glasul-hd.ro Web analytics

Anchetă

Moloț își plantează „căpușele” în Consiliul Județean. Vetuţa Stănescu a girat afacerile „clanului” Moloț cu Spitalul Județean

Imediat după preluarea Spitalului Județean de Urgență din Deva de către Consiliul Județean Hunedoara, președintele Mircea Moloț a pus la punct un plan de căpușare a bugetului instituției sanitare. Pionii principali ai strategiei puse la cale de șeful Consiliului Județean au fost managerul din acea vreme, Silviu Didilescu, și directorul economic, Vetuța Stănescu.

Omul de încredere al președintelui Mircea Moloț în conducerea spitalului este directorul economic, Vetuța Stănescu, care a făcut parte din comisiile de licitație ce au atribuit lucrări importante, exclusiv firmelor de casă ale președintelui CJ Hunedoara, Viva Construct și unei alte  societăți controlate de fostul lider PNL de Petroșani și consilier județean, interlopul Alin Simota.

Rea credinţă sau prostie

În calitate de director economic, Vetuţa Stănescu a comis câteva nereguli acoperite ulterior. Astfel directorul economic al spitalului a acceptat la plată facturile firmelor de construcţii fără ca acestea să constituie garanţia de bună execuţie aferentă tranşelor facturate şi achitate. În două contracte, cu o valoare totală de 1.570.987 de lei, spitalul din Deva nu a avut nicio garanţie privind buna execuţie a lucrărilor. De asemenea, în dorinţa de a umple conturile firmelor clientelare cu cât mai mulţi bani, directorul economic a avizat procedura de achiziţie pentru obiective de investiţii pentru care existau alocări bugetare din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara. Astfel că au fost efectuate lucrări la Serviciul UPU, la Laboratorul de Analize Medicale şi la Ambulatoriu, cu toate că lucrările respective au fost finanţate şi licitate în prealabil şi de DSP Hunedoara, înainte ca Spitalul Municipal să treacă în portofoliul Consiliului Județean. Conducerea spitalului a fost înştiinţată în scris de către directorul DSP Hunedoara că urmează să nu efectueze lucrări peste cele licitate deja şi finanţate cu bani de la Ministerul Sănătăţii. Cu toate acestea, la iniţiativa managerului Silviu Didilescu şi a directorului economic Vetuţa Stănescu au fost cheltuiţi bani publici, din bugetul Consiliului Judeţean, pentru lucrări care nu corespund normelor sanitare, în condiţiile în care acestea puteau să fie proiectate corespunzător şi finanţate din fonduri ale Ministerului Sănătăţii. Pentru „serviciile competente” oferite conducerii spitalului, directoarea economică a fost recompensată şi cu promovarea soţului, ginecologul Romeo Stănescu, în fruntea secţiei de Obstetrică-Ginecologie.

Căpuşele lui Moloţ „au supt” şi din banii spitalului

Odată cu preluarea spitalului de către Consiliul Judeţean, printre firmele care s-au „cuplat” la banii alocaţi pentru investiţii a fost şi deja celebra societate Viva Construct. Firma de construcţii este abonată la lucrări din bugetul Consiliului Judeţean, în ultimii ani semnând contracte foarte profitabile cu instituţia condusă de Mircea Moloţ. Viva Construct a pus mâna şi pe două contracte cu Spitalul Judeţean în valoare totală de 588.413 de lei fără TVA. Ambele contracte au fost adjudecate în urma unor licitaţii cu un singur ofertant. O primă lucrare a fost amenajarea laboratorului de analize. Contractul a fost adjudecat pentru suma de 352.286 de lei fără TVA. Ca să nu existe surprize, în timpul licitaţiei din comisie au făcut parte atât managerul de atunci Silviu Didilescu, cât și directorul economic, Vetuța Stănescu. În timpul lucrărilor s-a prelungit termenul de execuţie şi s-a mărit nejustificat valoarea contractului. În acelaşi timp, firmei Viva nu i-a fost reţinută garanţie de bună execuţie, aşa cum prevede legea. O a doua lucrare atribuită după acelaşi scenariu – cu unic ofertant – a fost construirea şi amenajarea ambulatoriului de la Baia Sărată. Valoarea ofertei depusă de Viva Construct a fost de 236.126 de lei fără TVA. Ulterior costul lucrării a crescut cu 5.995 de lei, fără TVA. În comisia de licitație a apărut, din nou, Vetuța Stănescu, iar la începerea lucrărilor Primăria Deva nu emisese încă autorizaţie de construcţie.

Firmele interlopului Simota au profitat de bugetul Consiliului Judeţean

O altă firmă care a fost plătită din banii Consiliului Judeţean, prin intermediul Spitalului, este controlată de interlopul Alin Simota. Lucrările de construcţii şi renovare ale Ambulatoriului Integrat au fost adjudecate de firma Atomis SRL Petroşani, singurul participant la licitaţia care a avut loc în data de 27 septembrie 2010. Oferta firmei lui Simota a fost de 1.786.501 de lei, iar termenul de execuţie iniţial a fost prelungit ulterior. Alte două lucrări de investiţii la care s-a încălcat atât legislaţia în construcţii, cât şi cea a achiziţiilor publice au scos din bugetul judeţului 933.431 de lei pentru laboratorul de radiologie şi compartimentarea blocului operator. Ambele contracte au fost executate fără să fie reţinute garanţii de bună execuţie şi cu prelungirea termenelor de execuţie, de către conducerea Spitalului Județean al cărui Director Economic este Vetuța Stănescu, persoana pe care Moloț vrea să o impună vicepreședinte al Consiliului Județean, în locul rămas vacant prin demisia lui Tiberiu Balint.

O incompatibilitate evidentă, nevăzută de conducerea Consiliului Județean

Mai mult decât atât, Directorul Economic al Spitalului Județean Deva, Vetuța Stănescu, se află într-o evidentă incompatibilitate cu statutul de Consilier Județean. Incompatibilităţile pentru funcţia de consilier județean sunt specificate în Legea 161/2003. Conform articolului 88, un consilier județean nu poate fi în același timp: preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local, ori a consiliului judeţean respectiv, sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul, sau care deţin, filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă. În această situație Spitalul Municipal este asimilat unei regii autonome aflate sub autoritatea Consiliului Județean.