glasul-hd.ro Web analytics

Anchetă

O firmă pentru doi ani de profit. Ginerele lui Moloț a intrat în familie ca „pușculiță” pentru banii Consiliului Județean

Una dintre firmele prin care ginerele preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara a încasat sume importante de bani de la instituţia publică pe care o conduce socrul său a trăit doi ani, după care a fost „sacrificată”. Societatea comercială Olivent Invest care a aparținut lui Robertto – Patrick Venter este una dintre puţinele firme care a obţinut contracte finanţate de Consiliul Judeţean Hunedoara, în cele mai multe cazuri fiind singurul participant la procedura de atribuire.

Din 2008 până în anul 2010 când ginerele președintelui Consiliului Județean Hunedoara a cedat părțile sociale unor terțe persoane, firma Olivent a încasat de la Consiliul Judeţean Hunedoara peste 11 milioane de euro, în urma unor contracte atribuite fără licitaţie. Aceste sume sunt mult mai mari, pentru că firma ginerelui preşedintelui Mircea Moloţ lucrează şi în calitate de subcontractant, declarat sau nu, în alte investiţii finanţate din bugetul judeţului.

Multe lucrări, un singur pretendent

În anul 2008, Olivent Invest este chemat la o negociere directă la Consiliul Judeţean Hunedoara şi primeşte suma de 329.612 lei pentru amenajarea holului principal de acces şi a casei scării la sediul instituţiei. Firma celui care îi va deveni ginere preşedintelui Mircea Moloţ a fost singurul ofertant. În acelaşi an, Robertto Venter este tot singur ofertant şi pentru o investiţie în valoare de 40.541 de lei, care avea ca obiect reparaţii capitale la secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului Judeţean din Deva. În anul 2009, firma Olivent primeşte încă două contracte. Primul în valoare de 1.714.890 de lei pentru repararea Centrului Militar Judeţean Hunedoara. În acest contract atribuit prin licitaţie deschisă, Venter a mai avut un concurent, de formă, ţinând cont de diferenţa infimă dintre preţul de pornire şi cel de adjudecare a contractului. Un al doilea contract în anul 2009 a fost legat de reparaţiile faţadei clădirii Consiliului Judeţean, în valoare de 4.627.645 de lei. Singura ofertă „dintre care au ales” reprezentanţii Consiliului Judeţean a fost depusă de firma Olivent. Olivent a încheiat anul 2008 cu un profit de 75,490 de lei. În paralel, Olivent a lucrat ca subcontractor pentru firma Viva Construct la reabilitarea clădirii Teatrului de Artă din Deva. De asemenea a fost cooptat în rândul subcontractorilor care au lucrat în cadrul proietcului de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare din Deva și Hunedoara finanțate prin programul ISPA. În urma acestor contracte firma ginerelui lui Moloț a încheiat anul 2009 cu un profit de 858.904 lei

2010, anul muntelui, apei şi al bisericilor

În anul 2010, firma Olivent împreună cu alte două societăţi „prietene” reuşesc să pună mâna pe un contract care are ca obiect construirea de refugii salvamont în zona alpină a Munţilor Retezat. Contractul a stârnit foarte multe controverse . Banii cu care au fost finanţate aceste lucrări au venit tot pe filiera CJH, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Firma SC Olivent Invest SRL şi-a adjudecat construirea a patru baze şi refugii salvamont, iar partea sa din valoarea contractului a fost de aproximativ 505.000 de lei. În acelaşi an, Olivent a semnat un contract pentru restaurarea şi recuperarea valorilor de cult din mai multe sate din judeţul Hunedoara. Valoarea contractului a fost de 730.000 de lei, fără TVA. Pentru a pune mâna şi pe o „felie” din programul ISPA, ginerele lui Moloţ a subcontractat, de la Hidroconstrucţia Bucureşti, o parte din lucrările din municipiul Deva. Numai că, firma lui Venter a făcut treaba de mântuială, spre nemulţumirea antreprenorului, care a fost nevoit să facă intervenţii ulterioare asupra lucrărilor. Cu toatea acestea, anul 2010 a fost unl cât se poate de prost pentru Venter, a cărei firmă a înregistrat pierderi contabile de 540.682 de lei.

După nuntă, mai cu fereală

După ce a devenit cu „acte în regulă” ginerele preşedintelui Mircea Moloţ, patronul firmei Olivent Invest, Robertto Venter nu s-a mai înfipt direct la lucrări finanţate de Consiliul Judeţean. În schimb acesta încearcă să scape de firma Olivent Invest. În luna iulie a anului 2011 „ginerică” a cesionat părţile sociale ale firmei care l-a consacrat, unor persoane din judeţul Timiş, Petru Călin Cirin şi Maria Novacovici. Asta după ce, în prealabil, a reuşit să „stoarcă” societatea care a încheiat anul 2010 cu pierderi uriașe. Concomitent Robertto Venter îşi desfăşoară activitatea pe alte firme care lucrează în subantepriză, declarată sau nu pentru mai multe firme abonate la lucrări publice finanțate de Consiliul Județean printre care Viva Construct, Transconstruct Import Export și Moni Impex. Una dintre aceste societăţi comerciale este Vivanty Industries SRL, din Şoimuş, firmă aproape falimentară până în momentul cedării societății Olivent. Noua firmă cu care activează ginerele lui Moloț a lucrat la Centrul Judeţean pentru Managementul Situaţilor de Urgenţă, adjudecat de Viva Construct pentru suma de 50.135.300 de lei. Surse din Consiliul Judeţean Hunedoara susţin că „ginerică” a pus ochii pe câteva investiţii foarte profitabile finanţate de instituţia condusă de „tata socru”. Pe lângă aceste lucrări finanțate de Consiliul Județean, Venter a prins și alte proiecte finanțate pe fonduri europene de primăriile aflate în sfera de influență a soctului său, printre acestea cele mai multe au fost centrele de informare turistică și terenuri de sport.