glasul-hd.ro Web analytics

Me’m tai – tai

CASTELUL DOAMNELOR

De-a lungul Loirei se înșiră o salbă de castele și conace, mai mari sau mai mici, toate aflate acum în proprietate privată. Unele sunt locuite, unele sunt incluse în circuitul turistic (nu mă întrebați de prețuri!). Conacele sunt locuite, iar o vizită acolo te aduce “la om acasă”; nu întreaga proprietate e deschisă publicului, dar legea franceză obligă proprietarul unei astfel de clădiri la anumite condiții, oferindu-i, în același timp, o mulțime de facilități.

Intrând acolo te împiedici de pisicile casei, vezi în bucătărie gospodina pregătind masa, copiii se joacă în curte, în timp ce stăpânul casei te însoțește în turul conacului. Guști din vinul casei, mesteci un măr în timp ce te plimbi ascultând istoria locului.

Într-una din călătoriile mele la Nantes, l-am întrebat pe Jean-Pierre ce castel să vizitez pe Valea Loarei. Traversând pe acolo am văzut zeci de indicatoare, am vizitat câteva mai micuțe și voiam să vizitez “perla” castelelor.

Jean-Pierre a spus: “Mergeți la Chenonceau și ați văzut totul. Oricare alt castel o să vizitați după acesta va fi în umbra lui”. Zis și făcut, că doar sfatul unui “băștinaș” e mai bun decât orice ghid de turism.

Istoria feminină a locului e destul de picantă. De fapt, femeile și-au pus amprenta definitorie, de-a lungul secolelor, pe ceea ce azi putem vedea.

Castelul Chenonceau este construit sub forma unui pod cu arcade, pe cinci piloni, peste râul Cher. Nivelul apei e foarte scăzut acum  și am impresia că, de fapt, are cinci picioare.

Castel și domeniu de vis

Supranumit CASTELUL DOAMNELOR, Chenonceau a fost construit de femei, pentru femei. La începuturile sale – secolul al 11-lea – a fost doar o moară, care apoi ajunge în proprietatea lui Francisc I, regele Franței, apoi a lui Henric al II-lea, care îl face cadou amantei sale, Diana de Poitiers. Ea are geniala idee, în 1555, de a-l prelungi peste râu și va folosi lungul coridor format ca sală de bal.

După moartea regelui Henric al II-lea, regina Catherina de Medici o alungă pe amantă și castelul ajunge în proprietatea ei și a norei sale. Catherina de Medici cheltuie o avere organizând aici baluri nocturne renumite prin opulența lor. Aici are loc și primul foc de artificii din Franța, în 1560, în cinstea accesului la tron al fiului său, Francisc al II-lea.

De-a lungul anilor, castelul trece în proprietatea altor femei, care fiecare își pune amprenta personală – un salon de lectură, apoi o bibliotecă sunt adăugate rând pe rând. Din 1913, Castelul Chenonceau aparține familiei Menier, celebră prin marca de ciocolată Menier.

Și dacă femeile au avut cuvântul hotărâtor în construcția și transformarea castelului, care credeți că sunt cele mai impresionante încăperi? În afara sălii de bal, bucătăriile se află în pilonii podului, aprovizionarea se făcea cu bărcile, pe râu, iar apoi bucatele erau urcate pe scări. Aceste încăperi sunt funcțional concepute cu cămări și spații de depozitare și sunt pline de felurite ustensile, cratițe și oale imense – semn pentru mine că pe vremea aia gurmanzii erau la modă.

Castelul are două grădini superbe. Una făcută de soția regelui Francisc I și alta, de amanta acestuia. Fiecare își are farmecul său, iar dacă ajungi aici poți petrece ore întregi. Pe domeniu te poți plimba și în pădurea castelului și te poți pierde și în parcul labirint impecabil aranjat.

În castel vizitezi și “Camera neagră”. După moartea soțului ei, regina Catherina de Medici s-a retras aici timp de 11 ani, zugrăvindu-și camera în negru și alb. Atmosfera sumbră de aici contrastează cu aerul boem al întregului castel.

Actualii proprietari ai domeniului își pun și ei amprenta feminină asupra castelului. În majoritatea încăperilor ești întâmpinat de aranjamente florale impresionante, în perfectă concordanță cu atmosfera locului. Am avut răgazul de a ne plimba aproape singuri prin tot castelul, lucru ce a făcut și mai plăcută această vizită. Sfatul lui Jean-Piere a fost grozav, iar în urma vizitei i-am spus un proverb românesc adaptat impresiilor cu care am rămas: “Femeia sfințește locul!”.

Tags