glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

EXCLUSIV. Revoltă printre o parte a angajaților de la Terpena. Declarațiile patronului de la fabrica mistuită de făcări și ce spune despre viitorul firmei

Aproximativ 30 de angajați ai fabricii misuite de flăcări Terpena, din Orăștie, protestează zilele acestea, fiind nemulțumiți de faptul că, spun ei, nu li se mai permite accesul în societate, fiind forțați să își dea demisia. De partea cealaltă, proprietarul fabricii de uleiuri esențiale, Răzvan Cadariu, susține că respectivii angajați, de la momentul producerii incendiului, nu au mai venit la serviciu și nu au acceptat să le fie schimbată încadrarea, pentru a contribui la reconstrucția afacerii.

Miercuri, Sindicatul „Speranța” Orăștie a transmis o adresă Prefectului județului Hunedoara, prin care solicită convocarea Comisiei de Dialog Social în cel mai scurt timp posibil, „ca urmare a lipsei totale de dialog între patronatul SC Terpena Orăștie și anagajați”. „Vă informăm că salariații SC Terpena Orăștie s-au înscris în Sindicatul Speranța și patronatul comite mai multe abuzuri, printre care vă amintim: nu mai permite angajaților să intre în unitate, nu le-a acordat salariaților preaviz sau decizie de încetare a CIM, nu le-a plătit drepturile salariale din luna septembrie 2017, face presiuni asupra salariaților să semneze demisia. Menționăm că, deși ITM a avut mai multe controale, nu există niciun rezultat, iar angajații se prezintă în fiecare zi la poarta societății fiind umiliți, fără să li se comunice un punct de vedere al angajatorului. Neexistând un preaviz, o decizie de desfacere a CIM, ei își păstrează calitatea de salariați”, se arată în adresa trimisă către Prefectura Hunedoara.

Ce s-a întâmplat după incendiu

Contactat de „Glasul Hunedoarei”, proprietarul fabricii Terpena, care a fost mistuită de flăcări în data de 12 septembrie, povestește că, după acest moment teribil, doar 50 de angajați s-au mai prezentat, a doua zi, la serviciu, încercând să ajute cu ce puteau. Potrivit acestuia, ceilalți circa 60 de oameni, nu au mai venit, așteptând să fie chemați. „Noi, efectiv, pe teren am putut să intrăm după aproximativ o săptămână. După care, din cei 60 de oameni, au început să vină la serviciu. Stăteau două ore, plecau, alții nu au venit nicio zi. În data de 26 septembrie, s-a plătit avansul tuturor angajaților, iar înainte de a se da plata, care avea termen 11 octombrie, s-a înștiințat că se va întârzia cu plata tuturor salariilor, pe motiv că a luat foc infrastructura IT, unde aveam datele angajaților. Ele trebuiau introduse în sistem din nou, ceea ce înseamnă mii de documente”, a declarat proprietarul Terpena.

Replica lui Cadariu

Referitor la cele transmise de liderul de sindicat „Speranța”, Cadariu spune: „Toate lucrurile acestea dânsul va trebui să le dovedească sau să fim noi obligați să le dovedim. Dacă nu are dreptate, vom lua măsuri legale, pentru că este ușor să faci afirmații. Cum puteam noi să plătim drepturile salariale, dacă nu mai aveam partea electronică? S-a anunțat că se va întârzia. Sunt firme care întârzie cu lunile și care sunt funcționale complet, care nu au avut un accident de categoria noastră. Oamenii care s-au decis să plece, și care nu s-au prezentat nicio zi la serviciu, s-au trezit dintr-o dată că vor să se prezinte. Dumneavoastră plecați de la serviciu o lună, apoi vă gândiți să veniți două zile? Au venit, au stat jumătate de oră, s-au înscris în condică, și au plecat acasă. Vreau și eu un serviciu ca acesta. Cine a vrut să lucreze, a venit la serviciu din prima zi. Ei, au primit avansul în data de 26 septembrie, iar astăzi s-au plătit salariile integral la toți cei care s-au prezentat la serviciu. Condica la poartă nu a luat foc, aceea a fost și înainte, iar toți cei care s-au trecut în condică au primit salariile”, a declarat, în exclusivitate pentru „Glasul Hunedoarei”, proprietarul fabricii Terpena, Răzvan Cadariu.

Angajații care nu au venit la serviciu aveau trei opțiuni

Oamenii care protestează, cu excepția a două persoane, toți sunt relativ tineri, majoritatea în jurul vârstei de 40-50 de ani, potrivit lui Răzvan Cadariu. Acesta susține că le-a dat acestor angajați trei opțiuni. „Acum nu mai avem producție! Ne ocupăm fiecare de ceea ce a mai rămas. Dânșii au fost foarte, foarte revoltați că trebuie să facă așa ceva. Ne-am rugat de ei, vă rog, stați, să refacem, pentru că nu avem încotro, să ne putem reorganiza. Dânșii nu au lucrat. S-a luat decizia de a nominaliza toate persoanele care nu au venit la serviciu, iar acestea au primit trei opțiuni. Prima opțiune este reîncadrarea pe îngrijitor spații verzi, pentru ca ei să ajute la curățarea amplasamentului. A doua a fost partea de demisie de comun acord, iar a treia a fost că persoanele care nu s-au prezentat și au lipsit mai mult de trei zile nemotivat de la serviciu se va face cercetare disciplinară, conform Codului Muncii. Majoritatea persoanelor nu au fost de acord să treacă la sapă și lopată. Ei voiau să stea acasă, iar noi să le plătim salariile integral”, mai spune proprietarul Terpena.

Peste trei luni, spune Cadariu, fabrica Terpena va funcționa din nou
Peste trei luni, spune Cadariu, fabrica Terpena va funcționa din nou

Terpena va redeveni ceea ce a fost până în urmă cu mai bine de o lună. Aceasta este promisiunea proprietarului, care susține că, în trei luni, fabrica va funcționa din nou. „Vrem să repunem fabrica pe picioare. Rămâne valabilă dorința noastră și ne-am și apucat de asta. Schimbăm geamurile care sunt sparte, reamenajăm clădirile care nu au fost afectate și care nu sunt supuse la un risc de a cădea, demolăm ce e de demolat și începem cu instalațiile. Realist, cred că totul va fi funcțional din nou undeva în trei luni de zile. Sunt anagajați care au plecat de bunăvoie, cu demnitate și care mi-au spus că în momentul în care fabrica se repune pe picioare, ei a doua zi sunt aici din nou. I-am ajutat pe cei care au fost <oameni>, pe cei care au înțeles gravitatea situației. Le-am dat recomandări, am vorbit cu firme, care să poată să îi preia, să îi angajeze”, a declarat proprietarul fabricii Terpena, Răzvan Cadariu.

Back to top button
Close
Close