glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAdministrațieAnchetă

Fostul primar al Devei, bun de plată. Mărginean – aroganță, prostie și încăpățânare de peste 1,6 milioane de lei

Controlul Camerei de Conturi Hunedoara la Primăria Deva scoate la lumină noi nereguli săvârșite de fosta administrație și plătite din banii comunității. Aroganța cu care fostul edil, Petru Mărginean s-a raportat la firma de salubritate i-a costat pe deveni nu mai puțin de 1.636.140,41 lei.

În anul 2012, când a preluat conducerea Primăriei Deva, Petru Mărginean a început un război total împotriva a tot ce era moștenit din cele patru mandate ale predecesorului său. Este de notorietate cum noul edil a început lupta cu terasele, cu chioșcurile, cu bodegile de cartier. ”Războaie” pornite pe percepția, nefondată, că toți cei care desfășurau activități comerciale în urbe erau oamenii vechii administrații, iar noua conducere trebuia să-i înlocuiască cu camarila dezvoltată rapid în jurul noii conduceri.

Salubritatea, o nucă tare pentru Mărginean

Petru Mărginean nu s-a mulțumit doar cu terasele și micii comercianți, ci a început o luptă împotriva principalilor prestatori de servicii publice din Deva, firma Devatrans și Salubritate SA, încercând prin mijloace financiare să determine falimentul acestora. Firma de transport a reușit să o scoată din ”piață” fără ca serviciile oferite devenilor printr-o soluție de compromis, la limita legii, să fi dus la îmbunătățirea calității serviciilor.  Salubritatea s-a dovedit o nucă tare chiar și pentru sforarii aduși special de Mărginean de la București. Doar că ”sforile” trase de aceștia și girate de edil au costat municipalitatea peste 1,6 milioane de lei, adică peste 16 miliarde de lei vechi. Povestea prin care a fost creat un asemenea prejudiciu are trei ingrediente: prostie, aroganță și încăpățânare.

O datorie care trebuia onorată

În momentul în care a preluat frâiele administrației publice locale, Mărginean, a găsit o creanță în valoare de 751.032 de lei, pe care era obligat de o hotărâre judecătorească definitivă să o plătească către firma Salubritate SA. De fapt, acești bani i se cuveneau de drept firmei de salubritate fiind indisponibilizați ilegal de fosta administrație a Devei. Dacă Mărginean s-ar fi conformat hotărârii judecătorești și ar fi plătit banii reținuți ilegal de la firma de salubrizare, nu s-ar fi înregistrat pierderi din fondurile publice. Doar că Mărginean a refuzat să pună în aplicare hotărârea instanței, în condițiile în care avea cunoștință despre aceasta și, implicit, despre faptul că penalitățile stabilite de instanță sunt de 0,1 la sută pe zi de întârziere calculate de la data de 01.11.2011 până la data achitării integrale a debitului. Mai mult decât atât, la ordinul lui Mărginean, a fost atacată, tardiv, sentința Tribunalului Hunedoara, decizia Curții de Apel menținând în totalitate hotărârea primei instanțe, în anul 2014. Cu toate acestea Mărginean a refuzat să facă plata, prevăzută în sentință, către firma de salubrizare, până în anul 2016 când conturile municipiului Deva au fost executate prin intermediul unui executor judecătoresc. Auditorii Camerei de Conturi au constatat că în anul 2016 penalitățile aferente sumei de 751.032 de lei și cheltuielile de judecată, respectiv de executare care au fost plătite din bugetul public au ajuns la valoarea de 1.636.140,41 de lei. Bani pe care administrația publică a municipiului Deva ar trebui să îi recupereze de la cei care se fac vinovați pentru neplata la timp a sumei iniţiale cuvenită firmei de salubritate.

Back to top button
Close
Close