glasul-hd.ro Web analytics

Publicitate

Ce este un variator (dimmer) și cum îl alegi pe cel potrivit nevoilor tale

Un variator sau dimmer LED este un dispozitiv electric folosit pentru a controla luminozitatea becurilor tip  LED (diode emițătoare de lumină). Spre deosebire de becurile tradiționale incandescente sau fluorescente, luminile LED necesită variatoare specializate datorită naturii lor de joasă tensiune și a circuitelor unice.

Cum funcționează variatoarele LED

Pentru a alege cel mai potrivit model pentru nevoile tale, este bine să înțelegi cum funcționează acest dispozitiv.

Dimmerele cu LED funcționează prin ajustarea cantității de curent electric furnizat corpului de iluminat cu LED. Ele folosesc un proces numit modulare pe lățimea impulsurilor (PWM) sau reglare de fază, pentru a controla intensitatea ieșirii luminii. Mai exact, dimmer-ul aprinde și stinge lumina LED la o frecvență prea rapidă pentru a o percepe ochiul uman. Variind raportul dintre timpul de pornire și cel de oprire, variatorul ajustează eficient luminozitatea percepută a luminii.

Tipuri de variatoare LED

Există mai multe tipuri de dimmer LED disponibile pe piață, fiecare potrivit pentru diferite aplicații și compatibil cu diverse sisteme de iluminat:

– Variatoare standard: Acestea sunt proiectate special pentru lumini cu LED și oferă funcționalitate de bază de reglare a luminii. Ele sunt de obicei compatibile cu tehnologiile de luminozitate de vârf sau de ultimă oră.

Dinamic Electric pune la dispoziție un număr foarte bogat de variatoare universale LED, din gama de prize și întrerupătoare Schneider Easy Styl, cu un design modern și în culori variate.

– Variatoarte smart: Smart Dimmers sunt dispozitive conectate care pot fi controlate de la distanță prin aplicații pentru smartphone sau comenzi vocale. Ele oferă funcții avansate, cum ar fi programarea, setările scenei și integrarea cu sisteme de casă inteligente, precum Alexa sau Google Home.

– Variatoare cu mai multe locații: Cunoscute și ca variatoare cu trei căi, aceste dimmere sunt utilizate împreună cu mai multe întrerupătoare pentru a controla același set de lumini din diferite locații dintr-o cameră.

Beneficiile variatoarelor LED:

– Economie de energie: Luminile cu LED-uri pot reduce semnificativ consumul de energie și pot prelungi durata de viață a becurilor.

– Lumină ambientală: Dimmerele permit utilizatorilor să creeze o atmosferă de iluminare personalizată pentru diferite activități sau ocazii, de la iluminare puternică de lucru, până la iluminare ambientală difuză.

– Confort sporit: Prin ajustarea nivelurilor de luminozitate, variatoarele pot reduce strălucirea și oboseala ochilor, oferind un mediu de iluminare mai confortabil.

– Flexibilitate sporită: Dimmerele cu LED oferă flexibilitate în proiectarea iluminatului, permițând utilizatorilor să experimenteze cu diferite scheme și configurații de iluminare.

De ce să ții cont când îți alegi variatoarele LED:

– Compatibilitate: Este esențial să te asiguri că variatorul LED este compatibil cu corpurile sau becurile LED specifice pe care intenționezi să le utilizezi. Folosirea variatoarelor de intensitate incompatibile poate duce la pâlpâire, zgomot sau la reducerea intervalului de luminozitate.

– Capacitatea de încărcare: Dimmerele cu LED-uri au o capacitate maximă de încărcare măsurată în wați, sau numărul de corpuri LED pe care le pot controla. Este esențial să selectezi un variator cu o capacitate suficientă pentru a gestiona puterea totală a LED-urilor conectate.

– Instalare: Dimmerele cu LED-uri trebuie instalate de electricieni calificați pentru a asigura cablarea adecvată și compatibilitatea cu sistemele electrice existente.

Manualele de inginerie electrică sau de proiectare a luminii oferă explicații aprofundate despre principiile și aplicațiile de reglare a luminii LED, oferind informații tehnice de încredere.

Dacă dorești să treci la următorul nivel modernizând instalația electrică, apelează cu încredere la Dinamic Electric, fie că mergi pe produsele Schneider Asfora, Easy Styl, ori altă marcă, aceștia pun la dispoziție o gamă foarte bogată de prize și întrerupătoare electrice de cea mai bună calitate.

Back to top button