glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAnchetă

(AUDIO) Discuție ȘOCANTĂ dintre un medic și un părinte: „Dacă moare, eu mă ocup de înmormântare”. Un ginecolog din municipiul Hunedoara este acuzat de malpraxis. Doctorul ar fi refuzat să asiste la naștere o gravidă, iar copilul este acum în stare gravă

Caz șocant la Spitalul Municipal din Hunedoara. O familie din localitate acuză medicul de gardă de pe secţia de Ginecologie că nu a vrut să asiste la naşterea copilului şi, ca urmare, bebeluşul s-a născut cu grave probleme de sănătate. Medicul este acum cercetat de poliţişti pentru vătămare corporală din culpă, vină pe care o recunoaşte, după cum reiese dintr-o convorbire pe care a avut-o cu tatăl bebeluşului. Înregistrarea revoltătoare, făcută înainte ca oamenii să meargă la Poliție, arată cum medicul s-ar fi oferit să plătească înmormântarea și pomana copilului, dacă părinții nu ar fi făcut public cazul.

Coșmarul familiei Nedelca a început în seara zilei de 20 iunie. Mama, însărcinată, s-a dus la spital ca să-l aducă pe lume pe cel de-al patrulea copil. Când i s-a apropiat sorocul, moașa l-ar fi chemat pe medic, dar acesta ar fi refuzat să vină în sala de nașteri. După câteva ore de dureri insuportabile, femeia a adus pe lume un copilaș de peste 5 kilograme. Băiețelul a suferit traumatisme, însă, la naștere, care au generat la rândul lor grave probleme de sănătate. În prezent, bebeluşul este internat la Timişoara, unde medicii încearcă să-i salveze viaţa. Starea copilului este în continuare severă, dar stabilă deocamdată. A ajuns la Timişoara în stare critică, cu hemoragie meningo-cerebrală masivă şi sindrom convulsiv, după ce a fost transportat cu elicoperul de la Spitalul Județean de Urgență Deva, unde fusese transferat de la Spitalul din Hunedoara. Chiar dacă va supravieţui, există riscul ca, din cauza acestor probleme, copilul să dezvolte în timp hidrocefalie. Acumularea în exces la nivelul creierului a lichidului cefalorahidian duce la creşterea presiunii intracraniene şi la pierderea abilităţilor mentale şi fizice.

Conversație șocantă între medic și părinte

La câteva zile de la naștere, tatăl copilului, însoțit de un prieten, a mers în biroul medicului ginecolog Gheorghe Lazăr. Omul a pornit înregistrarea pe telefon și a intrat. Ce a urmat este absolut șocant. Medicul recunoaște că starea gravă a copilului i se datorează, și încearcă să poarte o negociere cu bărbatul, care amenința că îi va face plângere penală și că va da totul în vileag. Negocierea era simplă. Dacă oamenii nu spun nimic și copilul trăiește, medicul va suporta toate cheltuielile familiei cu drumurile la Timișoara, dar se va ocupa și de contactul cu organizația pentru copiii cu handicap și va plăti tot ce ține de recuperarea medicală a micuțului. În caz că băiețelul moare, medicul ar urma să se ocupe de tot ceea ce ține de înmormântarea lui. Redăm mai jos stenograma înregistrării:

Dr. Lazăr: Nu vă ia nimeni cazul. Cazul rămâne trei ani. Nu luați decizii la cald. Noi nu suntem din tabere diferite, noi vrem binele acestui copil. Aparent, da, nu i-am făcut cezariană și asta e cauza, dar s-ar putea ca la judecată să se întoarcă lucrurile și să nu fiu eu vinovat, să fie infecția cu care doamna a venit…

Dr. Lazăr: Stați un pic! Față de cum vă putem ajuta noi, pe care ne-ați înțeles și noi vă înțelegem pe voi. Deci, ne ajutăm, fără instanțe și fără căcaturi.

Părinte: Eu nu știu cu ce ne puteți ajuta…

Dr. Lazăr: Vă decontez tot ce aveți acuma cu Timișoara și contactul cu organizația care se ocupă de copiii cu handicap, cu gimnastică medicală, cu kinetoterapeut. Copilul când se înscrie acolo, astăzi, 2017, 23 iunie, se înscrie cu bolile astea care nu sunt tratabile. Nu îl mai scoate nimeni de acolo. Cât el trăiește este acolo.

