glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

A fost un jurnalist bun

Atât rămâne de zis, după ce tragi linie: a fost un jurnalist bun. Ca să mai lungești necrologul, că nu se face să-l expediezi doar într-o propoziție, poți să adaugi și ziarele pe care le-a făcut și pe alea pe unde a scris. Mai spui ceva și despre familie. Cam atât.

A fost un jurnalst bun. Adică a făcut ce, mai exact? A scris despre nemernicii zilei. Cu vervă, cu verbe tari, cu fraze de ținut minte. Le-a ținut ălora jurnalul. A scris despre căcaturi care durează o zi-două. A scris cu talent, ca să se bucure ăia care, la final, nu dau doi bani pe tine: „bă, bine le-a mai zis-o Ciocan, i-a spart!”.

Mai bine se apuca de sculpturi în gheață. Artă din apă chioară.

Să scrii lucruri memorabile despre personaje ne-memorabile – ce îndeletnicire minunată!

Despre asta e jurnalismul.

Zice, pe drum, în orele alea în care am vorbit cât pentru o viață întreagă: „Frățică, mi-e dor să mai scriu anchete de-alea, adevărate, cum scriam pe vremuri. Dar nu mai scriu. Și știi de ce? Pentru că, inevitabil, dacă dau într-unii, fac jocul celorlalți. Și nu mai vreau să fac jocurile nimănui. De-aia prefer să scriu despre istorie, despre teme generale, de național, de-astea. Nu mai vreau”.

A fost un jurnalist bun. Așa or zice toți cei care rămân despre jurnaliștii care se duc. Vin alții la rând, care să scrie despre nemernicii zilei. Nu rămâne locul neocupat. Cu mai puțin talent, cu mai puțină cultură, spectacolul merge înainte. Doar nemernicii nu se duc, ăia nu pleacă niciodată.

A fost un jurnalist bun. Și ca să fii un jurnalist bun, zi de zi, nu ai timp nici pentru propria viață. Nici pentru ai tăi. N-au prea multe să spună despre tine vorbitorii adunați la îngropăciune. N-au să-ți înșire titluri, diplome, funcții, măriri. Că n-ai avut când să le aduni. Ai fost doar jurnalist, atât. Cu glorie de la răsăritul până la apusul soarelui. A doua zi –  alt răsărit, alt ziar, în care trebuie să dovedești, din nou, că ești jurnalist.

Jurnalist bun.

Atât. Și drum lin spre lumină, prietene!

Alin BENA