glasul-hd.ro Web analytics

Special

Doi deveni au sărbătorit Centenarul pe cel mai înalt vârf din Uganda

Alexandra Marcu și tatăl său au cucerit vârful Margherita Peak

Expediția pe cel mai înalt vârf din Uganda a fost dusă la bun sfârșit de alpinista Alexandra Marcu și tatăl său. Chiar de Ziua Națională a României, cei doi deveni au reușit să cucerească vârful Margherita Peak (5.109 m).

Alexandra și Dan Marcu au plecat în Uganda în 23 noiembrie, cu scopul de a ajunge pe vârful Margherita Peak în ziua Centenarului Marii Unirii. După o săptămână prin junglă, mlaștină și ghețar, în 1 Decembrie cei doi deveni au pus steagul României pe cel mai înalt vârf din Munţii Rwenzori şi al treilea din Africa. „Șapte zile grele prin junglă, mlaștină, ghețar. Misiune îndeplinită! Am sărbătorit Centenarul Marii Uniri, chiar de 1 decembrie, la 5109 m, pe Margherita Peak, al treilea vârf al Africii! La mulți ani, România! Expediția a fost sprijinită de Consiliul Județean Hunedoara, care ne este alături anual în promovarea județului și a României pe cele mai înalte vârfuri ale lumii. Vom petrece câteva zile alături de comunitatea românească din Uganda și ne vom întoarce acasă în data de 10 decembrie”, este mesajul postat de Alexandra pe pagina sa de facebook. Munții Rwenzori sau Munții Lunii-cum au fost menționați de geograful Ptolemeu, precizând că sunt veșnic acoperiți de zăpadă, se află în Africa Ecuatorială, între Uganda și Republica Democratică Congo. Deși se află la numai 48 km de Ecuator, cele mai înalte vârfuri ale lanțului montan sunt în permanență acoperite de zăpadă. Aceștia se află într-o zonă umedă și sunt adesea învăluiți de nori.

A doua expediție cu succes de anul acesta

Cucerirea celui mai înalt vârf din Uganda nu este prima expediție realizată cu succes anul acesta de cei doi alpiniști. În luna august, Alexandra și tatăl său au ajuns pe vârful Ararat, cel mai înalt vârf al Turciei (5.165 metri). „Ziua vârfului a durat în total 14 ore și a însemnat 1.000 de metri urcați în altitudine și aproximativ 3.000 m coborâre. A fost o zi lungă, cu porțiuni de grohotiș, bolovani, dar și ghețar, însă ne bucurăm că am avut parte de o zi frumoasă și am reușit să ajungem pe vârf”, declara la finalul ascensiunii, Dan Marcu. Și această expediție, la fel ca cea de pe Margherita Peak, a avut drept scop promovarea Devei și a județului Hunedoara, dar și sărbătorirea Centenarului.