glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAnchetă

Incompetență sau strategii mafiote… Cum a rămas Deva fără acțiuni la Salubritate SA?!

Administrația publică din Deva a pierdut 15 la sută din acțiunile firmei Salubritate S.A. Deva, care are ca obiect de activitate colectarea și transportul gunoiului menajer, precum și curățenia localității, pentru că a refuzat majorarea de capital propusă de un investitor străin. În schimb, municipalitatea, condusă la vremea respectivă de Petru Mărginean, a preferat să investească bani într-o firmă fără activitate.

În primăvara anului 2012, pe fondul modificării legislației privind gestionarea deșeurilor, firma de salubrizare a municipiului Deva, la care administrația publică locală deținea un procent de 17 la sută din acțiuni, avea urgentă nevoie de o infuzie de capital pentru achiziționarea de utilaje moderne și performante de sortare și prelucrare a deșeurilor menajere.

Investitorul străin și consilierul „român”

O soluție salvatoare pentru Salubritate S.A., s-a arătat din Cipru. Societatea Basilicata LTD, s-a arătat dispusă să preia 83 la sută din acțiunile pe care le deținea la firma de salubritate investitorul român, Mara Gheorghe. Ciprioții intenționau, ulterior, să investească în firma deveană pentru achiziționarea unor utilaje și tehnologii moderne de prelucrare și sortare a deșeurilor. În 03.04.2012, administratorul firmei de salubritate, Tiberiu Roșca, a convocat AGA, la care a participat și reprezentantul Consiliului Local Deva, Alexandru Sturza, pentru data de 12 aprilie. În ședința respectivă, AGA a aprobat fără nicio reținere, cu votul reprezentantului Consiliului Local cesiunea celor 83 la sută din acțiuni de la investitorul autohton la firma din Cipru. Cu o săptămână mai târziu, firma Basilicata LTD a adresat un memoriu Consiliului Local Deva, prin care își definea intențiile și strategia de dezvoltare a societății Salubritate S.A. Printre altele, reprezentanții firmei din Cipru intenționau să investească în anul 2012 suma de 500.000 de euro pentru „generalizarea colectării selective a deșeurilor menajere și punerea în funcțiune  unei stații de sortare și recuperare a deșeurilor menajere. Ulterior, Basilicata LTD intenționa să dezvolte tehnologii de producție a energiei electrice și a biogazului din gunoiul menajer, precum și diverse alte materiale refolosibile. În prima fază, resursele financiare urmau să fie private, prin aporturi în numerar și natură la capitalul social al firmei, urmând ca odată cu capitalizarea societății să fie accesate fonduri de investiții sau surse de pe piețele financiare, prin listarea la bursă a acțiunilor ori obligațiunilor emise de societate. În consecință, în data de 3 mai 2012, reprezentantul Consiliului Local Deva în AGA Salubritate S.A., Alexandru Sturza, era chemat să se pronunțe asupra majorării capitalului social al firmei de salubrizare cu suma de un milion de lei. Acesta s-a opus însă majorării capitalului social și, implicit, capitalizării societății în vederea dezvoltării acesteia. Majoritatea acționarilor au decis însă că firma va fi capitalizată și modernizată, drept pentru care acțiunile emise pentru majorarea capitalului au fost oferite în primul rând spre subscriere (cumpărare) acționarilor existenți. Cu alte cuvinte, doar firma cipriotă sau municipiul Deva puteau să cumpere acțiunile nou emise. Pentru a-și păstra pachetul de 17 la sută din acțiuni, municipalitatea era nevoită să plătească 170.000 de lei, în termen de o lună de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.

Schimbarea șefilor, moartea investițiilor

Hotărârea AGA prin care se aproba majorarea capitalului social al firmei Salubritate SA a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 25 iunie 2012, exact în ziua în care a depus jurământul Petru Mărginean, primarul nou ales pe listele USL. Acesta, împreună cu noul consiliu local, aveau timp o lună să decidă dacă vor să subscrie la majorarea de capital făcută de firma de salubritate, în vederea modernizării acesteia și îmbunătățirii serviciilor către populație. Primarul Petru Mărginean și „mașina” de vot constituită în Consiliul Local Deva, după alegerile din 2012, a decis să nu achiziționeze acțiunile la Salubritate SA și astfel să piardă 15 la sută din participarea la firma de salubrizare a municipiului. Acțiunile emise în vederea capitalizării și dezvoltării societății au fost cumpărate, în lipsa interesului administrației Mărginean, de către Ioan Andone, interesat să investească în județul Hunedoara. Decizia lui Mărginean de a nu investi 169.665 de lei în acțiunile firmei care se ocupa de salubrizarea orașului este inexplicabilă, în condițiile în care a propus, și Consiliul Local a aprobat, o participare substanțial mai mare, de 200.000 de lei ca majorare a capitalului social a firmei Apaserv SA, care nu mai avea nicio activitate de la preluarea serviciului de distribuție a apei de către operatorul Apaprod S.A. Ulterior majorării de capital dispusă de Mărginean, firma Apaserv S.A a fost lichidată.

Lupta investitorului străin cu administrația mafiotă

După numai două luni de la majorarea de capital, investitorii ciprioți s-au blocat în rețeaua de interese a noii administrații din Deva. Noua conducere a municipiului, în frunte cu Petru Mărginean, nu numai că a refuzat să participe la capitalizarea societății, ci nu asigurau nici măcar plățile serviciilor efectuate. Mai mult decât atât, în prima ședință prezidată de el, Mărginean a propus modificarea unilaterală a contractului de concesiune astfel încât, fără nicio notificare prealabilă, firma de salubritate a fost pusă în situația de a accepta tarife mai mici sau de a rezilia contractul. În aceste condiții, dezvoltarea firmei era pusă în pericol, banii investitorilor fiind cheltuiți pe plăți curente, în loc să fie investiți în echipamente și tehnologii moderne. În 28 august 2012, conducerea firmei Basilicata LTD adresa o scrisoare Consiliului Local prin care arăta că obiectivele propuse nu pot fi îndeplinite, din cauza datoriilor de peste 1,2 milioane de lei pe care municipalitatea refuza să le achite. În final, în loc să investească în modernizare societății de salubrizare a municipiului Deva, investitorul Cipriot, care începuse să înregistreze pierderi, s-a retras din afacere, lăsând firma cu un capital social cu un milion de lei mai mare. Din păcate pentru municipalitate, din cauza intereselor lui Petru Mărginean, Deva nu mai deține decât un procent neînsemnat de acțiuni la firma Salubritate S.A.

Back to top button
Close
Close