Dacă moare acuma, eu mă ocup. Dumnezeu să ne ferească, dar eu mă ocup. De șofer, de înmormântare, de preot dacă vreți, de pomană. Deci v-am spus. Noi trebuie să judecăm la fel. Eu nu vreau răul dumneavoastră, și dumneavoastră nu câștigați nimic făcându-mi mie rău.

Bărbatul a sesizat autoritățile. „Nu vreau să mai pățească nimeni asta”

Remus Nedelca însă nu a fost de acord cu „oferta” medicului. Omul a depus plângeri la Poliție, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara, la conducerea spitalului și la Colegiul Medicilor. „Nu vreau să mai pățească nimeni ce am pățit noi. Cum aș putea eu să iau bani de la acest om care mi-a distrus copilul? El nu trebuie să mai profeseze! Soției mele trebuia să i se facă cezariană”, a declarat Remus Nedelca.

Spital Hunedoara 4343Reacția conducerii medicale a spitalului

Medicii hunedoreni susţin că mama suferea de diabet gestaţional şi de o infecţie urinară şi nu a fost supravegheată de vreun specialist pe timpul sarcinii. Asta ar explica greutatea mare a copilului şi complicaţiile apărute după naştere. Conducerea medicală a spitalului încearcă să îl menajeze, însă, pe doctorul Lazăr, spunând că situația lui este critică, el suferind de cancer pulmonar, în ultimă fază. „Situația colegului nostru este delicată, având în vedere că el este în stadiu terminal, având o boală incurabilă. Din punctul nostru de vedere, a fost o naștere absolut normală, la o mamă care mai născuse încă trei copii, în spitalul din Hunedoara. Copilul a primit de la neonatolog scor APGAR bun, respectiv 8. Ulterior s-au complicat lucrurile. A făcut o infecție, din cauză că mama era diabetică, avea tensiune și infecție urinară. A fost transferat la spitalul din Deva, după care cei de la Deva au considerat că trebuie transferat într-o clinică. Copilul a rămas cu niște sechele neurologice, care este posibil să se remită, posibil să nu se remită. Aceste lucruri pot fi din multiple cauze. S-a făcut ecografie, copilul era mare, era deja angrenat, a născut normal, nașterea a durat 35 de minute… Din punct de vedere medical nu ne putem lega de mare lucru”, a declarat directorul medical al spitalului din Hunedoara, Bende Barna. Întrebat dacă medicul era obligat să asiste la naștere, directorul răspunde: „Medicul era de gardă, în mod normal, trebuia să fie acolo. Dar majoritatea nasc cu moașe. Avem moașe angajate, care numai asta fac. Dacă sunt complicații, cheamă doctorul”.

Dr. Bende: „Am deschis o anchetă internă”Barna Bende 1874

Ziua în care a fost făcută înregistrarea, spune directorul medical al spitalului, a fost și ultima zi de lucru a medicului Gheorghe Lazăr. Acesta este acum în concediu medical. Conducerea unității sanitare a deschis, însă, o anchetă internă. „Domnul doctor a fost în ultima lui zi de serviciu atunci. I s-a descoperit boala și nu mai vine la serviciu. Este în concediu medical și stare lui generală nu este foarte bună, și nici nu sunt semne că va fi vreodată bine. Colegiul Medicilor, pe baza documentelor medicale, va spune dacă nașterea normală și starea copilului de astăzi au vreo legătură. Este în curs și o anchetă internă, s-au luat niște declarații, avem o comisie de Etică și Disciplină, s-au cerut acte și de către Poliție, Procuratură și Colegiul Medicilor”, a mai spus directorul medical al Spitalului Municipal „Dr. Al. Simionescu”, Bende Barna.

8 Comments

  1. Normal! Daca nu dai spaga te lasa sa mori si tot ei urla colo si colo salarii marite ,sporuri…..si noi din minimul pe economie ne crestem copii si abia ne intretinem cum putem, tot de acolo sa dam si spaga la nenorocitii astia cand suntem la necaz. Sa va dea Dzeu sanatate pe cat de etici si corect sunteti!

Back to top button