cartea de identitate a vehiculului și dovada inspecției tehnice, susțin auditorii Camerei de Conturi Hunedoara.  Registrul Auto Român nu a fost în măsură să elibereze omologarea tehnică a tractorului Belarus și a cărții de identitate pentru că acesta nu se încadra în normele de emisii poluante prevăzute de lege.  În aceste condiții, auditorii Camerei de Conturi Hunedoara au constatat că tractorul nu a putut fi utilizat de la data achiziționării până în prezent și că, legal, nu există nicio posibilitate să fie pus în circulație și deci folosit. În consecință suma de 112.752 cu care a fost achiziționat utilajul a fost cheltuită fără nici un fel de eficiență.

Mașinile circulă, dar scump. Foarte scump

În anul 2012, Primăria a achiziționat de la firma clujeană Deltamed  SRL o autospecială 4×4 pentru deszăpezire și intervenție pe timp de iarnă. Autovehiculul, marca Volkswagen Amarok, echipat cu o lamă pentru deszăpezire, a fost achiziționat la prețul de 80.000  de euro cu TVA, în condițiile în care vârful de gamă la o reprezentanță a firmei germane costă 40.332 de euro, iar cea mai scumpă lamă pentru deszăpezire  2.000 de euro. Utilajul a fost văzut foarte rar în primul an pe străzile Devei pentru ca apoi să dispară în neant.

One Comment

Back to top button
Close
Close