glasul-hd.ro Web analytics

Anchetă

Consiliul Județean tratează cu indiferență o investiție de 70 de milioane de euro. Deponeul de la Bârcea Mare ar putea fi blocat de ecologiști

Județul Hunedoara riscă să piardă o finanțare europeană de 70 de milioane de euro din cauza nepăsării autorităților județene. Acordul de mediu emis pentru construirea deponeului ecologic de gunoi de la Bârcea Mare a fost contestat în instanță de o organizație non-guvernamentală din Cluj. Atoritățile județene nici măcar nu au trimis un avocat care să le reprezinte interesele în fața judecătorilor.

Centrul Independent Pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIPDRM), cu sediul în Cluj-Napoca, a cerut anularea Acordrului de Mediu emis de APM Hunedoara în vederea realizării deponeului ecologic.
Un proces cu o miză de milioane
Ieri, Tribunalul din Cluj a decis amânarea pronunțării pentru data de 21 ianuarie în dosarul în care CIPDRM poate bloca investiția Consiliului Județean Hunedoara. În cursul serii, Managerul public al Consiliului Județean Hunedoara, Dan Stoian, nu știa care a fost decizia instanței de judecată pentru că la un proces cu o asemenea miză, administrația județului nu a avut nici un reprezentant, avocat sau consilier juridic. „Am trimis documente. Nu avea rost sa angajăm un avocat sau să trimitem un consilier juridic pentru acest proces”, a declarat Stoian. Acesta este optimist referitor la decizia judecătorilor. „Lucrurile sunt făcute bine. Nu avem cum să pierdem procesul. Și dacă totuși sentința nu va fi favorabilă o să facem recurs”, a declarat managerul Public al CJ Hunedoara, Dan Stoian. La termenul de ieri nici autoritățile de mediu nu au fost reprezentate. Avocatul CIPDRM, Liviu – Marius Harosa a declarat că pe lângă acțiunea de anulare a Acordului de Mediu a fost introdusă și o acțiune de suspendare a acestuia până la soluționarea litigiului cu o sentință definitivă. Reușita unui astfel de demers ar duce la pierderea finanțării europene pentru realizarea deponeului ecologic, în condițiile în care termenul de realizare a acestuia este 15 septembrie 2015.

Riveranii, nemulțumiți de atitudinea autorităților

Avocatul CIPDRM, Liviu – Marius Harosa susține că a fost depusă o listă cu 280 de semnături ale locuitorilor din vecinătatea zonei în care se va contrui deponeul și care sunt nemulțumiți de modul în care au fost organizate dezbaterile publice cerute de lege în vederea eliberării Acordului de Mediu. „Oamenii nu au fost consultați așa cum o cere legea. Au fost organizate dezbateri publice în Simeria, Băcia și Deva nu în satele afectate de construcția deponeului. Oamenii sunt nemulțumiți că nu au reușit să ajungă să-și expună punctul de vedere referitor la această investiție. De asemenea sunt probleme și cu distanțele mici dintre deponeu și locuințele oamenilor”, suține avocatul  angajat de CIPDRM. Din actele depuse la dosarul cauzei de APM Hunedoara rezultă că au avut loc consultări ale populației în Simeria Băcia și Deva și nu în satele de lângă amplasamentul deponeului, pentru că acestea sunt centrele administrative de care aparțin localitățile „riverane” gropii de gunoi ecologice.

Un proiect european, în al doisprezecelea ceas

 

Autoritățile județului au tot amânat demararea proiectului până au ajuns în situația de a nu mai avea timp pentru implementarea lui. O eventuală suspendare a Acordului de Mediu ar duce la pierderea finanțării din cauza depășirii termenului limită de implementare a proiectului. Deponeul de la Bârcea Mare va fi întins pe 26,2 hectare, cu o capacitate de 4,5 milioane de metri cubi. Investiţia realizată cu fonduri europene va demara în acest an, iar până în luna septembrie prima din cele două „celule” de stocare a deşeurilor, din deponeul de la Bârcea Mare va fi funcţională. Iniţial, costul investiţiei a fost estimat la 70 de milioane de euro. Vechile gropi de gunoi vor dispărea „Proiectul se întinde pe toată suprafaţa judeţului Hunedoara şi crează infrastructura necesară, astfel încât gestionarea deşeurilor să se realizeze în conformitate cu prevederile legale, în condiţii de protecţie a mediului şi sănătăţii populaţiei. Proiectul are în vedere realizarea următoarelor obiective: staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, depozit de deşeuri cu capacitatea de 4.576.800 metri cubi în localitatea Barcea Mare, pe un teren în suprafaţa de 26,2 hectare, staţie de sortare deşeuri Petroşani, cu capacitatea de 15.980 tone/an (51 tone/zi) şi suprafaţa construită de 3.000 metri pătraţi, staţie de transfer deşeuri Petroşani, cu capacitatea de 42.571 tone/an şi suprafaţa construită de 14.000 metri pătraţi şi închiderea depozitelor neconforme: Deva (6,74 ha), Orăştie (5,0 ha), Haţeg (2,0 ha), Hunedoara, (5,28 ha), Călan (1,02 ha), Rapoltu Mare (2,92 ha), Petrila (4,0 ha), Aninoasa (0,8 ha), Lupeni (4,53 ha)”, potrivit acordului de mediu al proiectului.

Back to top button