glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAdministrațieAnchetă

Curtea de conturi scoate la lumină afacerile lui Petru Mărginean la Primăria Deva. Inventariere făcută prost și scump

Glasul Hunedoarei a pus mâna pe Proiectul Raportului de audit financiar încheiat de auditorii Camerei de Conturi Hunedoara, pe care administrația publică locală a refuzat să-l facă public. Din document reies câteva nereguli majore în ceea ce privește gestionarea banului public de către administrația condusă la aceea vreme de Petru Mărginean, relații privilegiate cu anumite societăți și gestiopnarea discreționară a fondurilor publice.

Locurile de joacă au fost un bun pretext, pentru administrația Mărginean pentru a dirija fonduri publice spre firme clientelare, direct și prin ricoșeu.

O afacere cu multe zerouri

MAIN medalionDupă ce a construit locurile de joacă, la prețuri imense, Petru Mărginean (foto), a căutat o firmă care să le și inventarieze. Astfel că în 09.02.2016 Mărginean, în calitate de primar semnează contractul nr. 4708, în valoare de 79.200 de lei, cu firma Proadmin Consulting SRL având atunci sediul în Popești Leordeni. Auditorii Camerei de Conturi susțin că serviciile prestate de firma ilfoveană ”nu respectă prevederile legale și nu sunt finalizate”, cu toate că au fost plătite în întregime. Referatul prin care a fost justificată încheierea contractului de prestări servicii, făcea referire la o solicitare a Curții de Conuri prin care municipalitatea era atenționată să facă inventarierea locurilor de joacă pe anul 2014. Or firma Proadmin Consulting tocmai nu a realizat inventarierea acestora. De asemenea auditorii au constatat că în contractul de prestări servicii nu sunt prevederi exprese sau anexe prin care să se stabilească în mod concret gestiunile și natura bunurilor supuse inventarierii, graficul de lucrări, pe etape și procedura de recepționare și inventariere a serviciilor prestate. Cu alte cuvinte în contract nu era prevăzut ce anume și în ce fel trebuie să execute prestatorul. În aceste condiții, auditorii Camerei de Conturi s-a rezumat să pună la dispoziția municipalității patru bibliorafturi care cuprind lista cu localizarea fiecărui bun inventariat, pe străzi, și fotografia acestuia, fără să fie stabilită gestiunea și valoarea bunurilor inventariate, diferențele constatate, natura bunurilor (obiecte de inventar sau mijloace fixe), apartenența domeniului public sau domeniului privat a municipiului Deva. De asemenea listele întocmite nu conțin nicio semnătură din cele pe care legea le cere în acest caz: a persoanelor care au efectuat inventarierea, a gestionarului și a contabilității pentru înscrierea soldului scriptic.

Ca să nu muncească prea mult, reprezentanții firmei ilfovene au fost dublați de comisii numite de Petru Mărginean. Astfel, din dispoziția edilului, au fost numite două comisii de inventariere. Una chiar pentru locurile de joacă în periada 25.11.2015 – 02.12.2015 și una pentru inventarierea ornamentelor și figurinelor de sărbători în perioada 25 – 29 ianuarie 2016.

Misteriosul ”prieten” de la Sibiu a lui Mărginean

Contractul semnat de Mărginean cu firma Proadmin Consulting SRL nu este primul de acest fel încheiat între municipalitate și respectiva societate comercială. Afacerile derulate de firma din județul Ilfov cu Primăria Deva sunt în valoare totală de 351.400 de lei fără TVA. În total, între municipalitatea din Deva și societatea cu sediul actual în Voluntari au fost încheiate șase contracte începînd din anul 2013 până în 2016 cu valori cuprinse între 72.000 și 46.000 de lei. Firma din Ilfov este administrată de Matei Sebastian Zaharia cu domiciliul în Sibiu. Societatea are un singur angajat înregistrat în actele făcute publice prin Ministerul Finanțelor sau Oficiul Registrului Comerțului.

Tags
Back to top button
Close
Close