glasul-hd.ro Web analytics

Special

Dublă reprezentare pentru Hunedoara la „Salonul bicicletei”

Ediţia din acest an a „Salonului bicicletei” de la Bucureşti a avut peste 10.000 de vizitatori, iar Hunedoara a beneficiat de o dublă reprezentare, în ambele cazuri fiind vorba despre iniţiative private. Deşi ciclo-turismul este un fenomen în creştere în România, nicio autoritate publică din judeţ nu a fost interesată de principala manifestare dedicată amatorilor de plimbări cu bicicleta.

Deveanul Alin Bonţa şi-a prezentat şi la Bucureşti albumul „Cu bicicleta prin Hunedoara” (singurul album turistic din România dedicat în întregime ciclismului). A reuşit să treacă peste o mare deficienţă de organizare (culoarele au fost prea înguste, aglomeraţia prea mare, vizitatorii fiind astfel descurajaţi să se oprească şi să se dumirească foarte bine asupra majorităţii standurilor) şi s-a întors la Deva, per ansamblu, mulţumit. „Aş fi dorit să facem o prezentare şi la un spaţiu pentru evenimente, dar un asemenea spaţiu nu a existat amenajat în cadrul târgului. Imediat după ce am sesizat că pentru un aflux de oameni atât de mare, culoarele sunt prea înguste, ne-am pus pe împărţit flyere aproape de intrare, invitând lumea să treacă şi pe la standul nostru. La stand am constatat că, în general, lumea are o reţinere în a lua o carte în mână şi a o răsfoi. Totuşi, intrând cu oamenii în vorbă, am reuşit să-i facem să treacă peste această reţinere. Am apelat şi la un mic truc pentru a atrage lumea la standul nostru: am organizat concursuri de citit rânduri din album stând pe un NevBoard (o placă asemănătoare cu un skateboard, amplasată pe un singur suport, circular sau semicircular, folosită pentru exersarea echilibrului – n.red.). Bilanţul este unul pozitiv pentru că am reuşit să prezentăm albumul şi la Bucureşti, în cadrul unei manifestări dedicate ciclismului”, spune Alin Bonţa.
Albumul „Cu bicicleta prin Hunedoara” îşi continuă seria prezentărilor oficiale astăzi, în Orăştie, în Sala Sinagogii, cu începere de la ora 18.00, şi joi, la Petroşani, în Aula Universităţii, de la ora 11.00.

Ţara Haţegului pe bicicletă

Anca Rusu a prezentat la Bucureşti cele 12 trasee de cicloturism din Ţara Haţegului
Anca Rusu a prezentat la Bucureşti cele 12 trasee de cicloturism din Ţara Haţegului

A doua reprezentare a judeţului la „Salonul bicicletei” a venit din partea Asociaţiei de Turism
„Retezat” în cooperare cu Destinaţia Ecoturistică Ţara Haţegului – Retezat, în al căror stand au fost promovate cele 12 trasee de cicloturism din Ţara Haţegului. Este vorba despre mai bine de 300 de kilometri de trasee care te duc cu bicicleta pe la fiecare obiectiv turistic important din zona amintită, atât în zona depresionară, cât şi în cea montană. „Avem primele astfel de trasee omologate de Ministerul Turismului şi nu puteam rata ocazia de a le promova la «Salonul bicicletei», mai ales că interesul pentru cicloturism este în creştere şi la noi în ţară. Am reuşit să realizăm şi câteva contacte şi sunt sigură că vom avea mulţi turişti care vor dori să descopere pe bicicletă Ţara Haţegului. De fapt, deja avem anunţată o tabără cu câteva zeci de participanţi, pentru toamna acestui an”, spune Anca Rusu, managerul Destinaţiei Ecoturistice. Cele 12 trasee din Ţara Haţegului omologate de Ministerul Turismului sunt marcate corespunzător şi pot fi accesate simplu cu un smartphone, descărcând aplicaţia oficială Ţara Haţegului – Retezat de pe Google Play sau App Store.