glasul-hd.ro Web analytics


Editorial

Aroganța și mizeria, iubirile covidului – editorial

Cred că acum se da dovada echilibrului din fiecare. Acum insinctul de supraviețuire își arată adevăratele valențe.

Acum e momentul să ne întoarcem la bază, la simplu. Am prea uitat de lucrulile simple, vrem să punem acoperișul, vrem pitici, ciupercuțe, dar noi nu avem fundația sau fundația e macinată de putregai. E timpul să vedem de fundație, a noastră ca individ, a noastră ca societate. În rest, e bine. Mă gândesc cu groază că se termină carantina și nu am facut tot ce mi-am propus să fac.

Am descoperit în aceste zile că disciplina de fier, aia nemțească învățată de buna, mă ajută să supraviețuiesc. Am învatat zilele acestea că lenea și mizeria ne omoară. În fapt nu am învățat, în fapt am conștientizat un lucru care e în bagajul de supravietuire. Așa cum apa caldă și săpunul nu au fost inventate acum.

Paradoxal, după cel de al doilea razboi mondial circula conceptul cum că secolul 21 ori va fi religios, ori nu va mai exista. Ideea venea din credința că armele vor fi atât de evoluate încât vor putea distruge omenirea în momente, nu în ani. Astfel statele lumii au avut o preocupare constantă și susținută în menținerea stabilității și păcii mondiale.

Juriștii, diplomații, militarii, toți minți luminate, au depus eforturi consistente și considerabile pentru menținerea păcii mondiale. Au infiintat organizații și organisme internaționale care să garanteze drepturile omului, dreptul la viață și din asta decurgând celelalte drepturi. Așa a luat ființă inclusiv Uniunea Europeană.

La sfârșitul celui de-al doilea razboi mondial s-a luat hotararea ca Franța și Germania să formeze o piață comună în domenii strategice care să le pună în ipostaza de a nu se mai putea război, datorită elementelor comune de care depindeau, asta constatându-se că era în fapt cauza numeroaselor conflicte europene, gâlceava constantă între franțuzi și nemți.

Cumva problema păcii mondiale parea o reușită. Da, mici razboaie regionale, da, fiecare își arata mușchii, cine-i mai tare în parcare, însă per ansamblu pacea mondială era un deziderat împlinit. Înțelepții lumii, prin măsurile luate după al doilea război mondial se pare că au reușit să oprească izbugnirea unui al treilea razboi mondial.

Cu toate temerile, fricile noastre, iată că omenirea a fost ferită de catastrofa mondială armată. Cu toate acestea, în era super, hiper tehnoligizării, în era în care omenirea a ajuns la unul dintre cele mai mari standarde de civilizatie, în era în care accesul la învățământ, la sistemul de sănătate, în era în care majoritatea nu își mai poate imagina că buda poate fi în fundul curții, când apa și săpunul pentru majoritatea lumii nu mai reprezintă un moft, iată, în această eră, paradoxal, nu ajungem să murim din cauza bombei atomice, ci din cauza unei nano particule, a 10-a mia parte dintr-un milimetru. O ciudățenie!

S-au investit bani în cursa anti-înarmării, în specialiști în drept și diplomație, în experți militari. Unde lovește pericolul? în sănătate, în sănătate în care s-a investit infim, în sănătatea tuturor. Acest pitic atomic lovește fără să aleagă, între bogați și săraci, între minți luminate și cei săraci cu duhul. Dar ca orice ține de natură, respectă o lege, singura lege universal valabilă, generic numită legea junglei. Legea în care cel mai bine dotat cu instinctul de supraviețuire rezistă. Nu este legea nici a celui mai puternic, nici a celui mai deștept, ci a celui care știe, care are resursele interioare de a supravietui. Iar aceste resurse se află în mintea noastră, nu în conturi bancare, nu în mâncarea din frigider, nu în achizitiile materiale de vreun fel.

Acest pitic mai are o afinitate: lovește acolo unde găsește îngâmfare, iresponsabilitate, inconștiență. Se pare că acest virus are o apetență virală pentru mizerie și dezorganizare.

Oare acest virus a venit în lume să ne civilizeze cu adevarat, nu numai de spoială? Avest inamic invizibil lovește indiferent că este priministrul Marii Britanii sau cerșetorul din colțul străzii, indiferent că esti prinț sau cerșetor, condiția este doar să fii arogant, iresponsabil și mizerabil, la propriu și la figurat.

Poate în aceste vremuri vom avea răgazul să ne gândim la aroganța, responsabilitatea și mizeria, în primul rând din sufletele noastre, precum și la resursele pe care natura ni le-a dat fiecăruia la naștere de a supravietui.

Prea am uitat că avem instinctul de supraviețuire, poate e monentul să îl activăm.

Nu uitați, traiesc doar cei care au instinct de supraviețuiere. A te salva pe tine, înseamnă a salva lumea. Nu este egoism, este responsabilitate, începe întâi cu tine și apoi poți schimba și lumea.

Back to top button
Close
Close