glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAnchetă

Chiar dacă nu a început campania electorală, se minte la greu. Mărginean strigă primul, ca să nu fie el arătat cu degetul

Declarațiile fostului primar al municipiului Deva, legate de „mafia gunoaielor”, par să se întoarcă împotriva sa. Mărginean, știindu-se cu musca pe căciulă, a crezut că strategia „hoțul strigă hoțul” îi va aduce credibilitate în rândul electoratului și o aură de luptător împotriva abuzurilor comise în administrația locală. Strategia sa nu a făcut decât să scoată la lumină abuzuri comise chiar de el, prin care a încercat timp de patru ani să se derobeze de orice răspundere pe linia salubrității.

Mandatul lui Petru Mărginean a  început cu o serie de acțiuni în forță împotriva firmelor care dețineau unități de alimentație publică cu terase în fața acestora, a chioșcurilor de orice fel, a firmelor de transport și a celei de salubritate.

Agenții economici, intimidați de administrația publică

Profitând de televiziunea soției, finanțată din banii devenilor aflați la cheremul soțului, Mărginean s-a lansat într-o campanie împotriva firmelor din Deva, principalii contribuabili la bugetul local. Au fost demolate chioșcuri, închise terase, scoase de pe trasee firme de transport în comun. În patru ani de mandat Mărginean, mediul privat din Deva a crescut doar cu o spălătorie neautorizată deținută de soția acestuia. Calitatea serviciilor publice a scăzut dramatic, în condițiile în care firmele de transport în comun erau permanent hărțuite și amenințate, iar strategiile pe acest domeniu, plătite cu bani grei prietenilor lui Mărginean, erau atât de aberante încât nu au putut fi implementate. Nici salubritatea nu a scăpat de șicanele fostului edil.

Mărginean propune, apoi refuză să semneze

În 27 februarie 2014, în urma unui control al Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare (ANRSC), Consiliul Local al municipiului Deva a adoptat Hotărârea nr 90/2014 prin care obliga firma Salubritate SA să ia măsuri pentru „îndeplinirea obiectivului anual de diminuare cu 15% a cantităților de deșeuri municipale și asimilabile, colectate și trimise spre depozitare prin implementarea de sisteme eficiente pentru colectarea și sortarea deșeurilor reciclabile din deșeuri menajere în vederea valorificării acestora sau incinerării în instalații de incinerare cu recuperare de energie”. Practic, în baza acestei hotărâri, firma de salubrizare era obligată să facă anumite investiții, în urma cărora să atingă, anual, pragul de 15 procente cu care trebuia diminuată cantitatea de gunoi depozitată în haldă. Investiția pentru achiziționarea de echipamente pentru sortarea și tratarea deșeurilor s-a ridicat în jurul sumei de 2 milioane de euro. Pentru ca firma de salubrizare să-și amortizeze cheltuielile de 2 milioane de euro, la care a fost obligată de Consiliul Local Deva, legea prevedea majorarea tarifelor pentru serviciile de salubrizare. La aproape un an jumătate de la hotărârea prin care administrația locală obliga operatorul de salubritate să investească 2 milioane de euro în echipamente de sortare și tratare a deșeurilor, la inițiativa primarului Petru Mărginean, a fost supusă dezbaterii Consiliului Local și adoptată Hotărârea 270, din 30 iulie 2015, prin care se aproba majorarea tarifelor pentru serviciile de salubritate. Chiar dacă expunerea de motive pentru adoptarea hotărârii a fost semnată de Petru Mărginean și Consiliul Local a adoptat hotărârea propusă de edil, acesta a refuzat sistematic să semneze actul adițional prin care se modifica contractul de salubrizare a Devei, în sensul aplicării tarifelor majorate, lăsând astfel firma de salubritate să suporte integral costul investițiilor la care a fost obligată de administrația publică locală. Ulterior, aflat în campanie electorală, Mărginean a negociat cu firma de salubritate prelungirea contractului de concesiune a serviciului public, până la amortizarea investiției de 2 milioane de euro, în locul creșterii tarifelor. Cu toate că operatorul serviciului a acceptat și această variantă, Mărginean s-a fofilat din nou și nu a respectat înțelegerea.

 

Back to top button
Close
Close