glasul-hd.ro Web analytics


Editorial

Covidul în lume – editorial

De Catarina Veress.

Acu nu vreau să o dau cu ungurii înainte. Nu știu ce e la polonezi și la cehi, nu am posturi tv de la ei să văd și limbile acelea chiar nu le știu. Acum în maghiară am început să mai înteleg.

Cred că la unguri, polonezi și cehi e cam la fel.  Oricum de dimineață am dat o tura de canale tv. La români ce puteai vedea: curve, cocalari pe unele posturi, la acelea de „divertisment” cică, la acelea de știri panică și isterie, nu știe stânga ce face dreapta, certuri că nu îi bună mancarea în carantină, că nu au echipamente medicii, ce mai… circ și la „divertisment” și la știri, colac peste pupaza la 5 și la 9 în noapte or să urle în megafoane „Deșteaptă-te române”, tare ce să zic.

La unguri la tv: la divertisment unii pescuiau, slujba în biserici goale doar popii cu misistrași și cantor, rețete, muzică, pe postul national informare obiectivă, transmitere de mesaje utile de către reprezentanți ai statului, nu materiale gen reclamă, emisiunea intitulată Familia 20 în care arată ce fac oamenii cum se organizează, cum comunică, cum își ajută bătrânii, cum stau acasă și fac mâncare, tricotează, bricolează, fac sport în casă, sfaturi de la psihologi, cum fac copiii lecții online și acasă singuri, ce să faci cu copiii în perioada asta, sfaturi cum să cauți programe online, cum să vorbești pe platforme online cu familia și prietenii, totul calm relaxat, fără panică și stres.

Ieri la ora 5 după masa s-au organizat ca toți ungurii să cânte fircare la ei în casă un cantec live și să îl transmita online, dar nu să urle la balcoane, ci în casa lor, fără să deranjeze. No, cam asta fac. Totul este foarte organizat, este transmis totul în notă calmă și obiectivă, care să creeze o stare de încredere populației și optimism. Acționeaza ca un corp comun. Toți se supun regulilor și le respectă.

După cum spun, nu știu cum e la polonezi și cehi, că nu am acces la programele lor, dar mă uit la unguri și români, în România zici că suntem într-o comedie bufă, combinată cu tragedia greacă. Las Fierbinți, varianta de covid. Toată lumea a tratat gripa asta ca pe o bagatelă, inclusiv americanii, nici ăia nu și-au făcut provizii, stocuri pentru criză, zice mama că sunt inconștienți că umblă ca tâmpiții pe străzi în parcuri, Central Park din NY, cică este plin, dar ăia sunt ei inconștienți așa sunt ei, în România îi combinată inconștiența cu disperarea, drobul de sare. Adică le e frică urlă că mor, dar de ieșit tot ies. Cel puțin americanii nu disperă.😂😂😂😂😂

De italieni nu mai zic nimic, că nu ai ce. Ăia s-au crezut buricul pământului și acu mor pe capete. Suedia, acolo altă țară responsabilă, altă cultură. Au zis că înca nu iau măsuri drastice că oamenii lor respectă regulile, dacă se va impune, vor lua măsuri, așa au declarat. Dar suedezii sunt convinsă ca nu umblă bezmetici ca italienii. Acum se taxează mizeria, aroganța, indisciplina, iresponsabilitatea.

Cei care au înteles că trebuie să fie disciplinați, că trebuie să fie curați, responsabili aceia vor supraviețui, restul vor ajunge în doi saci de plastic, îmbibați în formol.

Back to top button
Close
Close