glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAnchetă

Federația de Fotbal, rămasă în offside. Curtea de Conturi interzice Primăriei Deva să mai finanțeze Centrul de Excelență

Primăria municipiului Deva dorește să se retragă din calitatea de membru fondator al Centrului Regional de Excelență în Fotbal, întrucât, în urma unui control al Curții de Conturi s-a constatat că Asociația nu este una de utilitate publică. Astfel, administrația locală nu mai poate acoperi cheltuielile cu masa, transportul și cazarea sportivilor. O adresă în acest sens a fost înaintată Federației Române de Fotbal, care are acum mingea în terenul său, și trebuie să decidă dacă va finanța ea aceste cheltuieli. Acestea nu sunt, însă, singurele probleme cu care se confruntă forul condus de Burleanu, cu privire la centrul de excelență de la Deva.

Centrul de Excelență de la Deva a fost inaugurat în vremea fostului edil Petru Mărginean.  
Centrul de Excelență de la Deva a fost inaugurat în vremea fostului edil Petru Mărginean.

În data de 3 ianuarie, Primăria Deva a transmis Federației Române de Fotbal înștiințarea potrivit căreia intenționează să renunțe la calitatea de membru fondator al Asociației „Club Sportiv Centrul Regional de Excelență-Deva”. „Ținând seama că, în urma controlului efectuat la Primăria municipiului Deva, Curtea de Conturi a României, prin Curtea de Conturi a județului Hunedoara, a constatat că Asociația <Club Sportiv Centrul Regional de Excelență – Deva> nu este o asociație de utilitate publică, vă aducem la cunoștință că municipiul Deva nu mai poate asigura cheltuielile ocazionate de cazarea și masa sportivilor, antrenorilor și a celorlalți specialiști implicați în pregătirea sportivilor, precum și transportul delegației sportive a Centrului pentru participarea la acțiunilor sportive din cadrul calendarului competițional intern. De asemenea, vă înștiințăm că Primăria municipiului Deva își manifestă intenția de a renunța la calitatea de membru fondator al Asociației <Club Sportiv Centrul Regional de Excelență – Deva>”, se arată în adresa înaintată de Primăria Deva Federației Române de Fotbal. În ultimele șase luni, administrația locală a cheltuit cu Centrul Regional de Excelență 275.000 de lei. Centrul antrenează 30 de copii. „Nu știu ce să vă zic deocamdată. Ar fi o problemă în discuție, dar așteptăm să fie soluționată de Federația Română de Fotbal. În orice caz, Centrul de Excelență va funcționa la Deva, cu primărie sau fără. Asta pot eu să spun deocamdată. Nu știu dacă Fedarația va suporta aceste cheltuieli, e mult prea devreme să vă spun ceva, mai ales că nu depinde de mine. Eu nu sunt decât directorul de la Colegiu și am făcut tot ce s-a putut să existe o astfel de clasă și un astfel de nucleu de copii… dacă e să nu mai fie, o să facem un altfel de centru, cu altă federație…”, a declarat directorul Colegiului Național Sportiv Cetate Deva, Adrian Liga.

Ministerul a refuzat eliberarea CIS către centrul de excelență

Federația Română de Fotbal a primit, la finalul lunii august, o lovitură puternică din partea Ministerului Tineretului și Sportului. Forul, condus pe vremea aceea de Elisabeta Lipă, a refuzat acordarea Certificatului de Identitate Sportivă (CIS) către Centrul de Excelență al FRF de la Deva, din cauza faptului că federația condusă de Răzvan Burleanu este membru asociat al structurii care a solicitat CIS. MTS a atras atenția și asupra faptului că participarea unui club, în al cărei act constitutiv se regăsește federația, în campionatele organizate de aceasta încalcă legea. Directorul Colegiului Sportiv „Cetate” Deva, cel în subordinea căruia se află centrul de excelență de la poalele Cetății susține că lucrurile nu stau chiar așa cum susține Ministerul Tineretului și Sportului. „Aceste centre regionale înființate de Federația Română de Fotbal nu pot avea CIS (Certificat de Identitate Sportivă) pentru că sunt ale Federației, și pentru că aceste structuri sportive nu ar putea să participe în competiții organizate de Federație. Ce nu se înțelege este altceva: aceste centre de excelență, care sunt vreo patru, dacă nu greșesc, se pregătesc, participă într-un campionat, dar nu participă în scop competițional. Asta nu se înțelege. Spre exemplu, dacă centrul de la Deva va câștiga unul dintre cele două campionate la care participă, ea nu va avea niciun merit, va fi doar onorific. Câștigătorul campionatului va fi următoarea clasată. Scopul acestor centre nu este de a câștiga competiții, ci de a pregăti viitori fotbaliști pentru echipa națională”, a spus Adrian Liga. Acesta susține că, până în final, Centrul de Excelență va rezista. „Eu nu cred că se ajunge la desființare. Dacă Primăria se retrage, asta este… Dacă Federația crede în proiectele acestea, vor continua și va fi găsită o soluție sau se rezolvă juridic problema. Cert este că elevii își continuă pregătirea”, declară Liga.

Cu toate acestea, fără Certificat de Identitate Sportivă, echipele de la Centrul de Excelență din Deva, practic, nu există, și este cu atât mai ciudat modul în care s-a făcut asocierea dintre Primăria Deva și Federația Română de Fotbal, din moment ce Asociația „Club Sportiv Centrul Regional de Excelență – Deva” nu este o asociație de utilitate publică.

Tags