glasul-hd.ro Web analytics

Anchetă

În ultimele zile de mandat, Mărginean își face publice ilegalitățile. Platformele îngropate pot să-l îngroape definitiv pe primarul Devei

Ultimul „tun” pe care Mărginean încearcă să-l tragă bugetului Devei este legat de montarea a opt platforme subterane de colectare a deșeurilor. Contractul, în valoare de circa 100.000 de euro pentru opt platforme a fost atribuit fără licitație unei firme din Oradea în condiția în care firma spaniolă care deține licența de producție pentru aceste echipamente s-a oferit să monteze în același preț 12 bucăți.

După ce a refuzat oferta firmei Salubritate SA Deva de a monta gratis (în prețul contractului de salubritate existent) platforme subterane de colectare a deșeurilor, dar pentru că toate studiile arătau că devenii își doresc așa ceva, Mărginean s-a gândit că poate scoate bani și din gunoaie.

Ei centrează, ei dau cu capul

Primăria Deva a încheiat în 08.04.2016, un contract cu firma Euriteh SRL din Oradea pentru realizarea unui studiu de fezabilitate în vederea amenajării a opt platforme subterane de colectare a deșeurilor. Așa cum vom demonstra în continuare, numărul de opt platforme nu este deloc întâmplător, cu toate că Deva are nevoie de mult mai multe astfel de puncte de colectare a deșeurilor. Firma din Oradea a prezentat studiul de fezabilitate care a fost aprobat, tot în luna aprilie, de ”mașina de vot” aflată la dispoziția primarului numită și Consiliu Local. Prin acel studiu firma Euriteh a stabilit prețul estimativ la care pot fi realizate lucrările și condițiile tehnice. În 12.05.2016, la o lună după ce semna contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate, firma Euriteh primea fără licitație (prin atribuire directă) contractul de proiectare și execuție a platformelor subterane de colectare a deșeurilor. Cu alte cuvinte Euriteh a stabilit prețul și condițiile tehnice pe baza SF-ului întocmit la cererea Primăriei conduse de Mărginean și tot Euriteh a fost desemnată să facă lucrările la prețul și în condițiile pe care și le-a autoimpus. Adică la circa 12.500 de euro pentru o platformă subterană de colectare a deșeurilor. Cum spuneam, numărul de opt platforme nu este întâmplător. El a fost stabilit pentru ca ”hoția” să fie acoperită de lege. Valoarea maximă legală a lucrărilor care pot fi atribuite fără licitație este de 100.000 de euro. Costurile pentru cele opt platforme se încadrează în valoare legală pentru ca firma Euritech să nu fie nevoită să participe la o licitație pentru a lua lucrarea.

De ce se teme Mărginean de licitație?!

Primarul Petru Mărginean n-a avut nici un interes să organizeze o licitație pentru aceste lucrări ținând seama de faptul că prețul stabilit de Euriteh este mult mai mare decât cel real. Pe de altă parte licența de fabricație a echipamentelor este contestată de o firmă din Spania care susține că Euriteh ar fi copiat platformele subterane de colectare a deșeurilor și nu ar avea voie să le comercializeze. În acest sens firma spaniolă a notificat Primăria condusă de Mărginean demonstrând că există pe rol un proces în urma căruia există riscul de a fi sigilate toate echipamentele montate ilegal de Euriteh. O licitație i-ar fi adus la aceeași masă atât pe titularul licenței pentru echipamente cât și pe prezumtivul plagiator a acestora. De asemenea o licitație ar fi coborât prețul de la circa 12.500 de euro cât a stabilit în Studiul de Fezabilitate firma Euriteh la circa 7.000 de euro, care este prețul pieții pentru astfel de echipamente. Și în al treilea rând o eventuală licitație implica un caiet de sarcini făcut după Studiul de Fezabilitate al Euroteh care ar fi fost cu siguranță contestat dacă firma din Oradea ar fi fost intenționată să-și adjudece lucrarea. Prin încredințare directă bugetul Devei a fost păgubit de circa 44.000 de euro, bani care s-au scurs, evident, spre conturi private.

Back to top button